Příspěvky

KVĚTEN 2016



Tažní ptáci
úterý 31. května 2016
Dnes je předbouřkový modus


Včera se v salónu sešli tažní ptáci. Byli samé díry, ale dolétli. Ládík například měl čtyři díry v břiše a chlubil se jimi Irence. Ta říkala, že má také díry, ale ty mu neukáže. Mařenka a Hanka měly jizvy na ramenech, také se pochlubily a Mirek, který také z nenadání stál ve dveřích měl jižvy na koleně, ale ten se nechlubil. Tak se vedlo spoustu řečí, příběhy střídaly reportáže z cest a na Habánské máme teď nové skleničky s rytinou habánských sklepů. Jak to hned lépe chutná. I život počal lépe chutnat, co tu jsme skoro všichni…

Fotky od Petra a Facebook
pondělí 30. května 2016
Dnes hrotí bouřky, ale zatím ještě nic


V pátek se nás pár sešlo. Naproti nám vždy sedává štíhlý kluk, bavi se s každým, kdo ho osloví, ale zřejmě nepatří do žádné party. Dnes jsem na Facebooku objevil fotky, které mi poslal. Takže díky, aspoň se také jednou vidím…

Když má službu táta
pátek 27. května 2016
Ráno teplo odpoledne poprchává



Včera jsme seděli poklidně na zápraží, jako dědeček a babička a koukali na svět. Běží nám tu na silnici jako živý film, známe již naše postavy a jejich cesty na a z autobusu, jak pozdraví a kdy se zase vrátí. Včera šla Naďa, jedna z nových postav z filmu „Ulice Stříbrnou Lhotou“. Sotva ji někdo vyzvedl autem, šel Dan a Honzíček a Eliška a rovnou k nám. Sedění skončilo, obzvláště pro Hanku. Postavila se do bojové pozice a hlídala jezírko, aby se v něm nikdo neutopil. Neutopil se nikdo, to Hanka uhlídala, ale mokří byly obě děti. Tak Dan došel pro něco suchého. Pojednou se ozvalo od Mandáků: chlapečkůůůůů. Pojď si hrát. Za plotem stály tři děti a tak jsme měli chvilku klid ale ne na dlouho. Honzíček počal do Elišky strkat a otec rozhodl, že se jde domů. Rezolutně. Proběhl večer i noc a ráno slyšíme od Mandáků: chlapečkůůůů, pojď si hrát….

Čistění bazénu
středa 25. května 2016
Letos se mi nepodařilo vyčistit bazén. Tak si ho čistí děti sami.



Z deníčku kamaráda Rudy, určitě se nebude zlobit:

U fotografa

Jsou chvíle, kdy selfíčko nestačí, fotografii musí pořídit specialista. Jednoho takového máme v Říčanech.Ten pán to také nemá jednoduché. Naštelovat oběť tak aby na fotce dobře vypadala, vysvětlit kam má koukat, kdy nesmí mrknout, do toho se mu blískají brýle, tak leze na štfle. Je to magie, ale to opravdové umění je v něčem jiném.Říká se, že Leonardo da Vinci vykouzlil tajemný úsměv Mony Lisy tak, že pozval všeliké kejklíře, které ona pobaveně pozorovala. Pan fotograf má metodu jednodušší, nicméně stejně účinnou. Tlumeným hlasem Mefistotela s prstem na spoušti našeptává: "Řízek, pečené koleno, gulášek..."
Novoveská hospoda
středa 25. května 2016
Dnes je zima a zima


Dnes jsme po plavání šli jinam na oběd. Hospoda na Nové Vsi jež nesla jméno „V zatáčce“ se dočkala nového majitele a změnila se v čistou a šikovnou hospůdku, kde se dobře vaří a lidé tam opět chodí. Tak jsme to tam šli vyzkoušet. Bylo to dobré.
Na plovárně bylo dnes plno aut a spousta vojáků v uniformách. To bylo prvně, že jsme tam uniformy viděli. Normálně jsou tam vojáci na rekreaci a tudíž v civilu. Ale naše slavná Mata Hari Hanka se ve vířivce dozvěděla, že tam mají zasedání vojenští právníci. To jsem slyšel prvně, já když sloužil tak bylo vše na povel.


V Praze
úterý 24. května 2016
dnes jsem musel jet na kontrolu a také na poštu a protože nám zbývala minutka do otevření pošty, tak jsme se stavili u domečku. Soused je již daleko, staví jen se od bot práší. Tak jsem to tam nafilmoval, aby měli naši tažní ptáci představu, co je čeká.
Dementi
úterý 24. května 2016
Dnes jsou bouřky i kroupy
Takže jsme měli bohužel trochu špatné informace. Říkám trochu! Protože narozeniny dnes nemá Milena ale její syn Petr. Takže Petře, přejeme ti vše nejlepší, a nejvíce toho, co se nedá za peníze koupit.



Gratulace
úterý 24. května 2016

Pokud nejsme špatně informováni, slaví naše sousedka Milena dnes narozeniny. Vše nejlepší ze srdce přejeme touto cestou…


Kde jsou všichni?
neděle 22. května 2016
Dnes je teplo a slunce svítí


Včera jsme se stavili v hospodě, ale skoro nikdo tam nebyl. Byl překrásný letní večer, měsíc svítil a kočky se namlouvaly. Bude to jediný život, který tu bude vládnout? Kočky? Marcel a Ilona tu snad po letech byli, jinak stará sestava. Jak to, že do naší hospody to nikoho netáhne? Jak to, že když přijdou cizí, zase zmizí, protože ve vzduchu je cítit protivný parfém: vypadni!!
Dříví z tuzexu
sobota 21. května 2016
Dnes je letní počasí
Dříví, co nám tu parta snědých pánů včera složila se moc líbilo paní Mandákové. Komentovala to slovy: To máte z tuzexu? Dnes jsme ho navozili do kůlny.

Jirka ze včelína si staví pěknou studnu


..a pan od dřevěných klád  počal s výstavbou zadní části plotu. Obává se, že až nad námi vykácí lesníci všechny stromy, bude se valit voda jemu rovnou do chaloupy. Ano, řádí tu jak na Klondajku.



Pan Dušek si nechal od starosty udělat novou lavičku, takovou, co tu bývaly kdysi

Face Book
pátek 20. května 2016
Facebook a tomu podobné jsou pro mne španělskou vesnicí. Jako, já dovedu pochopit, že Němec by napsal Böhmischer Dorf, protože se tak německy řekne česká vesnice. Obojí znamená že tomu nerozumím. Ale Facebook? No přesto jsem tuhle  objevil na Facebooku DÁMU Z DAVLE a tu jsem neodolal a přidal jí, krásce spanilé pořádný „flák“!!!



Elektrikáři a cigáni
pátek 20. května 2016
Dnes je sluníčko a teplo


Dnes jsme se vypravili do Malé Hraštice. Měli jsme tam namířeno již delší dobu. Hanka byla totiž se svým autem na inspekci, samozřejmě doma, tam kde je auto přihlášeno a jelikož jsme si nevzpomněli, že jsme si nechali předposledně udělat přes laptop aby se při startu rozsvítila světla, tak nám tuhle funkci zase vypnuli. Jednoduše tam dali „tovární nastavení“ a bylo to. A to je právě ono: v Německu se nemusí za dne svítit. A tak jsme tu jezdili v domnění že svítíme asi tři dny, než nám to někdo řekl. Jednou jsme byli i u pana Bílého na Mníšku, ten se ale na tu funkci nedostal. Tak jsme dnes jeli k těm autoelektrikářům do Hraštice, co jim patří restaurace Marjána a ty to měli přepnuto za dvě minuty. Pak jsme pochodovali po zahradě, dělali to či ono a kolem jeli cigáni s nákladním autem nařezaného dřeva. Tak jsme ho koupili. Teď si nejsme jisti, kdo koho natáhl. Jestli my cigány nebo oni nás. Vedoucí těch třech umouněných vypustil z úst: no jo, jsme cigáni, tak nás chcete natáhnout, že. Hanka na to: „jak můžu vědět, že jste cigán, když už nemáte žádné vlasy?“ No, chlapi složili dřevo a již jsou pryč, ani jsme nedostali pěstí.

Míša zpívá
středa 18. května 2016
Dnes jej ještě pod mrakem
Někde hluboko v Lipencích, kam vede cesta necesta, hráli v sobotu Hot Dog Band Franty Nedvěda mladšího, kde zpívá děvče ze Stříbrné Lhoty.
MíšaŠtěpánková s Hot Dog Band F. Nedvěda mladšího

Byli tu zloději
úterý 17. května 2016
Dnes je opravdu zima
Včera po půlnoci nám někdo vlezl do zahrady a ukradl nám takové světýlka,co se přes den nabijí a v noci svítí. No, asi je někdo nutně potřeboval. Ohlašuji panu Zloději, že do konce léta budu obcházet všechny zahrady na Lhotě, Rovinách, Kytína, Mníšku, Voznice, Rymáně a Chouzavé a nedám té duši zlodějské pokoje a spánku, dokud ta světýlka nenajdu. Pokud by si pan Zloděj se zlým svědomím nemohl poradit, může světýlka anonymně vrátit.

Arnoštka má fáro
úterý 17. května 2016

pamatuji si, že když jsme byli děti, v mém případě kluci, tak jsme obdivovali auta. Pěkné nové auto se jmenovalo „Fáro“. Ježtě daleko noblesnější a větší, tomu se říkalo „Amerika“ ale to se skoro důvěrně šeptalo do ucha. Takže dnes dostala Arnoštka od Káji fáro. Je antracitové barvy má náhon a brzdy na všecha kole, má nákupní tašku, a pohodlné sedátko na odpočinek. Jedním zatáhnutím se složí a je lehké jako pírko. Přejeme hrdé majitelce stovky 
kilometrů bez úrazu…




Cestou po vsi
neděle 15. května 2016
Dnes je zima a snad i padá sníh
Včera jsme šli lesem kolem Straků. Mají tam překrásné keře rododendronů. Tak jsem je škvírkou v plotě vyfotil.

Na konci, nebo za hranicí pozemku u Dušků, stála vždy malá chatička. Ještě tam stojí, ale je stále menší. Majitel ji pomalu bourá, likviduje zeleň v zahradě a od léta se tam bude stavět domeček.



Chaloupka u lesa, která patří Hovorkům se dočká hodného souseda. Již staví nový plot a brousí si zuby na břízu, která dělá Ládíkovi vrásky. Je ochoten za porážku obětovat i láhev koňaku.

Pátek 13.
pátek 13. května 2016
Dnes je po dešti a pod mraky 15⁰


13. v hospodě
sobota 14. května 2016
Dnes se zdá, že bude hezky
13. v hospodě
sobota 14. května 2016
Dnes se zdá, že bude hezky
A zase tu byl pátek, tentokrát bylo v hospodě plno. Ale ta motorová pila co seká stromy v našem lese řádí jak pominutá. Tonda je marod, Lojza již nekouří, má arytmii a tak se jednoho dne stane, že bude hospoda koukat na prázdné stoly. Jirka měl včera zase svůj den. Sekýroval Taru a nám nadával, že když si myslíme, že můžeme emigrovat a pak se na něj vytahovat, tak to se mýlíme, pak ale najednou zmizel a byl klid. Míla si umínil, že se musím nechat vyfotit s Tomášek, tak jsem vyfocený. 
Pátek 13.
pátek 13. května 2016
Dnes je po dešti a pod mraky 15⁰


Dnes je výroční den, kdy jsem se seznámil s Aničkou. V roce 1988 byl také pátek 13. a bylo to po dnu otců, čtvrtek na nebe vstoupeníJežíše Krista. Tenkrát jsme se znali již delší dobu, ale toho dne jsme se spojila naše srdce. Pak jsme slavili pátek 13. vždy jako naše šťastné datum, i když se to s ohledem na prožité události asi nezdá. Ale tak to bývá i ve slavných románech. Velké a intenzivní lásky jsou slavné, protože mají na svůj rozkvět málo času. Proto zůstávají mladé a ve vzpomínkách čisté a zázračné. Takže i pátek 13. může přinést štěstí…

Zase je zima
čtvrtek 12. května 2016
Dnes je jen 14⁰


Jak chodíme našim okruhem s Pajdou, tak se cesta stále mění. Jednou zbourají dům a počnou stavit nový, pak zase na místě chaty vyroste vysoce tepelný dům, který snad mluví a vaří i snídani, nebo se postaví domeček jako z pohádky a nebo prapodivná stavba připomínající odstřelovací rampu rakety s atomovou hlavicí, při čemž je vše schované a tajné. Jednou dokonce někdo udělal hluboký příkop napříč cesty, aby se nedalo chodit po pozemku, který sice někomu patří, ale nic se tam nestaví a mimo plevele tam nic není. Pak to letech někdo zase zahrabe a nic se neděje. Dnes tam zase bagroval bagr. Myslel jsem, že se tam zase buduje příkop, ale ne, to se soused rozhodl, že postaví plot na severní straně jejich pozemku. Tak jsme to obešli přes louku, kde se léta pásli tři koně a letos tam nejsou. Kam se vypařili?

U tří statkářů
úterý 10. května 2016
Dnes je krásně


Dnes jsem byl na Dobříši na nákupu a vzal jsem sestru sebou. Byli jsme u Lidlu a pak jsme se stavěli v nové hospodě „U tří statkářů“ Vše tam měli nové ale obsluha trochu vázla. Zákusek měl být kousek koláče s mandlemi ale měli ho sražený. Pak  jsme se nemohli dostat z parkoviště, platí se tam 10,00 KC na 24 hodin, což je důležité pro ty co jezdí do práce do Prahy. Jenže přijít na to, jak se to dělá. Ale samozřejmě tam byl po ruce pán a ten nám poradil

Jak se dělá větrník.
pondělí 9. května 2016
Dnes je opět léto

Jednou, je to již déle, jsem si koupil větrník do zahrady. Byl trochu dražší, ale já si říkal, nač šetřit. Skutečně byl dokonale vymyšlen a stál v záhonu kytek v zimě v létě čtyři roky. Pak praskl a bylo po něm. Od té doby  kupuji každý rok dvakrát větrníky, které se tváří, že čekají na vítr, ve skutečnosti je však vítr jejich  úhlavní nepřítel. No a letos, když jsme se dali do úklidu, nesu ventilátor, který jsem v zimně spálil protože jsem chtěl aby hnal teplo od krbu hluboko do domu a nechladil při tom a dal mu reostat, čímž jsem opakovaně spálil motor a já vím, že se mi to jistě zase povede, takže, když nesu ten ventilátor k popelnici, zaujala mě myšlenka, že to je přesně to, co hledám: zajiskřilo se v mozkových spojích a větrník byl vymyšlen.

Včera v neděli jsme byli u Jirky v Čisovicích, Jirka to má vše pěkně vymyšleno, pes Jarda má mističku ve výšce čumáku, nemusí se ani ohýbat při žraní, slepice mají výběh na pole, plně automatický. Já se na to šel podívat tím, že jsme vyšli z obýváku na terasu a pak k letní kuchyni a tu mne napadlo, že bych to měl vyfotit a vešel jsem vchodovými dveřmi do domku a zavřel Pajdovi před nosem, opět jsem vyšel verandou a tak jsem stál za Pajdou, který chtěl do domu protože tam jsem mu zmizel. Když jsem se mu ozval za zády, moc se divil..

Pajda se diví
sobota 7. května 2016
Dnes je překrásné počasí

Je to asi dva nebo tři dny. Kolem naší zahrady, směrem ke Kytínu šli lidé: byl to pán a paní, dítě a někdo z dospělých tlačil kočárek. Krok za nimi, na vodítku šel pes. To Pajdu jako obvykle namíchlo a rozeběhl se ke plotu. Zřejmě v tom trapu nesledoval situaci, protože psovi asi byla zkrácena lajna a zmizel za kočárkem. Pajda zpozorněl: kde je ten pes? Vždyť jsem se sem hnal kuli tomu psu a tady žádný není. Chudák se rozhlížel na všechny strany ale psa neviděl. Šel tedy pomalu ke stavení, ale pak se zase rychle vrátil a očividně hledal psa, který jednoduše zmizel. Bylo vidět, jak mu to nejde na rozum. Pak si zívl a natáhl se do trávy.

Dnes tu byla Nelinka od sousedů nakrmit ryby a pohladit psy. 

A380
pátek 6. května 2016
Překrásné počasí
Od minulé neděle byl zaveden pravidelný let mezi Prahou a Dubají.


Hlas přírody
čtvrtek 5. května 2016


Překrásnou přírodu, ukrytou v hlubinách moře nám poslala Liduška. Video je podbarvené anglicky mluvícím hlasatelem, jehož hlas velmi tajuplně dobarvuje děj a krásu světa pod hladinou ***VIDEO***

Chaloupka u lesa
čtvrtek 5. května 2016
Dnes je již jako v létě

Dnes jsme byli dokoupit kytičky, co nám ještě chyběly a pak jsem sekal trávu a potom jsme se stavili u chaloupky u lesa, abychom mohli referovat. Potkali jsme v sobotu v hospodě horní sousedy z Děčína, ty nám potvrdili že ten spodní sousedící pozemek, je plotem rozdělen od toho prostředního, ten prostřední od toho úplně dole rozdělen není. U toho horního pozemku, tedy toho sousedícího s chaloupkou jsou vrátka. Buď tam byly a já si jich nikdy nevšiml, nebo jsou nové. Protože jsou dělané z toho samého materiálu jako ostatní plot, jsou zcela nenápadné. Já vím, je to těžko pochopitelné a je to psáno jen pro čtyři uši.




Dostali jsme fotku
Donnerstag, 5. Mai 2016
Dnes počíná být hezky
Květa nám poslala fotku, tak zvanou skupinovou, ze setkání na které budeme léta vzpomínat. Přikládám.


Dnes má slovo má kamarádka
Mittwoch, 4. Mai 2016
Dnes prší
Nemám ve zvyku zveřejňovat na tomto místě maily co obdržím. Ale o tento se s Vámi musím podělit. Píše kamarádka tak výstižně že to je na Pulizerovou cenu! 
Ahoj přátelé,

tak jsem se právě naobědvala a úplně mě to umrtvilo. Asi si půjdu dát kávičku. Je to sice nezdravé, ale dobré. Všechny dobré věci jsou nezdravé. Musím Vám napsat, jak jsem byla s Nerinou v neděli na procházce lesem. Byl to relax, ale byla jsem celá usmýkaná. Korunu tomu dala Sendy od Květy a Váš Pajda. Sendy je teriér, tak je to pochopitelné, ale co předváděl Pajda to bylo něco. Vy jste šli na tu zádušní mši a Pajda si vzal hlídání za své. Stál těsně za plotem, měl na hřbetě chlupy v pozoru, aby budil strach a ŠTĚKAL jako blázen. No to bylo něco na Nerinu. Jen ho zblejskla, trhla sebou a tím pádem i se mnou. Už vím, proč mě bolí rameno. Oba cvoci na sebe řvali přes plot a já jsem se jenom bála, aby se Nerina nepusla přes, protože jsem neměla vymyšleno, jak bych se tam dostala s ní. Díky mé nadváze jsem to zvládla. Zabrala jsem vší silou (to znamená, že jsem skoro ležela) a krůček po krůčku jsem toho mého zabijáka odtáhla. Nejlepší bylo, že Pajda neustoupil ani o krok. Asi byl ve straně a zná tu komunistickou písničku "Zpátky ni krok". Tak to je pro dnešek vše. 



Píchnuté kolo
pondělí 2. května 2016
Dnes je docela pěkně

Na každé akci se stane něco srandovního a něco, čemu se jiní smějí, ale ten, koho se to týká se moc neraduje. Tak tentokrát došlo na Jardu. Dojeli až do Dlouhé Lhoty, čekali před kostelem, pak zase s námi jeli do Svatého Pole a zaparkovali před hospodou a po jídle
při odjezdu zjistili, že píchli. Jarda se plahočil s heverem, říkal, že mu ta věc jako hever nepřipadala, pak za pomovi naší Markéty, která v lodičkách sukénce a blůzičce nelenila a šla Jardovi k ruce. Já jsem pak, aby bylo vše dovršeno odborným kuchařským okem, ještě dotáhl šrouby. Na D4 nás čekal nával, byl volný jen jeden šňůr a byla neděle podvečer. Ani nevím, zda Davelský do Davle vůbec dojeli.

Mše pro Karla
pondělí 2. května 2016
Dnes je skoro léto


Včera  jsme měli v kostelíčku ve Dlouhé Lhotě mši za Karla Píseckého, sešlo se nás 15 osob. Po obřadu jsme se přesunuli do Svatého Pole, kde jsme měli připraven v nově vybudované restauraci na Statku dobré jídlo a velice příjemnou obsluhu. Sestra Arnoštka měla moc fajnový nápad. Nálada byla dobrá a každý si na něco vzpomněl, co zažil s Karlem. Jakoby tam seděl s námi a tak jsme vzpomínali veselé mysli na dobrého člověka. Pro každého udělal co bylo v jeho silách. Čest jeho památce, budeme vzpomínat.