Příspěvky

Listopad 2013

Nakonec jsme se chytli
sobota, 30. listopadu 2013
Dnes je vlhko ale ještě nemrzne.
Ono to není jednoduché. Jen to tak vypadá. Poskakujeme jak kamzlíci na horách, ale ty to oproti nám umí. Svěřil jsem se jedné dámě, že jsem si posledně nahrál kroky, za což jsem dostal vynadáno, ale trochu nám to při cvičení pomohlo. Milá paní nám prozradila, že si jednoduše máme jít na YouTube a napsat tam jméno tance a hned nás to počne učit. Tak v našem případě jsme se učili tanec People Are Crazy a hele, hned jsme mohli tančit. Nechcete si to zkusit?


Kometa ISON možná ještě „žije“
pátek, 29. listopadu 2013
Dnes je vlhko ale nemrzne.
Konec světa se nekonal
Takzvaná kometa století nakonec možná při proletu kolem Slunce nezanikla. Napsal to v pátek server BBC. Očekávalo se při tom, že velký shluk zledovatělého plynu a prachu C/2012 S1 (ISON), bude zářivější než Měsíc a lidé ho budou moci pozorovat i v dalších týdnech. Ve čtvrtek to ale vypadalo, že kometa v blízkosti Slunce zanikla.




 
Nová teorie konce světa. Bude dnes, 28. listopadu 2013 po roztavení komety Konec světa


Zájem vědců

Kometa ISON - na níž je zajímavý i její název, protože vlasaticím se běžně přezdívá jmény jejich objevitelů - ale poutá i velkou pozornost vědců.
Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) ukázal její zatím nejpovedenější záběry.
Zase svítí
čtvrtek, 28. listopadu 2013
Dnes je počasí na zalézt do postele.

Letos zase svítí vánoční ozdoba města. Dva roky jsme byli potmě. Muselo se šetřit. Letos je město asi zase bohaté. Dokonce je již hlavní průjezdní ulice hotová a máme nový kruháč. Neustále jsem v pokušení přes něj jezdit. Je to velká výhoda. Když se jelo od LIDL tak se furt čekalo, protože na hlavní byla přednost. Teď máme ten kruháč, ale za ten rok, co město nebylo průjezdné si asi mnoho řidičů našlo jinou cestu a je tu stále prázdno. Náš soused Adolf již postavil zase ve dvoře vánoční stromek a Kim ačkoliv vůbec není křesťanka má již Las Vegas. A ještě jedno: Country Rádio stále vynechává. Asi je teď před Vánoci přetížený Internet. A nebo to bude tím sluncem. Ono totiž mění póly. Prý to nemá žádný vliv, ale možná nás jen tak udržují v nevědomosti.



Dnes ráno bylo vše bílé VIDEO




středa, 27. listopadu 2013
Dnes byl první mráz.

Dnes ráno zmrzla noční mlha na všem, co jí přišlo do cesty. Tráva byla jako pod sněhem, uschlá stébla travin se leskla bělobou a stromy se ozdobily vánoční náladou. U bazénu v plavečáku již hráli vánoční písně. Ano, počal adventní čas. Jedna německá vánoční píseň již staletí lže. O Tannenbaum, o Tannenbau, wie treu sind deine Blätter: vánoční stromku, jak věrné jsou tvé listy. Nezelenáš se jen v létě, ale i v zimní době…. Každý přece ví, že jedle má jehličí a ne listy. Asi se to neznámému básníkovi lépe rýmovalo řekl bych! Ale ne! Píseň složil Ernst Gebhard Salomon Anschütz před 225 lety. Píseň zde Slavný komponista se narodil ve vesničce Goldlauter v německém Turínsku.



Jak mi Andy vypnul počítač

 



26. November 2013

Dnes odpoledne jsme s Hankou nacvičovali kovbojský tanec. Psi se na to dívali celí vyplašení. Měl jsem nafilmovaný kroky z pátku, ale přesto to nebylo jednoduché. Nakonec jsme dohodli, že si vymyslíme vlastí figury aby to šlo do rytmu. Pak jsem nachytal Pajdu, jak volal na psychiatrii. Andy, Hančin pes, si dlouze prohlížel za počítačem kabelový salát a dostal vynadáno. Pak jsme šli Hanku doprovodit. Vedl jsem kolo a psa a na chodníku byla maminka se čtyřmi dětmi a neměla se k tomu nám uhnout. Pajda prolezl a maminka zaregistrovala již jen provázek od vodítka. Celá ta skupinka byla tmavého vzhledu, asi Turci či Španělé, nebo Iránci. Ženská počala řvát, co to má být, ten řemínek, protože psa asi přehlédla. Mínil jsem, že by mohla starším lidem uvolnit průchod na chodníku, na češ ona počala řvát a nadávat a tak jsem jí seřval, česky až lapala po dechu, neboť si myslela, že výsadu mluvit jinak než německy má jen ona. Když jsem se vrátil domů, nehrálo mi Country rádio na počítači. Asi hodinu jsem se tím trápil než mě napadlo se podívat za tu bednu co mám pod stolem, no jasně. Andy mi vytáhl banánky z repráků. Byl jsem pověřen abych zařídil Silvestra na Lhotě a tak jsem udělal pozvánky. Ještě to ale musí schválit vrchnost, to znamená páni Divní. Tak se na to podívejte. Silvestr 2013-14


úterý, 26. listopadu 2013

Dnes bylo  nádherné počasí ale již mrzlo. Trochu.

Tak se konečně něco děje. Jak mi psala Irenka: oni si myslí, že ti kanci na ty myslivce budou čekat?


Jak jsem se stal slavným

pondělí, 25. listopadu 2013
 



Dnes již padá sníh.

V naší hospodě, která se původně jmenovala Restaurace na Náměstí se dějí věci. Ne že bych toho byl příčinou, nejsem tam, trávím chvíle ve Frankfurtu. Lidi co tam občas zajdou ji přejmenovali na Hospodu u Divnejch. A opravdu, spíše než se starat o čisté záchody a propláchnuté trubky od piva se tam píší romány. Slávek vydal knížku, kde je o mně zmínka. Musím říci, že jsem velice hrdý a pyšný: Významně se podíval ke stolu rejpalů, což byl stůl té naší cizinecký legie, co si dneska hrají na velké páprdy a přitom si neviděj do vlastní huby Toto jeden z citátů. Měl jsem hospodu čtyřicet let. Hospodským se nemůže stát obyčejný smrtelník. Být hospodským je něco jako poslání.  A jako kněz, je hospodský vázán zpovědním tajemstvím. Pakliže počne, o velice často a velmi nepříjemných vlastnostech svých zákazníků, vytrubovat podrobnosti do světa, je odepsaný. Jednoho rejpala který tam chodí denně. Vypije vždycky  jednu láhev vína, někdy i dvě, a pokud vím, tak ta flaška stojí už rok stejně a on se zeptá, kolik stojí ta flaška. Tady mi Slávek neříká nic nového. Jsem starý a mnohé zapomenu. Ale ta flaška stojí 160 Kč. Takový pocity co mají v hospodě u Divnejch, citutji:

Nikdy se nehádej s blbcem klesneš na jeho úroveň a tam tě podrazí páč v tom má větší zkušenosti, jsem v mé profesi měl také. Jenomže jak se říká, každé povolání má své klady i zápory. Kniha se jmenuje Zpověď hospodského větráku a je na této adrese ke koupi. Je to docela veselé čtení taková autobiografie, kde spisovatel docela zbytečně píše o tom, kde tu knihu píše. Doufám, že se ještě nějakých detailů o mně dočtu.



Ekologická doprava VIDEO



sobota, 23. listopadu 2013





Dnes jsme byli svědky toho, jak kancléřka Merklová vyřešila problém s auty na elektrický pohon. Jednoduše s Arabskými Emiráty uzavřela smlouvu na dovoz sena. Nové pohony nesmrdí, neznečišťují ovzduší ale zato žerou i když stojí. No, nic není dokonalé, protože se bude muset tím směrem dovážet německá ornice a bude potřeba poslední ledovce přetáhnout do Perského zálivu. Vypadá to jako nesmysl, ale dnes už se děje tolik nesmyslů, že si toho nikdo nevšimne..



Kovbojské tance VIDEO

sobota, 23. listopadu 2013


Zataženo a zima, ale ještě nemrzne.





Včera byl zase pátek a tím pádem byl večer ve znamení kovbojských tanců! Akorát to má jednu nevýhodu: zjistil jsem, že mám moc nohou. Jedna by stačila, alespoň bych si je nepletl. Již jsme tam známí: jak vejdeme do hospody povídá servírka: já vím, dvě červená vína a láhev sodovky. Tak jenom pokývneme hlavou a nemusíme nic říkat. Ach jo, pozdravit to jo. Hospoda jede jak rychlík do Brna, mám těžké podezření, ze tam vaří český kuchař. Alespoň pokaždé tam stojí Tiguan s českým číslem a to jsou auta, která mají čeští kuchaři rádi. Že neuhodnete proč? Nad hospodou je takový sál, kde cvičíme. Včera jsem naštval jednu dámu, protože jsem jí filmoval nohy. Ona mi vynadala, ale já to potřeboval. Alespoň si teď budeme doma cvičit. Ládík s Mařenkou také a když se přidají Pískovští, budeme mít na Silvestra kulturní vložku….




Jsem pyšný Oldřich Sahajdák



čtvrtek, 21. listopadu 2013






Samozřejmě to není moje zásluha. Přesto jsem ale pyšný, že člověk, kterého jsem poznal má takový úspěch. Olda pracoval u mě v kuchyni Klubu jen chvilku. Pak dělal tady u nás v městečku u Sauter, což byla taková lepší restaurace. Nicméně vždy k nám přišel, když bylo potřeba pomoci. Dnes má v Praze jednu ze dvou hvězd Michelina…


Dnes jsem bodoval


čtvrtek, 21. listopadu 2013




Dnes je pošmourno, teploty se drží nad bodem mrazu.
Dnešní den by se zapsal do dějin bodování dnů, kdybych ty dny bodoval. První bod jsem zaznamenal jsouce v Hessen Centru, kdy mě poznala paní Fuhrmann. Nejen, že mě poznala, ale já si dokonce vzpomněl na její jméno. To by byly body dva. Pak jsem vyhrál boj s prodavačkou, které jsem vracel svetr protože byl příliš velký. Hanka totiž hned jak jsme přišli domů odstříhala všechny cedulky jako jsou velikosti, návody jak se má svetr prát. No jo, je to dcera krejčího a tak je důsledná. Včera večer jsem se snažil ho prodat u rybářů ale nikdo ho nechtěl. Doma jsem pak zcela náhodou našel ještě nevyhozenou účtenku, to je bod třetí a holky u C&A se nade mnou slitovaly, a vzaly ho zpět. Bod čtvrtý. Pak jsem u LIDL potkal manžele See, kteří mne také poznali a já si vzpomněl jak se jmenují. To by bylo již bodů pět. Zajímavé bylo, že všechny tyto náhodné setkání věděly, že jsem celé léto v Čechách. Bude tu asi nějaký místní rozhlas, co neposlouchám. A nebo to bute tím, že jsem tu známý jak toulavý pes?


Jak jsem zaspal a udělal dobrý skutek.


středa, 20. listopadu 2013




Dnes jsme byli s Hankou domluveni, že půjdeme plavat. Přesně v půl jedenácté stála Hanka před domem s autem a když jsem nešel, volala mi. Telefon byl neúprosný až jsem se nakonec zbudil. Vyběhl jsem bez snídaně a bez obligatorního čaje a vlezl do auta. Co jsi dělal, chtěla vědět Hanka. No, nemohl jsem usnout! Již dva dni jsem nepil víno a tak jsem spal. Hanka je hodná holka, moc mi nenadávala. V šatně na plavečáku jsem našel chytrý telefon a nakousnuté jablko. Tak jsem ho plavkyni odevzdal. Říkala, že si zasluhuji odměnu, já na to, že to vyřešíme po plavání. Ale již za patnáct minut se majitel přihlásil. Byl to roztomilý černoušek a přišel mi k bazénu poděkovat. Tou dobou tam chodí plavat školní třídy. Když jsem se rozhlížel a pozoroval děti, musel jsem si vzpomnět na kamaráda Mílu: děti zrcadlily německou populaci. Malí Turci, černouškové, Indové Korejci a Malajci a ti, co vypadaly jako árijci mohly být Češi, Poláci či Švédové. Ani plavkyně nebyla Němka, měla slovanský přízvuk: Ruska?
Divočáci
středa, 20. listopadu 2013
Dnes je mrazivo ale trochu se vyjasnilo.
Na Brdech se přemnožili divočáci. Město Mníšek pod Brdy se rozhodlo tomu udělat konec. Ve dnech 27. a 30. Listopadu budou hajní sedláci a sportovní střelci tato stáda střílet. Doporučuje se v těchto dnech nechodit do lesa. Snadná záměna by mohla stát lidi život.
Zdroj: Country rádio.
Smutná zpráva
Do věčných lovišť odešel ze Stříbrné Lhoty pan Máša. Dlouhá léta střežil naši vesnickou hospodu i když bývala doba, kdy hospoda vypadala dost trapně. Přesto ji uhlídal do dalších pokolení. Jeho zázračný traktor brouzdal po brdských cestách a vzbuzoval v nás pocit odvahy.  Přejeme mu sladký odpočinek a vyslovujeme upřímnou a hlubokou soustrast jeho pozůstalým.  













 Čus Pičus VIDEO



úterý, 19. listopadu 2013





Z divokých hor sestoupila dáma Stříbrně Lhoteckých pátků, aby povzbudila staré hochy a nechala blednou dámy trampských srdcí závistí.
Zuzana



Pozdrav z Pleše











úterý, 19. listopadu 2013








Náš kamarád Míla, zvaný foto-graf, tedy hrabě fotografií se válí na Pleši a mašiny mu ohýbají koleno, protože ho má nové. Má také u postele telefon a laptop a rozesílá po světě pokyny, čili rozkazy. Tady nám posílá pozdrav. Přeje mu brzké uzdravení…

  










Chytrý Google



19. listopadu 2013




Dnes je pod mrakem, pošmourno, zima.

Dnes sedím, vlastně již od včera na přihlašování na můj deníček. Chytrý Google mě přivádí k zoufalství. Prý mám, když to pochopím, vše na jedné stránce. Ten problém je v tom, že tvůrci tohoto software giganta jsou tak chytří, že se nedovedou vžít do duše starého penzisty. Musel jsem neustále měnit hesla a k tomu patřičný E-Mail, že z toho mám guláš. Takový guláš, že nevím kdy to všechno sním. Nebo pochopím. Ale je to zábava a lepší než čumět z okna je to také. Včera mě vše komplikovalo to, že si Adrian koupil chytrý telefon a tak tu neustále je chce poradit. Doufám, že jsem teď proklouzl skulinkou ajťáků a budu se moci na můj účet přihlašovat.



Pajda v tašce












18. listopadu 2013



Dnes je pod mrakem a 4ºC.




Přemýšleli jsme tuhle s Hankou, jak vyčistit Pajdovi zuby. On si do tlamičky nenechá sáhnout a již vůbec ne kartáčkem na zuby. Ale to čištění má zapotřebí, má zanícené dásně a bude muset zase u zvěrolékaře pod narkózu. Tak se snažím ho to naučit, ale on je tak mrštný, že není možno ho udržet. Tak jsme plánovali, že mu postavíme klec, kde sebou nebude moci mrskat. Nakonec jsem našel tašku, kterou si Anička koupila když chodila do nemocnice a tam byl pěkně stěsnaný. Ovšem zuby si vyčistit nedal. Ani nevím, jestli to mám zkoušet dále. Předevčírem jsem jel s Pajdou do západu slunce. Přikládám tu obrázek.

  











Na třech svatbách



neděle, 17. listopadu 2013




Dnes je pod mrakem.

V pátek jsme tančili s Hankou na třech svatbách. Nebo se také dá říci na třech posvíceních. Nejprve jsme byli tančit Country, což je stále složitější, pak nás tanečníci pozvali do hospody naproti, protože měl jejich president padesátiny a pak jsme byli ve Fórum, kde Marek slavil třicetiny. On tu Marek neměl být, protože měli s Lu zabuchovaný Hamburg, ale po cestě jim počaly pískat brzdy, tak se vrátili. Dnes jsme byli s Hankou ve Spessart a teď tu sedíme u stolu, dojídáme spagety od soboty a protože si Adrian koupil nový chytrý telefon, tak se to učíme. Na chudáka Pajdu nikdo nemyslí. WhatsApp je nová aplikace, kterou se dají posílat SMM, které jsou zdarma, pokud máš připojení k Internetu. Takže to zadarmo je pofiderní. Musíš platit ten Internet. Říkal jsem zrovna: před sto lety by jsme drali peří! Teď je ovšem nová doba….



Soumrak lásky  AUDIO
Čím déle, tím méně mě zaujme nějaká píseň. Tuto stojí zato si poslechnout. Možná, že jednou nestačí...












Jiří Suchý



14. listopadu 2013




Dnes je již zima a pod mrakem.

Tato slova Jiřího Suchého jsou svým způsoben umění samo o sobě. Tak slušně a procítěně říci že jsi absolutní blbec, umí jen on. I jeho texty jsou na první pohled prosté, po chvilce však nabudou hloubky. Možná až po dlouhé době. Jisté je, že jsou neustále živé, jakoby textoval dnešní společnost.

Co jinak dnes bylo? Byli jsme s Hankou plavat v neobvyklý den, a bazén byl plný takových kluků a holek, jako jsme my dva. Zrovna jsme si povídali, jak jsme se tam dobře bavili a jak jsme vlastně na tom světě zcela zbyteční. A v tom je potřeba hledat to kouzlo. Stejnak jsme neustále ve stresu, protože si toho vezmeme někdy mnoho. Já například odpoledne zpevňoval ten stůl, udělal jsem to zcela jinak, než jsem to plánoval, ale to je vždy tak. Pak jsem ještě vyměnil nad vchodem do bytu stříšku, ta stará byla již dlouho popraskaná. Adrian přišel z práce a to on je vždy velice mrzutý a obzvláště když vidí, že by mohl pomoci. Co se tu děje, zvolal jako ochotnický herec v divadle Na Rychtě a zmizel doma. Pak otravoval Pajda, protože jsem nestačil v přesný čas, kdy on ví, že se chodí na procházku s ním jít, mezitím bez přestávek volal Míla z nemocnice na Pleši, majíc asi nějaký laptop, ale byl bez zvuku a chvilkami postavený na hlavu. Vypadal jakoby seděl na stropě a tak mi alespoň ukazoval že chodí a jak má sešité koleno.



Zamyšlení
středa, 13. listopadu 2013












Jiří Suchý - Stáří versus mládí








Čas letí jako spřežení
Nad kterým práská bič
Člověk se párkrát ožení
A hned je mládí pryč
Píseň krále Jindřicha VIII. ze hry Šest žen

V posledních dnech mi neušel incident Bohuslava Sobotky kontra starší uchazeči o prezidentský úřad. Určitě víte, co mám na mysli. Pan Sobotka si trochu nešťastně zažertoval na konto jejich pokročilého věku, nejspíš si neuvědomil, že velikou část voličů jeho strany tvoří právě senioři. Od politika to nebylo počínání příliš obratné, ale o to mi vlastně nejde. Celá ta aféra mi připomněla jakousi rivalitu, která vládne mezi stářím a mládím. Sám se s ní občas setkávám, aniž by to nechalo nějakou stopu v mé duši, ale hlavou mi táhnou myšlenky, to jo. Jak ono to vlastně je?

"Stáří je nepěkná vlastnost. Kolik významných lidí jsem před ním uchránil a nakonec jsem sám do toho vletěl", říká král Jindřich VIII. ve hře Šest žen na adresu těch, které nechal popravit. Když jsem psal tuhle větu, bylo mi sedmadvacet. Už tenkrát jsem tušil, že stáří není to, nač bych se měl těšit. Římané výstižně nazvali nachýlené stáří slovy curva senecta. Ve svých mladých létech jsem sice věděl, že, budu-li mít štěstí, tak se svého vlastního stáří dožiju, ale představa jaké to bude, se mi tehdy nedostavila. Dneska už to vím. A taky vím, že ve svém okolí potkávám dvojí druh mladých lidí: jedni mě zahrnují úctou, kterou abych pochopil, musím si nejdřív uvědomit, kolik že mi to vlastně je, druzí na mě hledí jako na něco, co už nemá na tomto světě co pohledávat.

Jako příklad mi vždycky napadne onen případ Kofola. Když jsme otevřeli Semafor v Dejvicích, řekl jsem si, že by se tam v bufetu měla prodávat Kofola. Byl nápoj mého mládí a tak se mi zdálo, že v divadle, které se honosí svým tradicionalismem, by se to hodilo. V Semaforu se tedy začala prodávat Kofola. Jednoho dne se mi udělal nápad: na závěr sezóny uskutečnit jakousi přehlídku her, které onoho roku vznikly - byly čtyři - a po čtyři dny tohoto malého festivalu zahrnovat diváky drobnými pozornostmi. Nakreslil jsem drobné grafiky, které jsme dali divákům na památku, po představení jsme nabídli zájemcům debatu s účinkujícím, a pak nás taky napadlo, požádat firmu Kofola o sponzorský dar - o přestávce nabídnout divákům jménem této firmy sklenici Kofoly zdarma.

Na náš zdvořilý dopis se dostavil do divadla mladý muž, který vlastně ani nevypadal jako pako. Pohovořili jsme, prošel si divadlo, a pak nám napsal stručný e-mail, že radši dá ty Kofoly mateřské školce než nám. A vzkázal nám, ať si požádáme o sponzorování výrobce umělých kloubů. Uvědomil jsem si, že je to vlastně nepřítel. Od těch dob se prodává v Semaforu Coca cola - firma, která nám dodala chladicí zařízení a navíc i finanční podporu. Znovu za ni děkuju.

A Kofole děkuju za to, že mě přiměla se zamyslet nad absurdní situací: na jedné straně se mně dostává ze všech stran poct, jakými zahrnuje slušná společnost různé tvůrce v pokročilejším věku, a tak mám na kontě státní vyznamenání od prezidenta republiky, čestná občanství od starostů, čestné doktoráty od univerzit, síně slávy, Thalii a řadu jiných poct, a na druhé straně setkání s mladým ambiciózním mužem, který toho nejspíš zas až tak moc nedokázal, a ten mi naznačí, že pro něho jsem nula. A ty umělé klouby mě ujistili, že jde o generační rozpor. Prostě mu vadí, že nejsem mlád. A pokročilý věk je mu odpornej. Protože mu však nechci odplácet zlé zlem, přeju tomuto mladému muži, aby se toho hrozného stáří nedožil.

Začal jsem srovnávat své mládí s mládím dnešním a samozřejmě tak, aby to mé z toho vyšlo líp. A musím říct, že nelituju toho, že jsem upínal své zraky k předešlým generacím. Mou inspirací byla dvacátá léta, která jsem v létech padesátých objevoval a hltal. Vzhlížel jsem k Nezvalovi, k Seifertovi, k V+W a kdyby mě některý z nich požádal o basu Kofoly, ochotně bych mu ji přinesl na rameni (auto jsem ještě tehdy neměl) a cestou bych se zajíkal štěstím, že je mi něco takového dovoleno. A tenhle obdiv k předcházející generaci jsem pak vlastně zúročil ve své práci.

 Onehdy se ozval mladý sebevědomý muž, který mě vyzval, abych mu přenechal Semafor, včetně loga, za symbolickou jednu korunu a ustanovil ho ředitelem. On že pak dá Semaforu zcela nový ráz, a hned mi poslal na ukázku divadelní hru své přítelkyně. A všechno to myslel vážně. Zřejmě usoudil, že starý = blbý. Chudák. Netušil že to může být i naopak ....
Nemohl jsem tato slova před mými čtenáři utajit Arno

 










Sluníčko



středa, 13. listopadu 2013




Krásné počasí, modrá obloha.



Dnes se počasí vyvedlo. Byli jsme s Pajdou na dlouhé projížďce. Na slunci bylo  ještě docela teplo.  Pak jsme se vydali do Bauhaus, vymyslel jsem si jak vyztužit stůl. Ten, když se totiž roztáhne, jak to některé stoly mají ve zvyku tak ho člověk sedíce na koncích může zvrhnou na sebe. Vzpomínám si, jak Anička hubovala, přestože jsem tam takové vorichtung udělal. Jednou jsme přišli do Voznice do jeho ústřední haly, kde stál bytelný stůl, žádné přirovnání k tomu našemu. Jednou byl také roztažen a byl na tom hůře než ten náš. Teď jsem dostal nápad a tak jsem myslel, že to dnes udělám, ale byl tu u mě Marek a tak jsme kecali. Udělal zkoušky na dvojku a tak čeká, aby byl verbeamtet. To je slovo, že? Ovšem neznamená nic jiného, než že by byl státním zaměstnancem, což přináší jisté výhody. Tak ten stul? Zítra se do toho dám, hned, jak se vrátíme z plavání….


Boty

úterý, 12. listopadu 2013











Dnes svítili sluníčko a bylo chladno.








Určitě byly vyrobené v Číně. Za ty peníze by je nikdo nedokázal vyrobit. Ovšem, je možné že zatancuji dva tance a bude po parádě. A  kdyby se to stalo, tak za to může Ládík. On mě k tomu navedl. Dnes jsme byli s Hankou na nákupech, koupil jsem si něco na sebe a hlavně ty kovbojské boty abych prý nedělal na Line Dancers ostudu. Pak jsem se prohraboval ve starých věcech! To je neuvěřitelné, co si toho člověk za život nakoupí a nehodlá nic vyhodit, i když to dávno nenosí. Doufám, že si těch bot ty tanečníci všimnou….


Mejdan VIDEO

neděle, 10. listopadu 2013
Dnes počíná být mrazivo.










V sobotu jsme pořádali opožděný oběd. Miluška udělala výborné plněné papriky, které přinesla ještě teplé z domova, já udělal kurbisovou plévky, pečený kurbis a Hanka přinesla dort, který dělala z piškotů. Pozdní odpoledne se táhlo k večeru, a pak zazvonil telefon a přihlásila se Radka.  Přišla s Andym a Tomem a s Gabi, kteří tu byli na návštěvě z Erding, tedy z Bavorska. Bylo to příjemné setkání. Ráno jsem měl plno prázdných lahví od vína, mně by zajímalo, kdo je tu v každém koutě bytu poschovával…

















sobota, 9. listopadu 2013








Včera jsem dostal pěknou prezentaci od Miládky. Moc mě potěšila a tak jsem ji trochu zpracoval. Miládko, toto je jen pro tebe! Ahoj Arno



Western Dancers
sobota, 9. listopadu 2013
Dnes prší i slunce svítí 10ºC.














Včera jsme byli s Hankou na tom tanečním kurze. Je to nedaleko, 6km ve Wachenbuchen, což je městská čtvrť Maintalu. Včera jsme se učili tanec Peopel Are Crazy.  Byli jsme z toho také blázni, neboť oni mají na každou píseň jiný tanec. Myslel jsem, že se jmenují Line Dancers, ale ono to je vlastně jedno, všichni tančí v řadě, nikdo nemá partnera. Byli tam všichni: mladí, starý, tlustí a hubení, hezcí a ošklivci. Je to docela veselá parta a velice se nás, jako prvňáčků mile ujali. Že prý máme přijít příští týden zase. No, nevím, co tomu budou říkat moje ploténky. V noci jsem se dnes probouzel, křeče do lýtek mě braly. Asi se mi zapalují...













Eintracht Frankfurt prohrál

pátek, 8. listopadu 2013











Pod mrakem 12º








Včera večer jsem byl s partou kluků Markova věku v hospodě, na pozemku nahoře jmenovaného klubu. Bylo to tam pěkné, moderní na každé stěně hrála velká televize a Eintracht hrál v Tel Aviv. A prohrál. Kluci, vlastně mladí muži byli skoro všichni odchovanci Aničky z tenisového klubu. Ano, my nejenom že jsme měli hospodu, my, a hlavně Anička jsme vychovávali děti, které byly na nás odkázané, když chtěly něco napít, nebo třeba zmrzlinu. Dal jsem si „Pola Pola aniž bych věděl co to je. Když přišel Bojan, říkám jestli to má v jeho mateřčině nějaký význam? A ano, půl a půl, říká. No to by mně také mohlo napadnout. Jídlo bylo dobré. Pola Pola byly půl špíz a půl čevapčiči


Pozdrav

čtvrtek, 7. listopadu 2013
Celý den pod mrakem ale teplo.











Dnes jsem strávil den ve fotkách. Láďa se nechal slyšet, že neví kde bydlím a že vůbec si není jist, zda vůbec bydlím. Tak jsem se dal do vyhledávání fotek a tím se člověk vrátí do minulosti. Bylo to krásné. Na tomto místě bych chtěl Hovorkům poděkovat, mně by to nenapadlo. Tak doufám, že se Láďa teď u mne vyzná….Jak jsme přestavovali starý statek





Schnitzel VIDEO

středa, 6. listopadu 2013
Je pod mrakem a občas prší.

Dnes jsme byli s Hankou plavat, ale jen tady ve vsi. V neděli jsme byli ve Spessartu a pak jsme si zašli na Schnitzel. Doporučení jsme dostali minulou středu u rybářů. V Hochstadt v Dorfschenke. Mají tam v podstatě jenom ty schnitzel. Pamatuji si, jak jsem si prvně v Německu objednal řízek. Copak, řízek byl dobrý, velký, obalovaný a smažený, ale přes něj byla přelita bílá žampiónová omáčka. Ten se jmenoval „myslivecký. Myslel  jsem, že to nebudu moci sníst. Takových řízků tu znají mnoho: cibulový, zapékaný sýrem, česnekem, pepřovou omáčkou a mnohem více. Na první pohled se zdá, že to je prasárna na celém světě jedinečná. Ale není: vezmeme-li si příklad Italské kuchyně, dostaneme se k Bolongnese řízku. Ten se obalí v parmazánu, usmaží se a zalije se rajskou omáčkou. Příloha jsou spagety. Recepty na mnoho druhů řízků zde. A jak se říká, člověk si zvykne na vše. Já jsem již v bazénu měl chuť na cibulový, ale již si ho zase dlouho nedám.

Bylo toho hodně

úterý, 5. listopadu 2013
Dnes je pod mrakem, vítr je studený

V neděli jsme byli plavat a pak nastal fofr. Byl jsem nakoupit a koupil jsem maso na špagety ale doma jsem našel jen špetcle. A tak jsme je zapekl a hledal, kdy si kdo dá tolik jídla. Pak šla kolem Mary a říkala že má Kim narozeniny a najednou tu bylo tolik lidí, že jsem ani nestačil zavolat Hance. Přišla Brigitte se svýma mileneckýma story, jedna střídala druhou a mezi to pletla zdravotní potíže. Adrian si dal ke všemu vaječný likér a já ještě navíc vařil Pajdovi žrádlo. Navíc jsme si zablokoval stánky a tak nevím kde mi hlava stojí. Dnes tu byl opravář na topení, zase si odnesl těch jeho ročních 350 Euro a ještě jsem měl termín na výměnu pneumatik. Již nám zimní takže může padat sníh. Navíc jsem udělal nahoře pár fotek a tak mám novou prezentaci jak se ze staré barabizny udělá prima byteček.

Mafie
neděle, 3. listopadu 2013
Dnes je deštivo, větrno ale teplo.

Od té doby, co jsme opustili Česko, jsme neustále pronásledováni mafií. Na dálnicích nás stíhají mafiánská auta se čtyřmi kruhy. Roberte, jsi to ty?

Od Pepíka z Rymáně jsem dostal pěkné odkazy a ty vám tady, v době dušiček nechci tajit. První jsou PEJSKOVÉ a ten druhý se jmenuje JAK NAHRADIT BASISTU. Ostatně vědeli jste, že v jižní Americe se dušičky slaví na hřbitově, s jídlem a pitím a s tím, co zemřelí rádi jedli a pili. A muzika a zpěv. Takže veselé Dušičky všem….  

Jak jsme předělávali hrázděnku VIDEO

sobota, 2. listopadu 2013
Dnes poprchává ale je ještě teplo 14º

Včera jsem se dal do uklízení a papírování. Mám za ten život tolik papírů a vím, že většinu z nich nebudu potřebovat. Ale když něco vyhodím, tak to pak budu velice nutně potřebovat. Ve skutečnosti jsem ty papíry nepotřeboval nejmíň 10 let. Jiné je to u podnikání. Po skončení, nebo uzavření firmy, je ze zákona povinnost deset let dokumenty schovávat. To znamená, každý rok mohu vyhodit deset let starý rok a jeho dokumenty, no, kdo má furt lézt na půdu a hrabat se v tom. Tak jsem si vzal na paškál alespoň soukromé papíry a to by se jeden divil, co se tam vše najde! Našel jsem dopisy od Aničky, vždy když byly problémy tak mi psala dlouhé litánie ale nikdy mi psaníčka nedala. No to bylo počtení! Ale našel jsem také fotky, jak jsme předělávali horní patro, které jsme propojili s prostornou půdou ve dvoupatrový byt. Ježíši, to byla krásná práce! A jak jsme byli mladí a plni tvůrčí energie… kde to vše zůstalo??

Odposlech
pátek, 1. listopadu 2013

Kancléřka Merkel je odposlouchávaná. Tedy její mobilní telefon. Ostatně, všechny mobilní telefony jsou odposlouchávané, to je průšvih. My, občané co jsme žili v komunistickém režimu jsme na to byli zvyklí a tak nám jde celá aféra jedním uchem tam a druhým ven. Ano, jsme stále více sledovaní a různé firmy tomu dávají názvy honosné. Třeba průzkum trhu. A skutečně: jak jsme se dříve posmívali pětiletým plánům. V dnešní kapitalistické společnosti se o pětiletkách nemluví, zato však důkladněji se plánují. A k tomu je zapotřebí mimo jiné i to odposlouchávání. Pevné telefony se asi neodposlouchávají, nikdo o tom nemluví. A vůbec: kdybych byl terorista, tak bych to určitě nenapsal do deníčku. Ach jo: máme nový měsíc a brzo budou vánoce. Včera jsem byl u benzínky, měli tam desetikilové kýble se solí. Na chodníky. Určitě tajné služby zjistily, že bude krutá zima. Asi odposlouchávaly svatého Petra, nebo samotného Boha?