Příspěvky

KVĚTEN 2015

Miluška a Michal
sobota, 30. května 2015
Dnes je zima a od noci prší
Včera se v hospodě objevili Miluška s Michalem. Bylo to opravdu milé překvapení a Michal nám přesto, že si zranil ruku zahrál
písničku. Ale abych začal popořadě: Vodník Hastrman počal hlídat a přitahovat publikum. Hlavně děti. Před hospodou dodělávali dlažbu, tak jak byl ten strom a museli řezat dlaždičky a já se rozčiloval, kdo to pořád řeze dříví na cirkulárce. Při procházce se psi jsem na to přišel.
Večer v kostele byl nějaký koncert a tak se hospoda počala plnit až od devíti. Přišli také madam Mici a Pedro, ale docela rychle zase odešli všeobecně se ví proč, ale nemluví se o tom. Pak jsme najednou byli doma, ani nevím jak!

Čůrá
čtvrtek, 28. května 2015
byli jsme po obědě krátce dole v Mníšku. Projeli jsme kolem domečku u zámku. Slavné květináče nestojí na pozemku paní Digrinové, jen nad ním vysí.  pak jsme se stavili  v lékárně, mladá
paní lékárníková byla zase v práci, dostala totiž miminko. Jmenuje se Markéta Uřvaná Potvora. teda to miminko. Souhlasil jsem, měl jsem také takového syna, ale to je již 44 let. Pak jsme byli u Penny, měli levnější pivo, víno, jogurty. Nakoupili jsme. Pak jsme jeli pro vodu k prameni, ale asi brbrzo přestane téci,
jen tak čůrá… Dostal jsem pocit konce světa.



Je stále zima
čtvrtek, 28. května 2015
Dnes je ještě zima ale sem tam vykoukne sluníčko

Zima nebere konce. Dnes nám však slibují, že ke konci týdne bude hezky. Byl u nás Zdeněk a Jana a přinesli mi CD nahrávek našich
dobrých spoluobčanů. Udělal jsem jim presentaci a poslal jim odkaz, s myšlenkou, že když se jim to nebude líbit, tak to vymažu. Ale ono se jim to líbilo a poslali mi pár fotek a tak jsem presentaci zdokonalil. Tak „Madam Mici a Pedro“ přejeme šťastnou cestu po nebi YouTube a pro publikum pěkné chvilky při poslechu….

Prvně na netu: Pedro&Mici
27. května 2015
Dnes je pod mrakem a zima

Dnes jsme se vypravili zase do Měřína do plaveckého bazénu. Je to tam vždy odpočinkové. Mluvili jsme s panem Žvýkačkou o tom, jak
nám nasadili do baráku komunisti nájemníka a jemu jim zase dali do dvora prasata. Paní Rtěnka se tam také mihla, strčil jsem do ní v divoké řece a když jsem se omluvil, řekla, že jí to nevadilo. Byli jsme i na obědě na Marjáně a teď jsem dělal prezentaci písní Pedra&Mici. Jsouto zamilovaní snílkové ročník 45. Vím o čem píši…



Nejnovější pozice dění

Právě přijela Milena z Mníšku a říkala, že ty květináče zase u dveří domečku stojí, no to jsou nervy. Možná, že si vzala paní Digrinová mediatora který dívčí válku v Mníšku rychle ukončil, nebo si paní z domečku nechala udělat držáky na květináče, což by znamenalo, že tam ty květináče zdánlivě jsou, ale na pozemku paní Digrinove již nestojí, protože se prakticky nad ním vznášejí! Jen jestli si paní starostová nekoupila také vzduch nad jejím prostorem před zámkem, který není veřejný , ale je pronajatý zámkem bez jakéhokoliv svolení radniční rady, protože ta o té věci neví.  Bylo by možná dobré postavit plot u pekárny a zcela zamezit vstup na zámek a docílit tím spokojenosti paní kastelánky. Co se mé osoby týká, já tam již nestrčím ani nos. Bez varování! 

Rodina se rozrůstá
pondělí, 25. května 2015
Sluníčko pokukuje ale je pouhých 16°

Tak jsme jeli kolem Lipenců a zastavil nás u silnice chlapík, že by se potřeboval dostat do Mníšku, teda na Stříbrnou Lhotu. Povídám:
tam zrovna jedeme a kterýpak jste vy? Chlapík se ošíval a málem si zapálil fajfku. Ale, říkají mi Vaserman a tam na té Stříbrné Lhotě je takový cvok, který furt otravuje, abych mu hlídal rybník, řekl a počal se smát: ha, ha! Co je na tom k smíchu? No, má tam šest ryb a nedokáže je ohlídat. Ale prý tam chodí kolem pěkný ženský?, optal se. No já nevím, já se na ně nekoukám, tak si již nasedněte! Pak již nic neříkal, seděl v zadu na sedadle a kapala z něj voda. Když jsme zajížděli do zahrady zase ozval: no vidíte, tak sem přesně jsem chtěl jet, to vy budete asi ten cvok, že? Přikývl jsem hlavou. To je dobře, že jsem nemusel jet autobusem, tak mladej, přines mi tabák a ukaž mi kde mám sedět. Poslechl jsem, a tak máme ode dneška vodníka Vasermana…

Válka gigantů
neděle, 24. května 2015
Dnes je pod mrakem a chladno

Majitelé domečku u zámku, který si koupili nedávno poctivě od města, prožívají kruté chvíle brutální šikany paní Digrinové. Jde bezesporu o to, že paní Digrinová je zlá žena. Snadno si člověk může domyslet, že si tu vybíjí to, oč ji příroda  ošidila.

V dubnovém čísle Zpravodaje č.236 je na str. 18 článek Květináče.  Paní Digrinová se k němu vyjádřila, v první větě můžeme číst, že plocha před zámkem není plocha veřejná.
To je zajímavá informace. Pokud plocha není veřejná, tak je neveřejná. Jedná se o část dvou městských pozemků č.347/1 a 347/2. Jak paní Digrinová tvrdí „plochu má správa zámku pronajatou“. Nejprve si plochu pronajala od pana Digrina a následně prohlásila, že není veřejná. Zapomněla to ale vyznačit do katastru nemovitostí, jak se můžete za 100.-Kč přesvědčit na každém Czechpointu.
Prý se jedná o smlouvu z 16.12.2013. Podívejme se do zápisů Rady z roku 2013.  O pronájmu předzámčí Rada nejednala. Pokud pan starosta sepsal smlouvu o pronájmu městského majetku bez vědomí Rady, mělo by to zajímat Kontrolní výbor.
Nicméně květináče jsme odstranili. Mysleli jsme, že to bude paní Digrinové stačit. Nikoliv. Na řadu přišla Rohožka!

V pátek ráno zazvoní u nás paní Černá (to je dobrá duše, která udělá pro zámek první poslední), že paní Digrinová vzkazuje, že ta rohovka na jejím pozemku nebude. Koukali jsme s ústy otevřenými v domnění, že někomu přeskočilo. Nepřeskočilo, paní Digrinová to myslí smrtelně vážně. Žena moje s paní Černou velmi soucítí, nicméně ji poslala zpět, 1. ať nám to paní Digrinová dá písemně, 2. že rohovku nechá na svém místě.
Pak jsme odjeli, a když se večer vrátili, našli jsme rohožku
zvednutou a opřenou o dveře
Zatím věc ponechávám bez komentáře a doufám, že se Digrinovým tento úlet rozleží v hlavě a probudí se do krásného dne s myslí jasnější.

Zdroj:  eMníšek č.7 občanský týdeník 24. května 2015


Otevřený dopis panu Digrínovi

sobota, 23. května 201
Dnes je pod mrakem a zima

Odmítám být neustále rušen komunistickým terorem, který zavedli gestapáci ve svých koncentračních táborech.
Vážený pane Digrín. Jsem denně otravován „hlášením městského rozhlasu!“ V celém světě platí pravidlo osobní svobody. Ta mi v mém případě dává právo si hlášení nevyslechnout. Tuto možnost nemám. Každý den v 17:00 hodin, se rozdrnčí příšerný přístroj na hasičské stanici ve Stříbrné Lhotě a připravuje mým uším a celému psychickému ústrojí mého těla krutá muka. Z doby komunismu jsme ušli již dlouhý kus cesty. Dokázali jsme nařídit tržnímu hospodářství, aby nenechávalo vhazovat do našich schránek reklamní letáky, když si to nepřejeme, pomocí zákona nedovolujeme být v soukromí obtěžováni prodejci po telefonech, podomní obchodníky jsme skoro vymítili a triky předváděcí prodejní akce zaměřené především na seniory, řeší policie. V podstatě vše, co je vynuceno, čemu není vyhnutí, je kriminální. Do tohoto políčka zapadá vaše každodenní hlášení. Hlasitost reproduktorů, které jsou instalovány na Stříbrné Lhotě několikanásobně převyšuje povolenou stupeň decibelů a já mám možnost žalobou docílit mého práva, nebýt rušen. Navíc a to není nikterak zle myšleno proti dámě, která je na naší radnici hlasatelkou, neumí tato vážená paní mluvit. Neumí vyslovit písmeno „r“ a má i jiné zádrhely ve výslovnosti. Nedovedu si představit, že by si nějaká rozhlasová stanice tuto paní vybrala jako hlasatelku, a i kdyby, mám já možnost tuto stanici neposlouchat. Vaše městské hlášení jsem nucen poslouchat a na tomto místě si myslím, že mně musí být dána možnost hlášení neposlouchat, to znamená neslyšet.
Protože jsem v tomto kraji vyrůstal, znám podobná hlášení, kdy předseda JZD rozděloval každé ráno úkoly pro členy družstva. Byl to v podstatě komunistický teror, dozor, který nemá ve světě obdoby. Protože si lidé za období diktatury na to hlasité a nesrozumitelné „řvaní“ zvykli, nedbají a ani si neuvědomují, že jsou nezákonně zneužívány. Vážený pane Digríne! Pro mou osobu si přeji, aby jste nechal reproduktory ve Stříbrné Lhotě vypnout. Myslím, že nemáte právo vnikat do mého soukromí a dovoluji si použít slov Vaší paní, „bez varování“ řvát do kraje věci, o které nemám zájem! Vážený pane Digrín, vím, že vaše standardní odpověď bývá, to jsem tu ještě nebyl, nebo to jsem ještě nebyl na světě. Je to hloupá odpověď, neboť ta skutečnost, že jste tu nebyl vám nedává právo svalit chyby na jinou generaci, nebo jiné činitele. Vaši povinností je chyby napravit.


Arnošt Valeš Stříbrná Lhota


Obdivuhodný IQ jsme hloupí

středa, 20. května 2015

Dnes prší

Hloupí rodiče budou muset dětem oznámit, že jsou hloupí. Jenomže hloupí rodiče si neuvědomují, že jsou hloupí. Takže jim to ani nemůžou říci. Otázkou zůstává, co si děti v předškolním věku s touto informací počnou? Chápu, že chytré rodiče dokáží své děti postavit do života lépe, než ti co mají nižší IQ , ale co to udělá s rodinou? Ostatně úlohu, kterou nám dávají reportáži jsem nevyřešil. Najde se někdo, kdo to ví?
Hokejka a puk stojí dohromady 1100 KC
Hokejka je o 1000 dražší než puk.
Kolik stojí puk?
a neříkejte 100 KC to není správná odpověď


Chudák pes

pondělí, 18. května 2015

Dnes je horké slunce a ledový vzduch


Dnes jsme se vydali na obchůzku kolem Hovorkovic chaloupky. Jezevčík Andy se ukrutně radoval, neboť to
vycítil, hnal se jako o život. Skoro nám bylo líto, že u Chaloupky zjistí, že dobrá duše Mařenka tam není. V lese bylo hrozné sucho, takže nám trvalo dlouho, než jsme našli louži. Cesta která vedla kolem chat a domků v lese nepokračuje, založili tam školku a oplotili to. Zdá se mi, že dnes nejsou moc dobří hospodáři po lesích. Obešli jsme tedy domeček, je tam vše v pořádku. Pak jsme šli silnicí kolen Donald Dack, to je ten dům s těmi dvěmi „D“ kolem novostavby, kolem pana Ryse a byli jsme doma…

 

Odpoledne v Davli

neděle, 17. května 2015
Dnes svítí slunce ale je protivně studený vzduch


Včera jsme se vypravili do Davle. On totiž má Jarda strašně dobrý pivo, což jako vinař vlastně nemůžu
posoudit, ale jedno vím jistě: u Jardy mi chutná. Dám si vždy jedno a pak dvě sklenice vody a jedeme zase domů. Naštěstí byl Jarda doma a otevřel chýši, takže jsme mohli zhlédnout jak v ní sluší piáno. Zrovna ten den ráno, letěla jeho Eva do
St. Louis
, USA na nějaké školení. Takže nám Jarda nabídl, že uděláme mejdan, že má prázdný byt. No jako bychom neměli mejdan furt. Dnes tu byla Jana na pokecu, bylo to příjemné posezení. Hanka se dívá dole na krutou porážku českého hokeje.


Láďa se ozval

neděle, 17. května 2015

Dnes svítí slunce a je příšerná zima

***VIDEO Nad městem Vevey***

Včera se ozval Ládík. Byl dlouhou dobu zahalen do
tajemných záhad, nebylo o něm slechu ani vidu. Teď´se konečně ozval. Ona totiž Mařenka nakoupila kytičky do Stříbrné Lhoty a Ládík je tam nad městem Vevey hlídá. Ale má k tomu růžové vínečko, sluší mu to…


Květináče postavené „Bez varování“

sobota, 16. května 2015

Dnes je krásný slunečný den s jiskrným vzduchem


Včera jsme byli v hospůdce docela v plném počtu.
Samozřejmě chyběli zástupci Švýcarska, Marie a Láďa ale jinak k našemu stolu přibyli mníšečtí zločinci, paní a pán z domečku u zámku, kteří si dovolili postavit u jejich vchodu dva květináče 

s buchsusem, a to, slovy paní Digrínové, bez varování!!!
Pěkně jsme si povídali. Ačkoliv se nedostavil Hombré Tomáš, bylo veselo a kytaristi se docela činili. Kytar bylo dosti, byl tam také Olda se svou paní, a jedna rodačka z Mníšku,co žije s manželem v Nepomuku a vzala si týden volna od manželství….


***Plněná paprika***


Studený máj, v stodole máj

pátek, 15. května 2015

Je sice hezky, ale pořád kolem 15° a v noci méně

Dnes ráno se Hanka bavila s Tondou, Australanem. Již tady zase 14 dní je. Stěžoval si, že je tu jako u nich v zimně.
Inu byli jsme domluveni, že se stavíme na Pískách u Ungerů, a mysleli jsme to tak, že si vypijeme čaj půjdeme zpět, ale dopadlo to jinak. Jana měla připravenou recepci a Zdeněk dobré víno, tentokrát z Jižní Afriky a pak přinesl kytaru a byl to pěkný večer. Pajda se chudák poblil, protože jsme mu s Janou nutili sýr, na který neměl chuť a který mu Jana olízala aby necítil okurku, tak to pro naši radost snědl a pak vše vyblil. Celé polední žrádýlko. Jelikož jsme hráli se Zdeňkem na kytary, možná že to měl chudák z toho. K návratu jsme se vydali až za tmy a naštěstí jsme měli sebou baterku. Doma jsme si pustili televizi, kde na ZUOM dávali pořad o křišťálových lebkách, kterých je po světě třináct a že kdyby se dostaly najednou na jedno místo, něco by se stalo. Jako že konec světa je brnkačka a pohádka pro mateřské školky…


Mezi dny co jen tak běží

středa, 13. května 2015

Dnes  je čerstvý vzduch a slunce svit

**VIDEO Dny co jen tak běží**

Poslední dny je neustále stejně. Sluníčko svítí ale někdy
ani nehřeje, vzduch je studený ale teplo stále není. Včera se udělalo dusno a večer zima a pak počala bouře, která se odehrávala někde jinde. U hospody se stále dělá nová plocha tam kde byl strom a pan bagrista mi opět hlásil, že jívu zasadil na trávě mesi stromy a že již roste. A měl pravdu. Míla ráno jezdil se svým červeným křeslem a nechal i Milenu, aby si sedla, ale ona radši nejezdila. Jana se Zdenkem se stavili na skleničku sodovky a den běží dál. Dnes budou brambory se zeleným chřestem a losos na pánvi. 


Kořen stromu

úterý, 12. května 2015
Dnes je polojasno a teplo

Měli jsme u hospodu Jívu. Dělala na podzim binec ale v létě
pěkně vypadala. Teď se její kořeny někam zapletly, kam neměly a tak ji Robert nechal porazit. Dnes tu byl bagr a tak tahali kořen. Asi to bylo mnohem horší než třeba u zubaře. Pařez jívy převezli na louku a zasadili, že prý se zase chytne. A teď dělají dlažbu, alespoň to tak vypadá, nebo se to tady u mého počítače tak slyší…. 

Oslava na Nové vsi

sobota, 9. května 2015

je střídavě není moc teplo

Včera se konala oslava osvobození Československa. Za
Novou vsí mají takovou prima louku a tam se to pořádalo. Bylo točené pivo, klobásy na grilu a dělali tam také langoše. Langoše byly s česnekem, kečupem a bohatě posypané sýrem. A pak tam bylo plno terénních aut z ze všech možných armád, hlavně tam nebyly žádné sovětské. To jsem moc nechápal, přestože vím, že tu byli Američané dříve, Rusové tu byli také. Ale asi to bude tím, že se nám 40 let lhalo, tak kluci Ruský mají po vzpomínce. Vím, že se  v Čechách nacházejí ohniska nenávisti proti Američanům, přesto je všeobecná sympatie jako za dob mého mládí, ve prospěch amerických kluků. Jenže dnes se to již nemusí tajit. Pak tam hráli Zelenáči, ale to jsme již šli domů…

(Ještě jedno oznámení pro Láďu: džípy měly sekyrky i lopaty!)

 


Friedrich Hundertwasser


Posledně přišla v hospodě řeč na různé architektury. Tady
je jeden zajímavý: Hundertwasser Haus, jak už sám název napovídá, je dílem rakouského architekta Friedensreicha Hundertwassera. Jedná se o obytný dům, který navrhl a postavil v letech 1983 – 1985 a kterým se zcela zásadně vymezil proti strohé a bezduché moderní architektuře. Fasádu tvoří nepravidelné různě barevné pásy, neobvyklé je také malé množství pravých úhlů.
Zdroj: http://lenca.pise.cz/51-hundertwasserhaus-viden.html

V návrhu budovy se také uplatnila myšlenka "svobody oken", vyjadřující právo jednotlivých oken na individuální vzhled. Při prvním pohledu možná napadne srovnání se španělským architektem Gaudím. Dalším výrazným prvkem je množství zeleně. Nespočetné stromy a keře rostou jak na střechách komplexu, tak vyrůstají i z několika otevřených místností budovy, které slouží ke kořenovému čištění odpadních vod. F. Hundertwasser toto dílo považoval za jeden z vrcholů své tvorby a dokonce na něj napsal oslavnou báseň.
Zdroj: http://lenca.pise.cz/51-hundertwasserhaus-viden.html
Kunsthaus Wien se nachází nedaleko Hundertwasserhausu. Původně na tomto místě stála budova továrny na nábytek, postavená na konci 19. století. Koncem 90. let století 20. bylo rozhodnuto o přeměně této stavby na Kunsthaus Wien. Rekonstrukce probíhala podel návrhu Hundertwassera v letech 1989 až 1991. Vznikla galerie moderního umění s fasádou tvořenou nepravidelnou bílo – černou šachovnicí. V přízemí se nachází kavárna a muzejní obchod, první a druhé patro je určeno pro stálou expozici děl Hundertwassera a třetí a čtvrté patro hostí krátkodobé výstavy umělců z celého světa.
Zdroj: Vikipedie


Cesty prý nekončí 

čtvrtek, 7. května 2015

dnes je slunečně ale zatím je ostrý větřík

Včera byl takový pošmourný den, poprchávalo. Tak se
Náš totem Adolf
Hanka proběhla se psy a pak jsme jeli do Měřína na plavečák. Jelikož jsme neměli sebou Mílu a tím pádem ani invalidní legitimaci, museli jsme parkovat na parkovišti, což obnášelo takových 8 minut chůze. V bazénu bylo vše jako vždy, nebylo moc lidí a bylo to pěkné. Potkali jsme pana „Žvýkačku“ který se hned ptal kde je Míla a tak jsme mu celou situaci vylíčili. Říkal, že ho také čekají operace ale že je oddaluje. Abych nezapomněl: když jsme jeli do Měřína, registrovali jsme, mezi vesničkou Nebřich a mostem přes Vltavu, že 
do škarpy spadlo auto naložené minerálním cementem , leželo tam jako leklá ryba a chlapi pobíhali kolem. Ani nám nedošlo, že ho budou muset nějak vytáhnout a zcela v dobré náladě jsme se vraceli domů, uvažujíc, zda nám v hospodě na Marjánce všechno nesnědli. A najednou jsme stáli u zátarasu jeden bagr druhý a pak ještě obrovský jeřáb… No chvilku jsme čekali ale jelikož se auta za námi vracela, otočil jsem a jel jen tak po čichu za řvaní paní navigace „otočte se jakmile to bude možné“ až jsme dojeli k břehu Slapské přehrady a dál to nešlo! Když jsme se vrátili, udělal tým kolem kleknutého náklaďáku místo, protože chlapi počali vykládat cement. Tím pádem vytažení auta s nákladem se nezdařilo. Takže jsem zjistil, že jsou i cesty, které končí….

Dny jako takové

úterý, 5. května 2015
Dnes je pod mrakem ale docela příjemně
Znáte to, některé dny se vlečou jako nudle a nic se
neudělá, svádí se to na vše možné a pak zase přijdou dny, kdy se všechno daří a stačí a člověk se cítí jako za mlada. Včera jsme měli takový den: nakoupili jsme muškáty Hanka je zasadila, já si dojel pro placáky, které mi daroval soused od dvou velkých psů a protože již léta takhle kolem chodím a slušně zdravím, tak za ně nic nechtěl. Trochu jsem zamaskoval kýbl na dešťovou vodu. V Penny měli krásné jahody, celou bednu, no nech je tam! Tak jsem udělal jahodový koláč a poseděli jsme s Evou a Mílou. Dnes jsme dodělali sekání zahrady, zase mi odešel jeden kroužek,co slouží jako spojka u té mé drahé sekačky. To byly přesně ty díly co mi pán z Dobříše objednal v Německu. Je to moc šikovný a ochotný pán.
Ta moje sekačka je od firmy Wolf. Což je značková firma, ale tady ji nikdo nezná. Mám ji již 30 let. Má jednu vadu a nebo výhodu: nůž je s motorem spojen pomocí takových zvláštních kroužků, které se při přetížení, nebo nárazu na kámen protočí a shoří. Tím pádem je motor ochráněn. Mám na pozemku ještě dvě sekačky a ty tohle zařízení nemají. Tak co je lepší? Ach jo, jak jsem jel z Dobříše tak jsem dvakrát potkal nástěnnou reklamu na nějakou sekačku, kde bylo zdůrazněno, že byla vyrobena v Rakousku! Chtěl tím básník říci, že v Česku se neumí nic vyrábět?


Moje aktuelní píseň

** Karlínské nábřeží **




Když létají čarodějnice

pátek, 1. května 2015
Dnes je zima a má pršet

VIDEO Když lítají čarodějnice


Včera bylo pěkně, sluníčko, ale zima. Trnuli jsme hrůzou,
protože se u hasičárny nic nedělo a tak jsme měli strach, že letos nebude májka. Nakonec vše propuklo, pod mojí ložnicí přitáhl traktor pěknou, dlouhou májku, jejíž korunu Koníček nadzvedával. Pak se do toho hoši dali a i Dan loupal kůru. Byli jsme se podívat také u zámku, tam byla velká hranice a určitě ji později zapálili, ale jinak tam bylo celé dění takové nepřehledné. Také jsme se stavili u domečku „kterému byla zakázána květinová výzdoba“! zůstal tam stát jen jeden květináč, protože ten stojí na prahu domku a tady paní Digrínová asi nemůže nic namítat. Pak volala Jana Ungerová, že se pátek v hospodě bude konat ve čtvrtek, protože dnes začíná mistrovství světa v hokeji. Tak jsme seděli včera mimo Květy Hanky a Jany samí chlapi a jen sem tam se zahrálo na kytary. Dnes je zima….