Příspěvky

ŘÍJEN 2015

Odjezd

sobota, 31. října 2015

13° slunce, krásně


Tak nám poslední den na Lhotě nasypalo nebe plno modře a stromy nepřeberné odstíny zlata, je krásný den a my zase jedeme domů. Zítra vyrazíme a bylo by fajn, kdyby nám sluníčko také tak pěkně svítilo. Šťastnou cestu….


Den samostatnosti

Co mne zaujalo:

…že dnešní Česká republika působí jako ostrůvek samostatnosti, svobody a veskrze dobrého bydla. President Masaryk byl bez nejmenších pochybností brilantní nadčasový a obratný vyjednávač, uznávaný v zahraničí i doma. Jedna jeho vynikající dovednost zastiňuje ostatní: díky svému přirozenému charismatu a všeobecnému respektu dokázal stmelovat a sjednocovat českou společnost, kterou jinak na její historické pouti věrně doprovází haštěřivost, duševní trpaslictví a závist. „Nemůžeš-li kousnout, aspoň oslintej!“ platí v naší zeměpisné šířce stále a neměně.
Napsal  Petr Vodvářka president asociace honorárních konzulů v ČR 


Nový pas a Marjánka nepřijímala

pátek, 30. října 2015

venku je zataženo a zima 9°


V pondělí ráno jsme jeli do Podskalský vyzvednout pas. Hanka seděla v autě, kdyby bylo potřeby popojet a já vlítl na přeplněnou chodbu. Hned jsem vlezl do prvních dveří a tam mě řekli, že si musím vytáhnout číslo. To ale, povídám, jsem dělal, když jsem o pas žádal. Teď stálo na internetu, že je hotový a že mám přijít, namítal jsem. No jo, ale lístek si vytáhnout musíte, řekla paní a byla moc milá. Šla se mnou až k tomu přístroji. Měl jsem lístek 60 a na tabulkách u různých dveří byla čísla kolem 260. Tak to bude čekání až do večera. Tak jsem se uklidnil a hodlal si sednou, když již vyvolali moje číslo. Takže mám pas, aleluja. Ve středu jsme byli jako vždy plavat, ale protože byl státní svátek, měli jsme starost, že bude Marjánka zavřená! Nebyla! Ale všechny stoly byly rezervované od 12:30, takže skoro všechny stoly byly prázdné a nikdo se nemohl posadit a objednat si něco jídlu. No měly to blbě vymyšlené. Tak jsme šli na náměstí k Benákům. Tam jsme dostali najíst, ale měli také plno. Ach jo, zapomněl jsem říci, že jsme v bazénu potkali Olinu a že bylo strašně nabyto. No jo, státní svátek!

 


to be or not to be......... pomoc či nepomoci

Pomůžeme Syrským uprchlíkům?


Odpověď Policie Mníšku pod Brdy na dotaz Mileny H.
Dobrý den,
dnes jsme na zdejší OO PČR Mníšek pod Brdy přijali Váš dotaz na aktuální situaci týkající se vloupání do chat a domů v obci Stříbrná Lhota. Zdejší OOP Mníšek pod Brdy vede šetření k vloupání do 6 objektů v této lokalitě za měsíc Říjen 2015. Na základě těchto skutečností byla zvýšena kontrola lokality a za poslední týden byli policisté v této lokalitě defakto nepřetržitě. Za poslední týden nebylo zjištěno, že by došlo k dalšímu vloupání. Z provedených šetřeních vyplývá, že se jedná pravděpodobně o jednu osobu pachatele, kdy však v žádném případě nedošlo k odcizení všech věcí z chat, kdy se jedná o drobné věci a zejména potraviny.
Po doposud neznámém pachateli intenzivně pátráme a doufáme, že se nám jej podaří v co nejkratší době vypátrat. V současné době prosím dbejte větší opatrnosti a třeba přijměte nějaké opatření, aby bylo patrné, že v domě se nachází majitel tj. přes noc nechte svítit nějakou lampičku v domě. V případě jakéhokoliv poznatku k osobě pachatele, vyrozumte neprodleně zdejší OO PČR Mníšek pod Brdy na tel.č. 602306052.

Za OO PČR Mníšek pod Brdy s přáním hezkého dne prap. Michal Květoň


Bylo by to škoda

úterý, 27. října 2015

Venku je taková tma, že tam ani nekoukám

Všichni se toho bojíme a nikdo tomu nevěříme. Nechci tady strašit, ale je to běh dějin a navíc to tady již bylo. Velké kultury tisícileté tradice a najednou je vše pryč a vlády se ujmou barbaři. Ale je to takový koloběh. Z jara vyroste ze semínka rostlina a na podzim zanikne. Narodí se člověk, žije a pak zemře. Vznikne civilizace, její vláda trvá tisíciletí a pak zanikne. A nemusím být nějaký fanatik, abych mohl tvrdit, že se právě nacházíme v zániku Abendländischer Kultur, tedy Západní kultury. Jsme hýčkaní pohodlím, které nám dalo umění našich konstruktéru, vynálezců, umělců, nechceme rodit děti a za vše si necháme zaplatit. Naše vojska jsou žoldnéři a nechají se uplatit! Kým, to již není tak důležité. Islám a jeho Korán je sice o hodně let mladší Bible, mající přísná pravidla, trestá a jeden z největších symbolů je kamenování. Ať již do nějaké stěny v Mekka  nebo do neposlušné ženy. Ano, my co jsme byli rozmazlováni naší kulturou, kterou jsme si kdysi vydobyli uřezáváním hlav, našim nástupcům nerozumíme. Nechceme, neboť je příliš hrozné vědět, že jsme se chovali jako oni. Ale bylo by to škoda. Otázka je: budou mít také tak krásnou hudbu?

Bedřich Smetana Vltava

Orientální, islámská hudba

 


Výprava na hřbitov

neděle, 25. října 2015
Dnes je všelijak, není tolik zima 13°

***VIDEOVýprava na  Hřbitov***

Jako by toho nebylo poslední dobou dost, vypravili jsme se s Píseckými dnes na Zelenou lišku na hrob našich rodičů. Počasí bylo docela pěkné, aut jezdilo méně a na hřbitově nebyl nával. Sestra koupila věneček a tak jsme udělali trochu pořádek na hrobě. Jelikož jsem dělal jako obvykle fotky, vyšla z toho docela pěkná partička. Sestra o holi Karel též, do auta jsme hekaly čtyřhlasně, celou cestu se nesly průpovídky nikdo neví o čem, protože každý začal mluvit o něčem jiném, a nikdo nikoho neposlouchal. Pak jsme se šplhali do schodů na Dobříši do Čínské restaurace a byl velký problém, že zrovna neměla služvu ta dívka co přesně ví, co si švagr vždy objednává. Nakonec to dopadlo dobře, byly to kuřecí nudličky sladko-kyselé. Ani jsme nezmokli a byli jsme doma.


Vzpomínka na Vaška

sobota, 24. října 2015
Dnes je slunečně ale zima

Včera večer jsme při kytarách oslavili Vencův odchod na větčnost. V poledne na hřbitově v Praze na Olšanech. Bylo tam spousta lidí, náš kroužek ze Lhoty byl docela malý. Malý Vašek, jež se stal v jednom okamžiku hlavou rodu, se o vše pozorně staral. Chodil od hloučku ke hloučku a se všemi se zdravil. Večer pak jistě Tomáš Hombre zorganizoval všechny kytary, Slávek vzorně prostřel celou hospodu, nadělal mísy a uvařil dobrý guláš. Miloš a Květa ale i Robert pomáhali s obsluhou a Venca pak vše zaplatil. Bylo to důstojné rozloučení s Vaškem, s věhlasným Wendysem. Na jeho stálém místě připravil Slávek skleničku bílého, já přinesl fotku a svíčku přišel zapálit i Ondřej. Venco, jsme rádi, že jsi tu s námi žil, že jsme tě mohli poznat…..

Pohřeb

pátek, 23. října 2015
Dnes je hezky sluníčko 13°



Dnes jsme byli na Olšanech doprovodit Wendyse na jeho poslední cestě. Měl spousty lidí, byl asi hodně oblíbený. Přejeme mu na jeho poslední pouti klid a pohodu.



Již i v Mníšku

čtvrtek, 22. října 2015

Dnes je venku jasněji ale studený vítr


Dnes před polednem jsme jeli do banky, do Alberta, do krámečku pro zdravou výživu, pro brikety, pro cigarety a vodu. Když jsme dojeli k zatáčce směrem na náměstí, viděl jsem u mladého Zdenka policii. Jsme těmi vykrádáními tak citlivý, že jsem okamžitě volal na Písky. A také že jo: Zdeněk byl u domu syna a šlo o pokus o vloupení!

 



Dobrý večer,
omlouvám se za nevyžádaný e-mail. Pan Jeřábek už podobný e-mail psal - ten jsem nedostala, tak snad se nebudu opakovat. Dnes bylo ve Lhotě vyšetřováno páté vloupání, které se uskutečnilo během necelého týdne (3 chaty, 2 rodinné domy). Při dnešním vloupání zloděj přeskočil drátěný plot, který je hned u hlavní silnice, rozbil okno a ukradl veškerou elektroniku. S lupem nepospíchal a ještě si stihl uvařil vajíčka, což o něčem svědčí. Pro lepší spaní nás všech, bych Vás chtěla poprosit o maximální ostražitost a hlášení všech podezřelých osob. Snad zloděje již brzo zatknou a nám všem se pak uleví.
Díky.
Přeji klidný večer.

Lenka Rousková

Ahoj,
dovoluju si zneužít Arnyho seznam mailu pro zábavu k varovaní před vykrádačkama dějících se ve Stříbrné Lhotě.
Detaily viz Mirkuv mail níže..Dan


POZOR !

Zdravím všechny,
předávám dále informace, které jsem dnes získal od hlídky a vyšetřovatele PČR.
V poslední krátké době narostl na Stříbrné Lhotě počet vloupání do objektů. Zamykejte tedy pokud možno budovy i vstupy na pozemek a věnujte zvýšenou pozornost osobám, které se pohybují po vsi. K vloupání dochází v různou dobu a ztrácí se většinou drobnosti, které se vejdou do kapes nebo batohu. Dnes v noci se vloupali k pí Mandákové, nikdo si ničeho nevšiml a podle všeho se dostali jen do lednice.
Policie ocení každý tip, který jim pomůže najít pachatele. Předejte prosím informace sousedům a známým.
Díky, Mirek


Zloději

20. října 2015

Je pošmourno, neprší a je 8°


 

Včera odpoledne na nás zvonila Milena. Hanka šla otevřít a Milena chtěla vědět, co se děje u sousedů. Že tam stojí policie. Neměli jsme o tom vůbec zdání, až dnes, kdy přijela sousedka z Prahy to vyprávěla Hance.  Byli u nich zloději. Ani snad nic neukradli, jen binec nadělali. Když jsem šel dnes s pejskem, potkal jsem Irenu od lesa a tak jim to povídám. Ona na to, já vím. Policajti u nich přelezli plot a najednou stáli v obýváku. Říkám: proč nezazvonili? Že prý chtěli nachytat zloděje při činu. Tak se k nám do Stříbrné Lhoty zatoulal ten zlý svět, ten z daleka? Už nás našel?

Dodatek: dnes byla sousedka na policii, vzali jí otisky prstů, aby poznali ty zlodějovy a jinak se tam skutečně jen vyspal, ani spací pytel po sobě neuklidil.


Myšlenky, slova,věčnost

sobota, 17. října 2015

Venku je smutně

Včera jsme jako vždy navštívili naši hospodu. Bylo plno. Mimo bláznivé legrace, mužských tanečníků se pronáší i myšlenky, které vlivem vína nabývají na velikosti, pronášíme slova, která se v hluku ztrácí a jsme součástí věčnosti. Neměli jsme tušení, že nás ráno Wendys opustí, ale musel to být pátek, kdy on ještě mezi námi byl a ráno pak odešel. Několikrát jsme si naň vzpomněli, několikrát se o něm mluvilo. Pilo se a dělal se kravál, tak jak to Wendys měl rád. Představíme-li si věčnost jako desku stolu na kterou se rossypal pytlíček máku a každé to malé zrníčko představuje někoho z nás, tak je patrno, že tu stále ještě všichni jsme a budeme, jenomže každý v jiném časovém úseku. Takže ne, že jsme tu byli, to je sice naivní pravda, ale na té desce životů jsme stále ještě spolu.

 


Smutná zpráva

sobota, 17. října 2015

Venku je tak aby tam nikdo nechodil


Dnes v ranních hodinách nás navždy opustil Vašek Maršík, kterému kdysi dal náš bývalý hospodský Tomáš, slavné jméno Wendys. Přejeme touto cestou příslušníkům rodiny upřímnou a hlubokou soustrast, taktéž všem kamarádům, kteří ho měli rádi. Wedys byl nekonečným pramenem bujných nápadů a Kanadských žertíků. Bude nám tu na Brdech a na Pískách smutno. Přejeme mu ve věčných lovištích klidný spánek.


 

***************************


Přečti si:
Střídání generací


Kořeny evropské či tzv. západní civilizace sahají od starého Egypta, Kréty a Mykén přes klasické Řecko a Řím až do doby křesťanské. Křesťanský kult panoval v těchto končinách mimořádně dlouho a naše kultura je jím velmi výrazně zformována. Vznik křesťanství bývá kladen do doby prvního století našeho letopočtu....
Ten je dobrý

Objevena nová civilizace
pátek, 16. října 2015
Dnes a poslední dny je podzimní počasí na bl..


Když jsme se vraceli ve středu z plavání, byli jsme jako vždy na Marjáně na obědě. Míla vytáčel Evu tím, že si nebyl schopen nic vybrat a nám tam byla strašně  zima. Míla si nakonec dal něco s rýží a pak se dusil, tak jak mu to Eva předpověděla a já a Hanka jsme nastydli. Já chraptím a Hance teče z nosu. Dnes se Hanka dočetla na Seznamu, že sklenička červeného je zdravá jako hodina běhu. Ani jsem si nevšiml, že běháme tolik a tak často maratón. Jo abych nezapomněl, kdesi daleko přesně řečeno u 1500 světelných roků vzdálené planety  KIC 8462852, obíhá kolem nějaký, tisíce kilometrů veliký, nějakou inteligencí postavený objekt. Takže nás nějakých pár uprchlíků nevyhodí z dráhy. Aha, a dnes byl první běženec zastřelen. V Rumunsku, nebo Bulharsku ale tam mají totalitu více v paměti. V Bruselu museli přerušit jednání vedené pod tajným názvem (kdo má nějaký nápad jak z toho vybruslit, ať se ozve) a postupně z toho zatoulaného výstřelu na chodbách omdlívali. To já mám čtenáře jinak vychované, viz video, přesto upozorňuji, že se na to slabé povahy nemají dívat. Jo a dnes jdeme do hospody a počítám, že uděláme takové tři až čtyři maratóny. Mařenko a Ládíku, budete tam s námi.

VIDEO Proč do Evropy utíkají mladí muži?

Pozor, záběry jsou drsného obsahu


Něco pro potěšení

VIDEO Svatební pochod

PRAHA
pondělí, 12. října 2015
Studený vzduch ale překrásné slunce a modré nebe


Dnes jsme vyrazili do Prahy. Autobusem. Jeli jsme do Podskalské pro cestovní pas. Internetem objednané, vytáhl jsem číslo a již jsem byl na řadě. Jarda nám velice jednoduše vysvětlil cestu: autobusem na Smíchovské nádraží, jakoukoliv elektrikou k Andělu a tady sedmičkou na Výtoň. Pak jsme byli navštívit Novoměstský pivovar, ale koleno jsme si nedali, to jsme si uvařili omylem předevčírem. Pak jsme se projeli tramvají křížem krážem Prahou a za Hradem jsme prošli po Starých zámeckých schodech dolů na Malostranské náměstí a pak zase cestou autobusem domů. Byl to prima výlet.


Travesti show Mníšek
neděle, 11. října 2015
Dnes je mrazivo, ale svítí slunce


Ládík ze Švýcarska nás před odjezdem upozorňoval na tuto akci. Dozvěděl se to „klučiny, co má v Mníšku květinářství a má takovou malou prdelku.“ Říkali jsme si s Hankou, tak se tam půjdeme podívat. Stavil jsem se v květinářství a dostal jsem poslední dvě vstupenky, „ty jsem chtěla nechat mamince“ řekl a mávnul rukou. Představení se konalo v divadélku „K“ . bylo tam místa pro 80 lidí, přišlo 75 dam a dívek i žen a 5 mužů. Neměl jsem zdání co to Travesti vlastně je a ty skupinky děvčat a mladých žen v publiku mne zaskočilo. Takže teď jsem již chytřejší. Travesti jsou muži, kteří se rádi převlékají za ženy a jako ženy se chovají, líčí se a vystupují. Jenže najít v chlapovi ženské vlastnosti není vždy snadné a proto tyto vlastnosti zveličují. Výsledkem je, že jsou ladnější, krásnější, nadělanější a výstřednější, než si kterákoliv žena v normálním životě může dovolit. A to zřejmě ženy láká. Alespoň jeden večer prožít ve společnosti těchto báječných… tvorů! Bylo narváno a byla legrace. Na to, že to byli ochotníci to bylo velice profesionální představení. Stálo ta za zhlédnutí.



Tančící Lojza
sobota, 10. října 2015
Mlhy a zima počíná být vlezlá


Jedno se musí Lojzovi nechat: každý pátek si udělá přestávku od hraní na kytaru a tančí. Jaké to bylo jinak? No, Makanda se zase našel a přišel, Tonda hrál jak za peníze a i rokenrol Olda se svou dámou byl přítomen. Na sále seděla nějaká parta, co přespávala v penzionu a tak nám Slávek slíbil, že nás brzo vyhodí, protože vaří snídani, pro devět lidí. Pajda dostal svůj podzimní šáteček, ještě od Aničky šitý. Jo, abych nezapomněl, Hombré přišel nejprve k našemu stolu a tvrdil, že nám řekne tři slušné anekdoty. Ale asi na to zapomněl. A tak jsme odešli sami a dobrovolně, nikdo nás nevyhodil. Vzpomínali jsme na naše přátele ze Švýcar, Mařenku a Ládíka.

U Jardy v Chýši
pátek, 9. října 2015
Dnes je podzim, ale neprší



Včera přijela Miluška z Frakfurtu se svou sestrou k nám do Lhoty na oběd. Pak jsme měli domluveno, že zajedeme do Davle navštívit Jardu. Jarda s Mílou spolu lehce kamarádili a neviděli se asi 42 let. Takže setkání mohlo být veselé a vřelé a nebo nepříjemné a banálně nezajímavé. Bylo toho od všeho trochu. Za hodinu jsme jeli domů.

Angela Merkel
středa, 7. října 2015
Dnes celý den prší

Poslední dobou se stáváme stále více cílem útoku. V přeneseném smyslu jsme obviňováni, že si do Německa pouštíme tolik utečenců. Ačkoliv jsou tyto debaty vedeny s humorným podtextem, u piva  a u vínečka, odráží strach obyvatelstva zcela jistě! Já a Hanka určitě nejsme ti co by měli vliv třeba na jednoho jediného utečence. Protože Angela Merklová všechny utečence přivítala a slíbila jim pomoc a ochranu před válkou v Sýrii, ještě neznamená, že si všechny ponechá, nebo, že tam budou moci zůstat.
Debaty podobného způsobu se vždy ukotví u hospodského stolu, protože na aktuální téma vždy přijde řeč. Přikládám tu řádky, co mi poslala kamarádka: včerejší večer se mi moc líbil a opět jsem se přesvědčila, že když člověk poslouchá, slyší občas zajímavé věci. Tak např. Arní se včera položil na otázku proč jsme každá zem informovaná jinak ? V jedné TV (německé) se zobrazují trpící rodiny a v druhé (české) komanda statných chlapů. Opravdu to o něčem svědčí. Asi abychom se začali navzájem nesnášet. Vy nás za to, že jsme tak nenávistní a my Vás že jste tak soucitní a nevidíte pravdu. Je to zvláštní. Hlavně těm pocitům nesmíme propadnout. A tak Vám chci napsat, že Vás mám ráda ať je Váš postoj jaký chce. Máte na něj právo. protože nevidíte pravdu! Jestliže jedna strana tvrdí o druhé, že nevidí pravdu, vychází se z toho, že někdo pravdu zná. A to je přesně ta mela, protože momentální celosvětová situace je takový blázinec, že pravdu asi nevidí nikdo. Mohlo by být, že si nejvyšší islámští pohlaváři vychovávají Česko čisté od smrádnoucí islámské lůzy, protože si tu v budoucnu postaví hlavní Islámský Stát,  jelikož je obyvatelstvo této kotliny, jak napovídají dějiny, lehce zkrotitelné. Třeba! Ale pravděpodobně je to blbost. Ano, přesto že dostávám vynadáno, že pouštím do Německa tolik uprchlíků,
mám z toho vývoje strach. Mám zrovna takový strach, jako mají kamarádi u hospodského stolu , přestože zde v Čechách žádní uprchlíci nejsou. A zrovna tak nevím, zda je správné, využívajíc mnohé Evropské podpory, utečencům neposkytnout kus jídla a střechu nad hlavou. Tady by se dalo docela dobře použít přísloví: sytý hladovému nevěří, neboli třetí generace žijící v míru, krutou válku o tisíc kilometrů vzdálenou, nebere vážně. A teď abych se obrátil k mé holce, k Angele: jedno co jsi řekla, nebo řekneš, stejnak ti budou  nadávat. Přitom tak poctivého politika Evropa ještě nezažila a asi dlouho nezažije….             

Podzim
neděle, 4. října 2015
sluníčko a chladný vzduch





Každý den svítí slunce a dokonce i velice hřeje, pokud se jeden schová do větrného zátiší. Denně chodíme na procházku a sem tam něco kutíme na zahradě. Včera jsme potkali Hanku od Venci, Venca již leží na LDN a nemůže se hýbat. Přejeme mu touto cestou brzké uzdravení a hlavně aby se netrápil. Včera nám tu přelétal balon. Asi startoval na Pískách a podle všeho přelétl Brdy a někde u Berounky přistál. Viděli jsme doprovodné auto, jak vyjíždělo od topolů.


U rozlitého vína
sobota, 3. října 2015
horké slunce studený vzduch


Včerejší den byl trochu zmatený. Odpoledne mi volal Officer for events, známý organizátor z Písků, že se nic neděje a tudíž do hospody že se nejde. Po krátké době Officer for events volal znovu, že se jde, protože přece jen někdo přijde. Nakonec to byl pěkný kulturní večer. Já a Hanka jsme byli obviněni, že jsme ty uprchlíky do Německa pustili, ale já přísahám, že jsem tam nepustil ani jednoho. Jana se tak rozčílila, že rozlila Hance plnou sklenici vína. Pedro a Mici se vrátili z Řecka plni dojmů. Sestava u kytar byla zcela jiná a jedna paní, kterou nikdo neznal, se pohupovala pěkně do taktu. Podívej se na video. 

Ulice říjen 2015

Bourání a stavění
čtvrtek, 1. Října 2015

Zase se měsíc s měsícem potkal a minul se. Letos máme překrásné babí léto, právě sklízíme jablka. Máme již jen dva stromy, ale od té doby, co nad nimi převzala Hanka patronát, tak jsou jablíčka zase pěkná. Včera
jsme byli zase plavat skoro v plném počtu a po obědě nám Eva dala zmrzlinové poháry. Vzadu u chaloupky, tam co bydlíval jezevčík Bohouš, již u nové dřevostavby zasazují okna. Jde to fofrem. Zbourali chatu, brzy budou bydlet, odchovají děti a pak dopadnou jako my: postaví se do fronty, jak trefně říká Mirek ze Švýcarska. Wendys prý zhubnul 30 kilo, tak si to představme, když vážil 65. Toník z Rovin si zlomil krček kyčle a leží zase v nemocnici, užívejme si každého dne!


Smutné výročí
čtvrtek, 1. října 2015
Dnes je slunečně ale studený východní vítr


Dnes si vzpomeneme na smutné výročí, kdy nás před dvěma lety navždy opustil drahý soused, manžel a kamarád, Venca H. jak leta přibývají, tak je vzpomínka blíže a jsou okamžiky, kdy cítíme, že neodešel, že je tu s námi….