Příspěvky

LISTOPAD 2017




➤Kdo neutrácí, neušetří

středa 29. listopadu 2017**dnes je zima

➤Dnes mi přišel mail od OTTO. Psali, že když si u nich něco koupím, tak ušetřím 7.77 Eur. Tak jsme si objednal tričko za  33,90 a ušetřil jsem.

Když jsem pak kontroloval účet, zjistil jsem, že dobropis byl v podstatě jen na poštovné. Tak jsem ve skutečnosti ušetřil jen 1,82 Eur. No nechte jim ty peníze, že ano. Kdybych ale šel k Vietnamcům, stálo by mě to 10,00 Eur a ještě by paní vyběhla ven: pané pšijťte zase, budou novéé tšička! Takhle se mnou vyběhla jen moje peněženka. Jenže tady snad Vietnamci ani již nejsou, říkala Hanka, že jim obchody přebrali Rusové, nebo to byli Turci?



V Mníšku hoří Marjána

28.11.2017
 

Rychlou zpávu nám dodala Květa, v Mníšku hoří restaurace Marjána. Niko nebyl zraněn.








➤To se snad již nevidí


pondělí 27. listopadu 2017**prší a pomalu začne být zima







➤Včera jsme byli po plavání na jídle jinde. Ne že by nám i Jugoslávce nechutnalo, ale aby byla změna. Šli jsme do nedávno otevřeného steak- baru. Nic jiného jsme nevěděli než že je tam a že je nový. Pak, když jsme tam stáli, byli hned uvedeni z otázkou, zda budeme jíst u nich, nebo chceme něco objednat na doma. Poté jsme byli uvedeni ke stolu. Zjistili jsme, že lokál je turecký kebab poměrně dobré kvality. Měli výborné saláty a jistě i maso a také döner a Hanka si vybrala a já jsem si něco objednal co ani nebylo poznat co to bylo. A bylo tam dost draho, byl tam přes jednu stěnu most přes Bosporus a obsluha byla výhradně mužská a měli uniformy. Samí Turci. Jistě bych si příště dal něco jiného. 


A dnes ráno, co to bylo? Hanka si koupila novou televizi, a když jsme ji vyndávali před domem z autokufru, přiběhl k nám mladík a chytil ji, že prý nám pomůže. Odnesl ji, Hanka se hnala za ním a já nespěchal, mysle, že se jedná o souseda, nebo někoho z domu. Jenže mladík ve finále odešel a Hanka ho nikdy neviděla. Takže buď vypadáme jako bychom se měli hned rozsypat, nebo to byl takový německý malý Míla. Taková ochota se již nevidí…



Láďa ze Švýcarska posílá všem vánoční světlo



➤Unesená kachna

neděle 26. listopadu 2017**ráno slunce pak již jen déšť


➤Ne, nevolejte policii. Na té hořejší hlášce není nic pravdivého. Není, protože je vše vytrženo z kontextu. Je to jako když se pomlouvá: jedna paní povídala. Ta kachna není unesená, musí se to slovo vzít za jiný konec. Je to uneseni, jako „jsme nadšeni“ nebo „bylo to a je to nádherné, a nám se to líbilo“. To množné číslo je důležité, protože se jedná o rodinu, tedy o více lidí. Takže jsme první slovo provětrali a znamená to UNESENI  a je to název jedné homepage. Kachna je zdánlivě složité ale jen zdánlivě. Je to jméno mé vzdálené příbuzné, ani nevím jestli to příbuzenstvo ještě je: je to dcera manželky mého synovce. Pozor a teď přijde háček: není to dcera mého synovce. Jeho manželka si ji přinesla do manželství. Tedy Kateřinu. A teď jsme konečně u jádra věci. Kateřina cestuje různými kraji, v různých dobách, má ráda skvostné budovy i chudé pastoušky, ráda jí a chodí do restaurací a tohle všechno fotí. Má sebou vždy obě dcery a manžela a někdy i celou, početnou rodinu. A píše o tom, co zažila, co viděla a co snědla. Hezké to tam má. Takže chválíme a doporučujeme.



➤Krátké dny dlouhé noci

sobota 25. listopadu 2017**dlouho době mrholí



➤Tak jsme dospěli zase ke dnům, kdy se vše sype na naše hlavy. Ano žijeme na rovnoběžce, kde se konají roční doby. Podle všeho, co nám naše znalosti napovídají, se to tak konalo od počátku světa. Je to logické. Víme proč to tak je. Ale věděli to lidé před deseti tisíci lety? Asi ne a tak si třeba nemohli vybrat dovolenou na jihu, kde se sluníčko v tuto dobu tolik neschovává. Řekl bych, že i kdyby měli výletní lety jako máme dnes my, asi by tam nelétali, protože by o ročních dobách nic nevěděli. Jak se ti lidé rozhodovali kam se při stěhování národů vydají, podle čeho usoudili praotcové že našli horu Říp a že dál nepůjdou? Záhada!  No, ono je to docela jedno, na věci to nic nemění. Zdali byli lidé šťastnější asi posoudit nemůžeme, můžeme se oddávat snům o tom, že Maurská děvčata na Hawai dokázala tak dobře milovat, že se za nimi námořní plavci vraceli. Vraceli se do náručí krásných žen na sluncem zalité ostrovy. Přesto že lidé tolik milují slunce, neodradí je žít za polárním kruhem. Br! Půl roku noc! Ona představa o půl roku dlouhém dnu také není lákavá. A tak nám nezbývá nic jiného, než tu zimní dobu temna vydržet. O to vábnější bude první jarní sněženka a vlahý vánek. Však ode dneška za měsíc, tedy 25. prosince se již dny budou zase prodlužovat. Zase to uteče, věřte…



➤Ztraceni v Mexiku

středa 22. listopadu 2017**dnes vysvitlo sluníčko a je hezky

 

➽VIDEO Ztraceni v Mexiku➽

➤Tak úplně to není, nejsou ztraceni v Mexiku, ale ve vlnách wifi a internetu zcela určitě. Měli jsme domluveno, že mne bude Irenka zásobovat novinkami od mexických barů, ale nevyšlo to. Určitě to neleží na Irence ale na tom internetu. Oni ho tam v Mexiku asi nemají. Jenže to nám tady na základně nebrání v tom se do Mexika podívat, alespoň virtuelně. Tak zdravíme, do Mexika.. 

➤A dál se staví

pondělí 20. listopadu 2017**zima tma a prší




VIDEO A dál se staví

➤U Marka na baráčku se zase dál staví, všichni odborníci ze vsi jsou v plné pracovní zátěži. V interiéru domu se dělá vše nové: topení, elektřina i okna, vše bude tip top. I Pajda vše zkontroloval a pak jsme šli zase domů. Dnes je tam nepříjemně, ale co se dá dělat, musí se to vydržet..



➤Oliver a Arno

neděle 19. listopadu 2017**venku je na sníh

VIDEO Oli a Arno


➤S Oliverem se scházíme tradičně již dlouhá léta. Spojil nás svého času internet a jeho nedobytná kouzla i starosti. Oba jsme tenkrát stavěli první Homepage, firemní i soukromé stránky. Vnikali jsme do tajů počítačů. Dnes se scházíme, pravidelně, jednou za rok. Doprovází nás vždy zelené nudle s masovými kuličkami a barbeque omáčkou. A vedeme řeči. Včera mi Oli prozradil, že v bývalé půjčovně videa je teď tajná islámská modlitebna a hned kousek dál se staví mešita. Ale to snad ne, divil jsem se. No, už aby je konečně vyhodili! Ty jeden fašisto!, pohrozil jsem.  Stačil by tu být na rok, to bys koukal, hlásil Oli urputně se tváříc. Kdo?, ptám se. No Adolf, ty jsi vůl. A ta vláda by se také neměla dohodnout, aby odpadli ti zelení, ksindel jeden. A hranice bych zavřel, jako Maďaři a Rakušáci. Koukal jsem na kamaráda zcela zaražen. Ano, podobné debaty také slyšívám, ale to jsem jinde a jiné zemi. Pak v hrozné předtuše se ptám: nemluvíš náhodou česky? Česky? To se nevyplatí učit se řeč kvůli deseti milionům ať se naučí německy, řekl můj kamarád. Tak to bylo o té německé integraci a stydlivé, historické podlézavosti a shovívavosti a pocitu viny.



 

➤Reinhard Mey

sobota 18. listopadu 2017**zima a tma v poledne



VIDEO Über der Wolken, Nad Mraky

➤Reinhard Mey je německý zpěvák, tak zvaný Liedermacher, tedy písničkář, který zpívá své vlastní skladby. Zároveň se proslavil jako komponista pro jiné umělce. Studoval na francouzském gymnasiu v Berlině,  a má za sebou i obdivuhodnou kariéru ve Francii. Přestože je jeho výslovnost čistá a spisovně německá, posluchač se nezbaví dojmu, že slyší francouzský akcent. May se narodil 

21. Prosince 1842 v Berlině.


➤Jeho nejslavnější píseň Über den Wolken, Nad mraky, popisuje krásnými slovy fenomén startujícího letadla z deštěm promáčeného letiště, za ohlušujícího hučení motorů, vzhůru do mraků a nad ně, směrem za sluncem, kde  svoboda a volnost musí být neohraničená a nekonečná. Pod mraky ponecháváš všechny starosti a úzkosti tvého života.


 ➽VIDEO Svoboda nad mraky



Heinhard May

 

➤To nám zapomněli říci

pátek 17. listopadu 2017**venku se žení čerti

➤Byl to myslím Nor, pán, který si vymyslel mobilní telefon. A věru, neměl s tím žádný úspěch, nikdo mu na tu myšlenku neskočil, nikdo se ji neujal. Myslím, že posléze sám začal stavět vysílačky a hleďte co se z toho stalo. Jenže asi to okoukal někdy ve 14. nebo 15. Století, jak nám zde dokazují dva obrazy starých mistrů.


 


➤Marek slaví narozeniny


➤Zase se rok sešel s rokem a Marek má narozeniny. Přesto že má zdánlivě smůlu s děvčaty, on to tak necítí. Stále si jde za svým cílem. Říkal mi kdysi, že si pořídí velkého psa. Tenkrát jsem říkal, že mu na něj ale nebudu dávat pozor, že dokud nemá nějakou zahradu, kde by pes mohl žít, bylo by to trápení zvířat. Tak si koupil dům se zahradou. Pilně v něm pracuje, důkladně renovuje dva byty aby je mohl pronajmout a do toho třetího se nastěhuje. Dokonce se v té  stavební horečce vyžívá a dělá mu to radost. Tak aby mu to vydrželo.





ÚVAHA: Závist

14.11.2017
➤Zeman ve svém projevu při vyznamenávání 28. října na závěr pronesl věty, jež poukazují k závisti těch, kdo budou vyznamenané kritizovat. Kritizovat ho je třeba, ale nikoliv za to či ono jeho rozhodnutí o vyznamenaných. Důvodem je něco úplně jiného, totiž ono Zemanovo slovíčko „závist“ v takovém projevu. Nabízí se podrobit tento moment krátkému rozboru.
Základem je to, že každý politik musí s kritikou počítat. Ovšem Zeman ji již delší dobu pokládá za osobní útok na sebe sama a mstí se za ni. Sám se při tom chová podobně, avšak jeho kritika má vesměs podobu ponižování a urážek někdy až vulgárních bez toho, že by o argument i jen zavadil (selhání jeho argumentačních schopností je u něj dost hluboké 
Chci si zde ale všimnout něčeho jiného. Totiž toho, že Zeman ve svém projevu předjímá důsledky pro vyznamenané, přičemž výslovně tvrdí „každý, kdo bude vyznamenán, bude, jako se to už několikrát stalo, trpět“. Trpět? Trpět snad tím, že ostatní jim budou závidět jejich úspěch v podobě vyznamenání? Připomeňme si jen, že řada lidí vyznamenání z rukou Zemana prostě odmítla; naposledy Věra Špinarová ústy svého syna. Je snad rukoupodání s takto ubohým presidentem a metál v kredenci až takovou poctou?
Vyznamenání má hodnotu díky tomu, kdo ho uděluje. Vzpomeňme jen, kolik vyznamenání udělil Husák a jeho komunističtí předchůdci. Vyrukovat s ním nyní je jen pro ostudu a ti, kdo byli takto poctění, skrývají to pečlivě. Být ve společnosti estébáckých agentů, normalizačních poskoků či Zemanových podržtašků včetně rádoby umělců přece není žádný med. A spadají snad rektoři univerzit kritizující Zemana mezi těch „několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali“? Ovšem to všechno je vedlejší.
Klíčové je ono slovíčko „závist“ coby souhrnné označení všech kritiků Zemana. Zeman jím častuje kdekoho a má za to, že tím vystihl charakter svých odpůrců. Ovšem vyslovuje jen něco o sobě samotném: takto vypadá jeho duše plná animosit ke kdekomu. Není vůbec s to pochopit to, že někdo je veden vznešenou pohnutkou spravedlnosti a že spravedlnost je pro něj dokonce tím nejzazším. Stejně je na tom pravda, pravda ne ta, již mám já, ale ta, jež má podle Rádla mě; za ni je leckdo i ochoten trpět bez naděje v dodatečné odměny. Příkladem pro všechny je Hus a Patočka nám to při vzniku Charty 77 zase připomněl. Ostatně on samotný takto skonal a mnoho signatářů mělo osud v lecčem podobný. Ani to si ale Zeman vůbec není s to představit: skrýval se za komunismu kdesi v koutku a čekal, jak to dopadne (pokládat bezvýznamný článeček v bezvýznamném plátku těsně před koncem komunismu za odboj je směšné). Stejně tak Zemanovi uniká úcta k sobě samému. Všechny takové pohnutky pokryje slovem „závist“ a ty, kdo se od jeho výkladu hrdinství odlišují, soustavně uráží. Naopak ctí oportunisty na opačné straně: až příliš mnoho signatářů anticharty a jiných přisluhovačů KSČ je mezi jeho přáteli.
Vcítit se do někoho s takto oploštělou duší je dost těžké; nicméně v naší společnosti je příliš mnoho těch, kdo mají duševní úroveň podobnou, podobně vypitou a prázdnou. Ti Zemana zvolili do úřadu a nyní ho i velebí. Jim se naopak Zeman odvděčuje tím, že jim uděluje řády.
Chápu skutečné hrdiny v tom, že se konečně dočkali. Ovšem to, že mezi ně byli zahrnuti i lidé bezvýznamní či dokonce opovrženíhodní, postupně diskredituje je samotné. Ve vlastním zájmu měli odmítnout. Ostatně nelze za náhodu pokládat to, že Zeman vyznamenal tolik osobností po smrti - své vyznamenání již nemohou tak snadno odmítnou. Postoj skutečných hrdinů trefně vyjadřují Krylova slova:
„Kolik vám platějí za tenhle nápad? Táhněte raději s děvkama chrápat! Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád? Odpověď čekáte? Nasrat, jo, nasrat!“
Převzato z blogu autora

 

➤Das Artgerechtes halten…

neděle 12. listopadu 2017**prší, prší a bude i sněžit


➤… to není, mi včera říkala plačky moje dcera. Jaká zvířátka se nedrží podle způsobů druhu?, jsem se zajímal. No, Kim si odjede a ti čtyři papoušci jsou tam sami. No, ale oni bývají vždy sami, namítl jsem. Ale Annabella nebyla k zastavení: my jsme jim sem s Mary daly rádio a koupily jsme jim takovou tu trávu co mají žrát, a hlavně jsme Googlovaly abychom věděly, jak se mají ti práci chovat. Ach, zpozornil jsem, to je ten problém, Kim asi Googlovat neumí a v tom bude ten rozdíl. Kim a Adrian si odletěli do Thajska, a tam mají příbuzné co mají krávu, Adrian krávu fotí a Kim ji tahá za ocas. Kráva si běhá sama po pozemku a Kim vykřikuje, že její příbuzní nejsou chudí, že mají krávu. Tak jsem dceři slíbil, že se ty papoušky, co má nastarosti také vždy podívám.

 

  


Adrian a Kim v Bankoku 

čtvrtek 9. listopadu 2017**je stále zamračeno a tma


➽VIDEO Adrian je v Thajsku

➤Tak se nám ozval ztracený syn, tedy ozval se z Thajska. Dojeli až do míst, kde žije rodina a Kim poznala svou tetu. Mají prý hodně vnoučat a sourozence také našla. Bydlí ve velkém domě na obrovském pozemku. Měli štěstí, protože si nekoupili ubytování, a teď jsou nastěhovaní u příbuznejch. Hezkou dovolenou přejeme..

 

➤Třetí pohlaví, 

hermafrodité mohou zaškrtnout „neurčité

středa 8. listopadu 2017

Změna se týká lidí, kteří se narodili s nejednoznačnými pohlavními znaky, tedy jako hermafroditi. Přesné statistiky nejsou k dispozici, nicméně se odhaduje, že s mužskými i ženskými pohlavními orgány žije v osmdesátimilionovém Německu 16 000 až 800 000 lidí.
Příkladem člověka, který se takto narodil, je Gerda. U tohoto dítěte jeho rodiče před devíti lety nechali zanést ženské pohlaví. Gerda je přitom obojí. Má mužské chromozomy XY, zároveň ale třeba také dělohu.
Zavedení "neurčitého pohlaví" do zákona pak doporučil německý ústavní soud. Podle něj patří právourčit vlastní pohlaví k základním lidským právům. Lidé budou moci uvádět v úředních dokumentech"pohlaví neurčité", dokud se sami nerozhodnou, zda se považují za muže, nebo za ženu. Je jim ale ponechána i možnost zůstat u třetího pohlaví po celý život.
Zavedení třetího pohlaví se však nebude týkat cestovních pasů, protože pravidla jejich vydávání upravuje speciální zákon. Nová úprava se také netýká transsexuálů, tedy lidí, kteří se cítí být příslušníkem určitého pohlaví, ačkoli anatomicky mají pohlaví opačné. Existenci třetího pohlaví letos uznal také soud v Austrálii.


 
➤Cesta z letiště

pondělí 6. listopadu 2017**dnes svítí sluníčko
➤Dnes jsem odvezl Adriana a Kim na letiště. Letí do Bankoku, Thajska. Letí přes Londýn a pak již mají nonstop let. Mají dnes pěkné počasí což ovšem nebrání tomu, že je Adrian strašně nervozní. Už měl oblečené stahovací punčochy, píchnutou injekci do břicha proti trombóze a jinak je strašně nahlas mluvící posera. Jednou při letu dostal trombózu a tak se na ni vždy připravuje. Trombóza při dálkových letech je dost často objevující se vedlejší účinků dlouhých letů, letecké společnosti o tom neradi mluví, raději nabízí pasažérům alkohol.


➤Kim slaví narozeniny
neděle 5. listopadu 2017**začína pršet



➤V sobotu slavila Kim narozeniny. Udělala řízky a pozvala hosty do mého obýváku. Byla legrace, protože nám Kim vyprávěla o svém dobrodružném životě. Zítra letí do Bankoku a strašně se těší, chce překvapit bratra, o kterém neví kde žije a hledá svoji sestru- dvojče o které jsme do dneška nikdy neslyšeli. Kim naše dobrodružka.


➤Home Sweet Home
čtvrtek 2. listopadu 2017**dnes je překrásně


➤Určitě to již věděla evropská šlechta: měla své překrásné domy a přesto ještě na léto odjížděla do svých letních sídel. Věděli to i Pražané již za První republiky: v divočinách vodních toků si stavěli chaty. Ano, není nic lepšího pro člověka sedavého, než občas změnit tapety. Nastává tu takový nevysvětlitelný pocit nějaké předtuchy. Člověk se rád těší. Rád se na něco těší. Jako dítě to byl třeba Ježíšek, jako dospělý je to dovolená. Prostě probudit se jednoho dne jinde než doma, je neobyčejná radost. Domov, sladký domov na tom nic netratí, člověk, neboli člověk sedavý se tam zase rád vrátí…


➤Vzpomínky na louce
středa 1. listopadu 2017**dnes je krásně


➤Mám pocit, že po té změně času vstávám brzo, nadělám hodně práce a den je dlouhý. A tak mi docela uniklo, že je již zase nový měsíc. Dnes bylo krásné ráno. Vzadu na lukách je jako v pohádce, vzduch je plný vzpomínek a tak jsem dostal „romantickou“.


➤Večer při Halloween 2017
středa 1. listopadu 2017

➤Ti co se o tuto zábavu sarají to dělají dobrovolně a líbí se jim to. Je to asi týden práce a pro jeden večer. Máme tady takové dvě uličky kde tam je vždy tento spektákl postavený. Ulicí se ani projít nedá a maminky s dětma na ruce dávají majitelům podobné otázky: ten mrtvý ve vaší zahradě se pohybuje? Ano, když naň promluvíte, odpoví pán. Tak jsme se zase letos pobavili a můžeme jít spat…