Příspěvky

Duben 2013


 

Okázalost a tradice

úterý, 30. dubna 2013

Dnes je na pokraji deště, zamračeno a zima. Kam se nám ztratilo jaro?

Dopoledne volala kamarádka Míla. Zhroutil se jí počítač a všechna data se vymazala. Ptala se na adresu mého deníčku, aby si ho mohla otevřít. A tady jsme u jádra věci: tradice. Ne, že by byl můj deníček nějak důležitý, či nadmíru chytrý, ne! Ale je to tradice si k snídani přečíst, co jsem zase napsal. Okázalost mi dokáže někdy vyrazit dech, tedy spíše slzy do očí. Mluvili jsme zrovna v neděli ve slaném bazéně s Hankou o Ursula von der Leyen. Je to  německá ministryně, jak je ve jménu vidět, šlechtického původu. Ta nonšalance ve vystupování a v jednání se nedá přehlídnout. Zrovna jako u Karla von Schwarzenberg! Musí to být záhul, narodit se v šlechtické rodině. Vychování, slušné vystupování, školy a dodržování tradice. A především, zachování protokolu!

Vím, je to pro Čechy nepochopitelné, protože jsme národ bez jakékoliv hrdosti a již vůbec ne tradice. Tu, kterou jsme mohli mít, kdybychom se k ní hlásili, byla Rakouská monarchie, ale darmo mluvit. Jenomže ono to není tak jednoduché žít bez tradice a okázalosti. A tak si ji náš národ počal vymýšlet: být pionýrem, komunistou, svazákem, být skautem, vojákem, skládat přísahu u táborového ohně a stát se členem osady! Je to k pláči, že? Zcela jinak to vypadá v evropských monarchiích. Být králem či královnou jak to bývalo v pohádkách, o tom nemůže být řeč. Všechny monarchie mají demokratické vlády. A jakou teda mají královské dvory funkci?Velkou: reprezentují, jdou příkladem jak vzděláním, tak chováním, dokáží vzbudit pocit hrdosti za neobyčejnou statečnost (princ Harry Wales) dokáží ukázat mladým i starým kam patří, zobrazí tvář národa, takový, jaký je a byl před staletím. Posílí pocit sounáležitosti, vědomí národní hrdosti, dokáže dát lidem útěchu a samozřejmě téma k hovorům, debatám a plné články duhového tisku. Královské rodiny jsou příkladem rodinám národa (poddaných), ve všech směrech. V poslušnosti a úctě dětí k rodičům, dokonalé podřízenosti, ale na druhé straně ukáží i boj mladé královské generaci proti přílišnému útisku protokolu. Případ  Camilla Mountbatten-Windsor, Duchess of Cornwall nám o nesplněné lásce dokáže srdcervoucně vyprávět.

Dnes se konala korunovace holandského krále Alexandra, celodenní pořad německé a jistě všech světových  televizních vysílačů. Seznam.cz se o této významné události ani nezmínil. A tak jsme zase tam, kde jsme byli: Češi nemají žádnou tradici a pro svá závistivá srdce ani žádnou nechtějí. 80 procent obyvatelů všech evropských monarchií si nadále království, či knížectví přeje! Je to v době internetu pochopitelné? Ano! Člověk potřebuje něco, co tu vždy bylo a dále dlouho bude....

Noční host

pondělí, 29. Dubna 2013

Ráno bylo jen 7º a teď v poledne se klube sluníčko

Bylo asi po jedné hodině noční, když někdo počal bušit na okno. Díval jsem se ještě na televizi. Okna v průčelí mého domu vedou na ulici, v každém stojí lampička a za nimi, z pohledu ze vnitra obýváku, jsou zatažené záclony. V noční tmě jsou okna signálem pro celou ulici.

Takže, někdo bušil. Otevřel jsem jedno okno, v domnění, že někdo z obyvatelů domu zapomněl klíče, před oknem stál ale cizí kluk. Byl tak kolen 16ti let starý, měl takové tříčtvrteční kalhoty a tričko s krátkým rukávem. Teploměr ukazoval té noci 5º nad nulou. Byl absolutně nedostatečně oblečený, byl ale čistý a působil slušným dojmem: můžu u vás spát?, zeptal se. Že mu prý ujel autobus. Já na to, že nejsem hotel a kde bydlí? Já nebydlím nikde, řekl, což byl nesmysl. Jelikož mu byla zima, dal jsem mu jednu bundu z vietnamské butiky. Oblékl si ji a ještě jednou: takže tu nemůžu spát? Ne, nemám zavolat policii? Ach, dejte pokoj s policií, já jdu tedy zabouchat jinam, řekl a zmizel, již jsem ho nespatřil.

Podobná věc se nám stala, když jsme ještě bydleli v Klubu. Tam je to na úplné samotě. Také se k nám v hluboké noci dobýval mladík a chtěl vědět kde je. Když jsem si o tom přemýšlel, dospěl jsem k názoru, že to byli kluci kteří prvně pocítili na vlastním těle opilost. Nebo nějakou drogu. No jo, v novinách se o nějakém zmrzlém nepsalo, tak asi dorazil někam, kde mohl spát.

Takže, jdu zase na Seznam, dnes vybouchl u Národního divadla v Divadelní ulici plyn, tak sleduji, jak záchranné služby postupují. Podívej se...

 

 

Daniel Kamen

sobota, 27. dubna 2013

Dnes je zase zima a prší + 9º

Kdysi v dávné minulosti jsme kamarádili s rodinou Kámen. Oni měli také syna a dceru a my též. Když jsme se občas sešli, zmizela moje dcera s Danielem někde v domě a po chvíli následovalo divadlo. Bylo jim tenkrát asi deset let. Daniel tíhnul k divadlu od dětství a Annabella  mu dělal partnerku. Pak se cesty našich rodin rozešly, jen oba mladí umělci jsou občas ve styku. Dnes jsem zcela náhodou objevil, že se z Daniela stal docela slavný herec. V jedné scénce hraje nějakého překupníka (Tatort Krimi) z Českých hranic a výborně napodobuje český přízvuk v němčině. Podívej se! Samozřejmě mluví perfektně česky, jinak je jeho herecká kariéra postavená na němčině, i angličtině. Tady je jeho Homepage. A jak jsem na něj přišel? Zabýval jsem Facbookem protože mu nemůžu přijít na chuť. Posledně, když jsem se snažil mu porozumět jsem ho přeřadil do japonštiny. A poraďte si s něčím, když to mluví a píše japonsky! Dnes se mi podařilo poslat na Facebook E-Mail a tím pádem jsem v zápětí dostal pokyn, jak zase změnit stránky na němčinu. No a tady jsem narazil na Daniela. Moc mu jeho úspěch přeji

 

Soused

čtvrtek, 25. dubna 2013

dnes je pohádkové počasí sluníčko jako v létě

Můj soused se jmenuje Adolf. Jiného Adolfa v Německu neznám, až na toho slavného, ale ten se odstřelil několik měsíců před tím, než jsem přišel na svět. No ten můj soused dělá tomu jménu správnou vizitku: mračí se, zásadně nezdraví a když něco řekne, tak má hlas jako Hurvínek. Včera jsem ho potkal, jedouc po chodníku na kole. Pajda byl na řemínku. Adolf mi šel naproti a musel minout sousedův dvůr, ze kterého ozývala hlasitá hudba z auta, tak jak to mladí mají rádi: naplno a basy až se domy v okolí třásly. Adolf do otevřeného dvora koukal, ale nebyl tam nikdo, komu by mohl vynadat. Tak vynadal mně: toto je chodník a ne cesta pro kola, skřehotal rudý vzteky a já se musel dát do hlasitého smíchu. Schválně: znáte nějakého Adolfa??

 

 

Zase mi nešel počítač

středa, 24. dubna 2013

je krásně, teplo a sluníčko svítí, je skoro léto

Takový počítač je strašně dobrý vynález. Nevím, co by si počalo to obrovské množství penzistů se svým časem, kdyby se tohoto vynálezu nedočkali.  Nemusíš se hihňat Hanko, ty jsi v penzi krátce a již píšeš kolonku. A co takhle Vašek, Míla, Zdeněk, Láďa, Pepa a Milena i Milenka, třeba i Arnošt? Co bychom  dělali, kdyby jsme neměli mejly, fotky a jiné slušné věci, které si posíláme? Možná, že bychom mohli založit fond na podporování Bill Gatese, abychom mu přispěli do jeho počítače. On si totiž na internetu počítá jak bohatne. Podívej se! Ale proto co pro nás udělal mu to přeji. Tak například kamarádka Míla. Ta mi tuhle vynadala, když šla pro housky, že jsem již jeden den nic nenapsal do deníčku. A jak na to přišla? No je přeci v penzi. Bere ji dokonce i v korunách. Jako jediná sváděla boj s důchodovým zabezpečením v Praze, i když to funguje samo o sobě. Největší problém na celém jejím důchodu bylo to, že jí německý počítač nepíše didakturu, tedy háčky a čárky. Namítl jsem, že bych ji to naučil, ale jelikož nevlastní tiskárnu, tak jsme to vzdali. Ještě že jsem si nevzpomněl, že české úřady pracují docela spolehlivě s E-Maily. Jde to hbitě a rychle. Jo, abych zůstal u téma: to je neštěstí, když něco na počítači nefunguje! A když je to opravené? Znáte to? To jsou vánoce, narozeniny, svátek a orgasmus dohromady...

 

Boj o peníze

úterý, 23. dubna 2013

sluníčko, mraky a normální jaro

Včera byla obloha kolem Frankfurtu opět prázdná. Pozemní letištní personál stávkoval. Je neuvěřitelné, jakou má lidská solidarita sílu když se to vyjádří čísly: z 1700 letů, které byly na pondělí naplánovány pustily, nebo nechaly vzlétnout či přistát, odbory jen 27.   Lufthansa, Německá letecká společnost přišla za ten jediný den o 40 milionů Eur tržby. No doufejme, že se ten boj o stanoviska vyplatí!  

 

Kdo jim to má věřit?

pondělí, 22. dubna 2013

Dnes je trochu více sluníčka +12° C

Tak jsme byli svědky zblbování amerických občanů. Nevím, kdo by jim věřil, že chytli ty správné atentátníky. Jednou jsem viděl USA film, vyrobený v Hollywoodu, kde si nějaký politik nechá nahrát válku a statečnost US vojáků, aby tím odvrátil pozornost národa od jiného problému. Válka se pak vysílala na všech televizních stanicích, politik si vyřídil své záležitosti a národ byl spokojený. Chtělo se mi řvát smíchem, jak se mocná pěchota obrněných specialistů s obrněnými auty a vrtulníky honí za jedním chlapcem. Ten první byl již mrtvý. Samozřejmě  v první řadě stál divák a měl pocit, že se něco děje. Onoho uprchlíka našel pak muž za domem ve svém člunu. Nahlédl do něj a zahlédl tam zkrvavené tělo. Americká mocnost pak na tu samou akci, co před tím zdolal několika kroky majitel člunu, přivolala robota, který plachtu nadzvedl a z helikoptéry tepelnou kamerou zjišťovali, zdali ve člunu nějaké tělo leží. Přitom loď prostříleli, že by se člunem daly cedit špagety. Tady nic nesouhlasí. Podle mě je to takový Oswald Kennedya. Hlavně že se národ uklidní. Ještě se ani neví, kde by si mohli ti bratři ty papiňáky vyrábět…a proč by to dělali? Mladí lidé to byli a mezi jejich kamarády se proslýchá, že byli a žili zcela stejně jako jejich spolustudenti! Jen proto, že byli z Česka? Pardon z Čečenska? Skypoval jsem shodou okolností se synovce z Denver, Colorado. O tom atentátu v Bostonu se mluvilo v Coloradu od rána do noci, ale o výbuchu v městečku West v Texasu se vůbec nikdo nezmínil! No ano, Colorado je od Texasu dost daleko a jinak, je to úplně jiný spolkový stát….

Ať tohle vypráví někomu jinému! V neděli tu byla Helena a přinesla dodatečně fotky z dovolené. Také tu přidávám rašení jara!

 

 

Wunderbaum, neboli Skořec obecný

čtvrtek, 18. dubna 2013

Dnes je oblačno a teplo

Jaká to shoda náhod. Včera Hanka zasazovala fazolky Skořce obecného, okrasné květiny, kterou jsem znal doposud pod jménem Wunderbaum, tedy německým názvem zázračný strom. Zázračný asi proto, že za jedno léto vyroste skoro do čtyř metrů a při prvním mrazu zahyne. Anička je měla zasazené v každém rohu dvoru a zahrady. Mají rády teplo a sluníčku. Věděli jsme že je to rostlina jedovatá, ale od včerejška, kdy byl ricinem  uskutečněn atentát na Barac Obama vím, že je prudce jedovatý. Prý nejedovatější rostlinný jed vůbec. Hanka zasadila fazolky do kýble aby vzklíčily a máme již na ně místo na Lhotě.


 

Jaro na krásné stráni VIDEO

úterý, 16. dubna 2013

je pod mrakem ale na slunci bylo +32°

Jaro je počátek života na našich lukách, v lesích a na stráních. Pod jednou takovou strání jsem prožil třicet let. Byla tam clubová restaurace, které členové dali jednoho dne dokonce stejný název „Am Schönen Hang“. Jelikož jsme po ránu při snídani ve služebním bytu neviděli nic jiného než tuto krásnou stráň, zůstala ve mně vzpomínka, jak byla obzvláště teď na jaře krásná…

Máme opět zprávu VIDEO

úterý, 16. dubna 2013

Dnes je oblačno a teplo

Dnes se opět ozval náš dopisovatel Zdeněk z Brd, tentokrát ze vzduchu. Tenkrát, když se Zděneček narodil neuměl ani chodit. A plínky nosil. A papal. No a uběhlo nějakých 70 let a dnes již létá. Samozřejmě létá častěji podle Janiných pokynů, směrnic  a instrukcí, ale, a to udělal již vloni, vzepřel se královně Písků a vzlétl do oblak. Samozřejmě nezapomněl na svou povinnost informovat náš blogg. A co vidíme? Nejprve start na sportovním letišti u Příbrami, pak ve volné krajině plující Písky, Stříbrnou Lhotu a část Mníšku a samozřejmě Madlenky, aby se mohl pochlubit i Luďkovi. Náš redakční štáb vše důkladně prozkoumal a zjistil, že je vše v pořádku. Ještě jednou: ať žije statečný Zdeněk z Pískůůůůůůůůůů


 

Máme nového dopisovatele

úterý, 16. dubna 2013

Krásné počasí teplo +31°

Dnes se do diskuze připojila naše věrná čtenářka Hanka. Napsala pěkný příspěvek, který tu zveřejňujeme! ODKAZ

Dálnice, normy a telecí játra

neděle, 14. dubna 2013

Dnes je oblačno +16-20° C

Dálnice do Spessartu, k našemu slanému plavečáku, si pamatuji ještě když tam nebyla. Stejná vzdálenost se tenkrát jela, podle provozu až dvě hodiny. Dnes to zvládneme za 20 minut. Bylo to velké urychlení, já však tu dálnici nikdy neměl moc rád. Mnoho zatáček a asi podle daných norem postavená velice úzce. Jezdím tam poměrně pomalu, akorát když jedu s Hankou tak tam švihám 140km/h. to aby si nemyslela, že jsem srab. Jede se tam místy kolem vysokých zdí, zvukovou to ochranou pro míjející městečka. Když jsme se vraceli, tak najednou jsme měli povoleno jen 60km/h. Zcela z nenadání. Pak již 40km/h, co se děje divím a najednou vyskočila značka pozor zácpa! A pak, v okamžiku jsme minuli bouračku. Musela se právě stát, o policii ani vidu ani slechu. Jak to vědí, že je tu bouračka, divil jsem se. Hanka přilepila oči na zadní stěny svých brýlí a vykřikla: vždyť tu mají všude KAMERY!! Musel jsem uznat, že mě to také mohlo dojít. Tak jsme pak jeli na telecí játra k Italovi, kam chodíme málo kdy, protože to tam trvá dlouho, je to drahé ale zato DOBRÉ ! Caro, servírka, která tam léta pracovala byla pryč a tak jsme tápali v nevědomosti a radši jsem se zeptal. Já totiž od té doby co jsem vyrostl jsem docela drzý a na všechno se zeptám. Prý se věnuje své profesi, je zdravotní sestra. Pomyslel jsem na přítele Olivera, který tam rád chodil obzvláště kvůli ní. Jako náhodou jsem ho o hodinu později potkal když jsem byl s Pajdou na kole. Šel s Thomasem na procházku..


Jarní trumpety

sobota, 13. dubna 2013

Nic jiného mi nepřipomíná jaro tak dobře, jako trumpety. Takové ty něžně sladěné jako se hrají v Mexiku. Takové, co v nás něco vzbudí, touhu a čekání. Jsou jako když se příroda jarem probouzí, trumpety svým tvarem připomínají první květy nenařizují, jen připomínají. Připomínají věčný kolotoč života. Veni vidi vici prý říkával Napoleon. Já bych to vše řekl jinak: Veni, Vidi, novi relinquens. Přišel jsem, viděl jsem, poznal jsem a odešel. A tak stojím nad zázrakem, který vždy přijde: JARO Jarní trumpety

 


sobota, 13. dubna 2013

v noci na dnešek krutý liják, bouřka dnes je větrno a zataženo

Včera jsme byli na muzikálu „Cats“!! Co o tom napsat? Nejlepší je dát radu, aby jste se tam šli podívat také. Cats je nejslavnější muzikál všech dob, který navštívilo více jak 65 milionů diváků. Nadšených diváků. Letos prvně cestuje „Cats“ ve vlastním stanu. Samotný stan je zážitek sám pro sebe. Měli jsme to štěstí, že vprostřed představení se strhla nad Frankfurtem bouře, děsivý déšť a tak jsme, pro hučení kapek, několik minut ani neslyšeli hudbu. Ovšem kočky byly statečné a hrály svou roly dále. Vůbec byly kočky po celém hledišti. Mně osobně ohrožoval jeden kocour asi dvě minuty. Já pocítil hrůzu dvouhodinovou. Scéna byla nádherná: smetiště, starý sporák a žebřík, no jednoduše správné místo, kde se kočky schází. Ozvučení stanu bylo maximální, měli jsme pocit, že sedíme uprostřed dění. Jednoduše ohromující, krásné, nezapomenutelné, představení? A story? Jak jinak? O lásce, o stárnutí, o kráse mládí, o druhém, novém životě. No jednoduše- znáte přeci kočky, že?!

Ovšem vrchol večera nastal o přestávce. Hanka si vzala sebou do kabelky(divadelní, malé) do které se jak známo u žen vejde celá domácnost, jen samotný klíč od bytu. Svazek by byl moc hromotlucký. No a ausgerechnet v tom okamžiku se chtěla toho klíče dotknout, aby se ujistila, že ho má. No a klíč nikde. Hrůza a mdloba se Hanky dotkla, kdybych ji neutěšoval, asi by omdlela. Tak jsme na mou novou šálu, (která se moc líbila Gertovi) a kterou jsem si koupil na Fuerteventura, vysypali celý obsah tašky, a úplně nakonec Hanka klíč objevila. Byl tam kam si ho dala. Jenže dámské kabelky jsou kouzelné, tak se na chvilku začaroval….

 

Již skáčí žáby

čtvrtek, 11. dubna 2013

dnes se trhá oblačnost a dělá se teplo 12°C

Dnes jsem vezl Kim do nemocnice na CT. Nařídil jsem si telefon a opustil jsem večer rybáře ještě před koncem fotbalu. Když mi ráno zvonil mobil, pojal jsem podezření a porovnával kolik je? Ano, já si nepřehodil čas u telefonu a tudíž jsem stával o hodinu dříve. Když jsem čas opravil (což nebylo snadné, protože tak brzo ráno se mi mozek nenastartuje) zase nesouhlasilo nastavené buzení. Tolik jsem toho po ránu nenamyslel, ani nepamatuji. Je vůbec záhadou, jak jsem mohl absolvovat školu a následovně soukromé podnikání. Nemocnice kam jsem Kim vezl stojí na kraji města, ovšem já měl v hlavě nemocnici u ZOO tak jsem ignoroval dámu z navigace, takže jsme se dostali do nemocnice na kraji města přes vnitřní město. Byla to doba, kdy se do Frankfurtu sjíždějí záplavy aut ze všech stran! Také jsem tak denně jezdíval a vůbec to dnes těm mladým nezávidím. Po obědě se udělalo pěkně a teplo, a Pajda se již válí před vchodem na prahu do bytu…

 

Den  kdy se vrátil déšť

středa, 10. dubna 2013

dnes je zamračeno a prší. Jinak se docela oteplilo

 

Tak jsme uvažovali, plujíc s Hankou v bazénu, že by se léto již nikdy nemuselo vrátit. To bylo na vystěhování. Sluníčko jsme měli jen v neděli, včera odpoledne již počalo lít. Co nás může čekat? Aby to nebylo normální? Asi budou hned 40° vedra. Hanka se mě ptala, co že jsem včera napsal jen nadpis a šel od toho. Inu, dávám si dohromady Lhotecký počítač a tak jsem se dostal tak daleko, že počal komunikovat s mou stránkou. Ale bylo již dost pozdě, tak jsem šel spát...

 

Den kdy se vrátilo slunce

pondělí, 8. dubna 2013

Dnes je slunečně 10° nad nulou a ještě stále studený vítr

Včera jsme byli s Hankou jako obvykle plavat. Ale něco bylo jinak: svítilo sluníčko. Byl to báječný pocit. Kolem katolických kostelů bylo boží dopuštění- konalo se 1. přijímání. Tak jsme s Hankou spekulovali, že bude v lázních volno, neboť babičky a dědové většinou takovéhle události financují. Bohužel jsme se přepočítali o jednu generaci, do bazénů chodí v Bad Soden- Salmünster prababičky a pradědové. Naše děti by mohly mít desetileté vnoučátka zralé na přijímání, osazenstvo solných lázní je ještě o deset let starší než my. Takže bylo plno jako obvykle. Nejkrásnější místo je v revma bazénu. Je celý obklopen sluncem a voda je tak slaná, že se nedokážeš potopit, i kdybys o to usiloval. A tak je podívaná, kdy na hladině plují samovolně lidská těla a spí, zcela běžná. Je to skoro jako stav bez tíže, i když ten jsem ještě nezažil. Po koupání jsme konečně našli nedaleko plavečáku onoho „Jugoslávce“ , hostinec, jež nesl název u „Zlatého jelena“ a žádný Jugoš se v něm nenacházel. Zato měli na jídelníčku T-bone Steak a ten jsme si dali. To byla bašta. Nechal jsem si kosti, na nichž bylo ještě dost masa, zabalit pro Pajdu, ale ten si jich ani nevšiml. Vyndal jsem ze skříně bundu a jeli jsme s Pajdou na kole. Ten zimní kabát by se býval ještě snesl….ODKAZ

 

Náš dopisovatel se hlásí ODKAZ

sobota, 6. dubna 2013

říkají, že bude hezky! Ha ha ha

Skoro pravidelně se nám hlásí náš dopisovatel z domova. Takové hlášení je pro nás důležité, neboť nás nechá vzpomínat na sladký domov. Jak jste jistě zaslechli ve zprávách,  sto tisíc Němců si ulilo peníze v daňových oázách, přehazují ty bankovky mořské vlnky za lahodného zpěvu domorodců. A proč se to mohlo stát? No, šetřilo se a propouštěly se pracovní síly na daňových úřadech. A tak si stát sám na.ral do vlastní kapsy. A teď chtějí ty chudáky potrestat? Vždyť k tomu byly státní nedůsledností prakticky donuceni! No abych byl již zase na Lhotě, zlaté, Stříbrné Lhotě….

 

Vláda  spí..

sobota, 6. dubna 2013

dnes je nepříjemný podzimní den 4°C

..říká pan Schwarzenberg, i když z venku to vypadá jako že již chcípla, ale ona to do voleb vydrží. Prý je její nečinnost zaviněna dny bez slunce. Takže počasím netrpíme jen my, věrní čtenáři. Čteme všeho co nám přijde do ruky. Paní Merkel nachytali na Sardinii jak se koupe v moři v plavkách! V čem by se proboha měla koupat? A také ji nachytali, jak si hraje s vnoučaty! To je ale drzost, že. Navíc to byla vnoučata jejího manžela! To je ještě větší nehoráznost. V Řecku a ve Španělsku říkají této dámě HITLER, i když to je již příliš. Po vstoupení do EU se oba státy nechaly zasypat ještě mokrými Eury, falšovaly bilance a teď mají ten salát. Kdyby ale alespoň svítil ten Punťa! USA se vytasila průzkumem a novým způsobem čerpání ropy a bude brzo na mnoho let absolutně soběstačná! Co budou proboha dělat ty arabské státy a jejich OPEC? Asi si budou dělat margarin, ale kdo ho bude kupovat? Takže nám k radosti chybí jen sluníčko! Ale, co když již nikdy nepřijde? Jana mi psala, že ho má schované na zahrádce na Spořilově a že ho 15. Vypustí. Ovšem nenapsala kterého měsíce a roku! A víte co? Já toho nechám, keci nemají cenu a jdu si číst…

 

Stammtisch

čtvrtek, 4. dubna 2013

Dnes je trochu tepleji a svítí sluníčko 12°

Včera jsem byl v hospodě u lesa na Stammtisch. Bischemer Buben měli na stole napsáno a protože jsem byl první, ptal jsem se, kde sedí. No tady, řekl hospodský, ale to jsou mladí kluci. No, to já vám, vždyť je znám od dětství. Tenkrát když zůstala Anička u mě, hledala pro Marka kamarády a jelikož jsme bydleli v polích, na samotě, nešlo to samo od sebe, aby se děti seznámily sami. No, dnes jsou již dospělí, mají svoje povolání, firmy a běžné starosti, ale skoro všichni od té doby spolu kamarádí.

Dnes jsme byli s Hankou na masáži u paní doktor, Kanya. Je to strašně příjemné a když člověk dlouho nejde dost bolestivé. Pozoruji nenápadně a hlavně potichu, že mně bolesti do lýtka a stehna, jak střílejí od plotýnek, přešly. Nejdřív mi ulevily masáže, pak teplo na Kanárech a teď zase masáže.

Míla mi poslal Lhoteckou pomlázku a tak ji tady přikládám: Vánoční Velikonoce

 

Žízeň

středa, 3. dubna 2013

dnes je oblačno, slunce asi svítí na jinou planetu ale je tepleji 5°

To jsem si dal. Byli jsme s Hankou plavat, dnes tady u nás ve vsi. Bylo docela plno a protože se tady nedá nic jiného dělat tak jsme plavali z jedné strany bazénu na druhou a vzájemně si překáželi, protože to samé dělalo několik párů. Po plavání jsme se vydali na výzvědy. V druhé části našeho městečka otevřeli nový supermarket GLOBUS. Ten jsem znal jen z Čech a tak jsme se tam vypravili. Říkal jsem Hance jak se tam jede a ona si stejnak jela kam chtěla, až jsme tam dojeli. Z ničehož nic jsme tam najednou byli. První překvapení bylo, že tam byly vozíky zdarma, bez jakéhokoli zálohy. Přestože mne vždy udivoval ten fenomén, že všichni zákazníci kvůli 1 € nebo 20 KC, vždy vozík uklidili, ještě více mě udivilo, že zde ten vozík také každý zavezl do řady, včetně mě. Tomu se říká výchova a síla zvyku. Ještě v dávných dobách, za doby českého normalizačního procesu, počaly zde v Německu růst na polích obchodní centra a ty vozíky uklízel zvláště k tomu placený personál. Pak přišly ony krabičky, nejprve se tam muselo strčit 5 DM, pak se ale zjistilo, že to zákazníci uklidili i za 1 DM a tak se přešlo na 1 € a dnes v Globusu již žádné peníze nechtějí. Jsem zvědav jak jim to dlouho vydrží. Ach jo: proč to píši: zaujala mne vzhledově jakási turecká klobása, kterou jsem si koupil. Ohřál jsem si ji k obědu. I Pajdovi chutnala a teď se střídáme u misky s vodou. To bylo soli. Již si ji nekoupím…

 

Kokowääh a papírové pytle

pondělí, 1. dubna 2013

Til Schweiger je německý herec a režisér. Včera jsem se díval na jeho film, jež se v podstatě jmenuje kuře na víně a Kokowääh je německou fonetiku napsaná francouzská výslovnost. Je to docela povedený film. Til několikrát hrál i v amerických filmech a tam se zřejmě naučil nakupovat v supermarketu. Ačkoliv se děj odehrává v nynějším Berlíně, dostanou aktéři nákup na pokladně do velkých papírových pytlíků. Ano, známe to z amerických filmů, ale v Německu nám nikde nedají na pokladně nákup do pytlů. A již vůbec ne do papírových. Proč nás Til Schweiger takhle mate?

 

 

Kalamita

pondělí, 1. dubna 2013

sluníčko trochu svítí je 2° a ledový východní vítr

právě mi volal Míla, že mají doma kachnu k obědu a že je kalamita. Vše je na Lhotě pod sněhem a ráno nebudou rohlíky. Protože je 1. Apríl, musíme brat vše s rezervou, ale zima je tu také, tak to asi bude pravda. Při procházce s Pajdou jsem narazil na vystavené pneumatiky s lístečkem, že budou zdarma odvezeny. To je prvně, co jsem to slyšel. Normálně nebylo jednoduché se starých pneumatik zbavit, pokud jsi je neodhodil někde v lese. Vždy to stálo peníze. A tak si myslím, že nějaký koumák si vymyslel něco ze starých pneumatik vyrábět. Jo, to pan Petržela to měl již před lety vymyšleno: dával kousky pneumatik do ohně, když smažil cmundu. Prý byla křupavější!