Příspěvky

ZÁŘÍ 2020

 KONTAKT ⧭Galerie Fantazie  ⧭UNESENI ⧭Kdo má dnes svátek?  Vzpomínka po eseti letech-Anička   ⧭ Deníček také na Facebook  ⧭Seznampísní ⧭MUZIKA ⧭Nalaď si kytaru ⧭Seznam léků a jejich  účinků ⧭SEZNAM LETLET Pohádky,Romány,Povídky ⧭šáteček  ⧭všechna videa IT WAS MY LIVE 

►Září končí

neděle 27. září 2020**zima a déšť**vrátilo se nám letní počasí

 

►Zdálo se, že letošní léto nebere konce. Bylo krásné a bylo teplé a splňovalo veškeré předpoklady, které léto musí mít. Bylo takové m rozpustilé, vlažné  a jen málo kdy horké  a nebylo vlastně ani tolik suché, jak si sousední zem Německo krutě stěžovalo. Jenže bylo jasné, že tu nebude pořád a tak, když jsem jednoho krásného dne vyrazil na kole, směrem západním, do Brdských lesů, přišlo mi naproti. Nad pahorky lesů se přihnal mrak a již počalo poprchávat a pak se ochladilo, v podstatě tak rychle, jako když řezník vejde do mrazáku.Tak   se s námi loučí rozmarné léto. Prodělali jsme tří dny dešťů a studeného vichru, ale dnes se zase vrátilo pěkné počasí, i když je zima..



Alternativní e-mail adresa:  vaznyarny@gmail.com 



➤Reportáž psaná na  koleni

VIDEO Reportáž..➤➤➤

 ➤Sedím tady bez internetu, bez telefonu a je mi zima. Tak jsem si zatopil. Počítač je v opravě a tak tu používám starý mlýnek z pradoby. Dokáži se jen připojit, nepřijímám. Jsem tu v podstatě na opuštěném ostrově, jako kdysi Robinson. Vlašťovky postupně odlétají, v neděli odjedou Švýcaři.

Včera večer jsme byli na Malé Svaté kde jídlo bylo velice dobré. Kvalitní a dobře ochucené. Jako vždy jsem vypnul mozek jak přišlo jídlo na stůl, takže mám jen fotky, které vyfotila statečná Irenka. Ta se ubránila mrákot, které jí přepadly zásluhou vůně z kuchyně a dokázala nás v plném počtu vyfotit.

Malá Svatá je velice hezky zařízená restaurace, která se však dlouho nemohla prosadit a získat důvěru zákazníků  Můj kamarád co se snaží navýšit její pověst  tím, že říká, že hospodský má v Praze vývařovnu na popularitě moc nepřidá. Můžeme jen doufat, že se nynější stav udrží! Vše bylo super avšak málo hostů.

 




►Vše jednou končí (Michal na Svaté hoře)

neděle 20. září 2020**stále krásně, horké slunce studený vzduch

VIDEO Michal na Svaté hoře►►

 

►Byli tu celý týden Adrian s Kim. Rychle to uteklo. Adrian stačil vše co si naplánoval, vyměnil desky s Jardou, dokonce našel obrovský bleší trh v Praze v Kolbenově ulici, kde také koupil spoustu desek, a nakonec mi Michal pomáhal se sklizní jablek a my pak v sobotu jeli na Svatou horu, kdy měl závod- ta horská kola ve sjezdu a skocích. Velká rodinná sešlost. A dnes mladý odjeli. Kim si veze sušené houby a plno jablek. Všichni tady čekají na jejich přejezd hranic, jede v následujících dnech plno kamarádů západním směrem. Takže všichni čekají, zda nebudou potíže.


                                  



  ►Adrian a Kim

čtvrtek 17. září 2020**dnes je horké slunce a ledový vzduch

VIDEO Adrian a Kim►►


VIDEO 20 KM

VIDEO Adrian a Kim v Praze


►Nejprve slíbili, že přijedou na návštěvu. Pak je přemohla lenora a že se jim nechce. Tak jsem je nalákal na míchanou pečeni, kterou jsem již připravoval a na gr. desky, které měl již Jarda pro Adriana připravené. Nakonec přijeli, projeli se Kytínem a na spojce mezi Mníškem a Kytínem Adrian zjistil, jak jsou tu úzké silnice. No my to již víme déle a Holanďan Rob to zažil také. Gramofonových desek co Jarda nemůže potřebovat dostal Adrian plno a něco, co přivezl on se zase hodilo Jardovi. Protože jsme celý výměnný obchod pořádali před pátou, tedy před otvírací dobou, nebyly nám nápoje účtovány. Tuto skutečnost jsme se dozvěděli až nakonec a tak nás mrzelo, že jsme si nedali piva dvě. Ve finále přišla Johanka s Robem, připluli po Vltavě na prknech z Vraného.






 



►Instituce Davle ten správný břeh

neděle 13. září 2020**krásné letní počasí

VIDEO Instituce Davle►

 

►Nedá se tomu věřit. Takový skvost v Davli?? Budete se divit, ale ano. Na pravém břehu Vltavy, takřka ještě na Sázavě, stojí Chýše. Choulí se pod mostem Vodáků, kousek před nádražím, nebo za nádražím, to podle toho odkud přicházíš.  Zde se scházejí, ohnuti v zádech, v nenápadném sklepení staré ledárny, zasmušilí podivíni. Jsou obtěžkány břemeny, kterým říkají láskyplně sladká dřeva z nichž pak mámí libé tony, které se nesou nad hladinou řeky.  Sotva ale vejdou do Chýše, jejich postavy se vzpřímí, neboť vstoupili do chrámu Svatyně Hudby. Hrají zde country, jazz a i blues, a jejich um se takřka dotýká profesního nebe Dvorany Country Musik  v Nashville Tennessee. Jejich písně vypráví o lásce, o boji, zlu a o dobru a hřejí jejich statečná srdce. Když nebojují proti nerozumu mládí tak se brání úskalím stáří, jsouc pospolu, hrají na své nástroje, zpívají a nebo jen popíjejí. Nálada je tu vždy posvátná, uctivost k umu kamarádů věhlasná. Těžko bys jinde hledal lepší a vřelejší pohlazení tvé duše. V Chýši u Jardy se nacházíš na správném břehu….

 





►Když počaly růst houby

sobota 12. září 2020**zase letní počasí

VIDEO Když počaly růst houby►►

 

►Říkalo se, že již letos neporostou. Pak ale přilétla první vlašťovka v podobě hrsti hřibů od Evičky a nakonec mi jich Radek přinesl asi deset kilo. Krásně jsem si je očistil a nakrájel podusil na másle a dal do mrazáku naporcované v pytlících. Pak ale již přijela Jvam se svým manželem tak říkajíc na svatební cestě, a páteční večer byl hudební, Johanka (já jí tak říkám) hrála jako u závod. Večer počal odpolednem s opilcem, slovensky mluvící člověk na terase trpěl samomluvou tak hlasitou, že jsme neslyšeli vlastní slovo. Nakonec ho vyhnal Zuzanin pes, předstírajíc, že je zlý. Ale moc mu to nešlo a opilec se stejně lekl a odešel. Dnes po snídani novomanželé odjeli na výlet a já mám volno.

 

 






►Žádáš ji o ruku?

úterý 8. září 2020**krásné slunečné počasí, v noci zima

VIDEIO Podzim►►

 

►Procházíme teď jednou z nejkrásnějších řadou dnů, kterou nám rok nabízí. Dny jsou plné tepla a zároveň křišťálového chladu, plné smutku, protože se blíží zima ale zároveň nás hřeje podívaná na fantastické barvy, kterýma se příroda počíná barvit. Vše se halí do závojů ranních a večerních oparů, které odhalují neznámé kouty důvěrně známé krajiny. Do této intimní krajiny se dobře hodí pikantní příhoda, co se mi přihodila: mladá paní, co mi občas zkrášlí můj domov, mi počala pomáhat s látkou, kterou jsem přidělával na novou bránu. V jednom okamžiku jsem klečel na zemi abych  jí podával umělohmotné pásky,  a ona stála nade mnou. V tom zastavilo kolem jedoucí auto a Míla otevřel okno a říká: žádáš paní o ruku???  No, asi to z jeho pohledu tak vypadalo.





 




►Ptáci se slétají

pátek 4. září 2020**sem tam mraky, sem tam slunce, studený vzduch

 

►Ve vzduchu je již cítit podzimní nálada. Pole jsou již zoraná, a jeřabiny barví kolem cest stromy. Kukuřice se ještě nesklízí, ale to je pak rychlé. Kombajn to celé i se stonky nařeže a jde se  skladu, aby měli zvířata v zimně co na zub. Přestože tu poslední léta je málo ptáků, (nejsou tu prasata a jiná zvěř a tudíž ani mouchy a hmyz) slétlo se tuhle obrovské hejno vlašťovek. Počítám, že to byl pokusný slet, aby totiž až to bude opravdové, vše bezchybně klapalo, aby mohly vlaštovky vyrazit na dlouhou cestu. Jezdili jsme v létě pilně do Měřína a bylo tam letos o prázdninách vždy dost lidí, protože se oproti jiným létům nelítalo k moři. Tak se holt obsadily všechny bazény v Čechách.

Ale i ty lidské vlaštovky již pořádají pokusné lety, aby se zase vrátili tam, kde bývají přes zimu. Já jsem tyto tažné doby vzdal, zůstal jsme natrvalo tady. Ve Stříbrné Lhotě.


 




►Léto skončilo

pondělí 31. srpna 2020**větrno, pod mraky, chladno

 

►Léto letos skončilo takřka ze dne na den. Jeden den bylo ještě vedro a druhý přišla zima a vítr. Počasí je takové, jako celý tento chaotický rok. Nic není tak, jak jsme byli po dlouhou dobu zvyklý. Pandemie a neustálé konflikty po celé zeměkouli, a skoro v každém státě něco davy lidí požadují. Když se to vezme pohledem zpět, davy vždy docílily to co chtěly. Podívejme se na Francouzkou revoluci, kdy dav zapříčinil pád Bastily  a ne že byl z toho lid spokojený, přišel nový útlak a někdy i horší. Hitlera vystřídal komunista a ten byl ještě více pokrytecký  než byli nacisti. Největší kámen úrazu je, že se nikdo z ničeho neponaučí! Nad primitivitou některých potentátů zůstává rozum stát. Aby Bělorusové přestali stávkovat, chodí Lukašenko se samopalem a dělá ramena. Je jen škoda, že to skoro vždy dopadne tak, že se dotyčný diktátor odstraní a pak se tam dostane nový a ještě horší. Davy lidí jsou jen zneužitá smečka jiných mocenských zájmů. Pro Evropu byli staří mocnáři přijatelnější, i když vlastí národy trýznili. Teď jsou pryč a situace není lepší. No jo, nastal podzim, pandemie zase vystrkuje drápy a opatření proti se dostávají do protestů občanů. Kdo by chtěl nosit roušky? A navíc, pomáhá vůbec?