Příspěvky

ZÁŘÍ 2018




➤Podzim v Davli
neděle 30. září 2018**krásně slunečně ale zima



➤Tak jsme se včera vypravili do Davle. Léto se přehnalo krajem jako stádo divokých koní, kterým se od kopyt jiskřilo, slunečnými dny, na jaké si dávno nevzpomínáme. Tak rychle jak se z jara přihnalo, tak se zase vytratilo za obzory dálek. V noci již bývá zima a v krbu hořící oheň je krásný. Oheň v krbu v Chýši v Davli plápolal a Jarda se zjevně radoval, když jsme vkročili do pověstmi opředené kamenné haly vodácké to kaple posvátných písní. A pak se pozvedl roj veselých sklínek, divokých písní, svalnatých řečí a vzpomínání. Každý měl v nůši řečí nějaký příběh, který se hodil přihodit na stůl. A pak přišli písně,  méně i více  sehrané,  ale všechny opojili duše, co ve starých skořápkách kamarádů zůstaly mladé.



➤Dyliny

čtvrtek 27. září 2018**překrásné počasí, horko



➤Asi to bude tím, že tu není Pajda. Ten dával vždy pozor, abychom se nezbláznili. Musel to být opravu výkon, že nás držel v rámci možností. Sotva tu není tři dny, už jsme se trochu pomátli.  No posuďte sami, naše první vysílání rádia Dylina. Šla tu kolen sedlákova kráva a žnula před plotem, ale odbyla to. Pes Sentinel běhá kolem plotu již dlouho, teprve teď jsem si toho všiml. A jinak? Jezdili tu včera filmaři, natáčeli jak dáma jede v autě a z venku je vidět jak si v autě povídá, tudíž bylo to auto na vlečňáku a na korbě byl filmový tým a ve filmu je pak nakonec vidět jak to auto jede po silnici ve skutečnosti je na vleku, jo? Já toho již nechám….. 



➤Nela
úterý 25. září 2018

➤Naše sousedka Milena má takovou roztomilou vnučku Nelu. Je to dívenka krev a mléko a vydělává spousty peněz jako fotomodelka do katalogů. Nyní nějaká fotografka vyhrála s její fotkou soutěž!




➤Pajda
úterý 25. září 2018**slunečně a zima



➤Včera skončily povinnosti, které si vůči mé osobě sám nařídil můj pes Pajda. Jeho statečné srdíčko dotlouklo. Již dlouhé měsíce statečně sdílel přízraky stáří, neslyšel, posléze neviděl a také statečně trpěl. Bylo mu více jak 17 let. Jestli nějaké psí nebe existuje, tak on si ho zaslouží. Bude navždy začleněn do 
našich vzpomínek.


➤Balonová pošta
neděle 23. září 2018**zataženo a zima
➤Včera tu byla Nela s tatínkem a šli se podívat do lesa. Jaká to náhoda? Našli balonovou, svatební  poštu. V městečku 63825 Schöllkrippen se konala ve středu svatba, ze které se vypouštěly balony s korespondenčními listy, na kterých stojí, aby nálezce poslal dopis zpět na odesilatele. Není to běžný zvyk v Německu, ale slyšel jsem již o tom. Zajímavé je, že městečko se nachází nedaleko Frankfurtu a musel urazit cestu dlouhou 450 KM. Pošleme zpět, jak zní přání….


Čerstvě oddáni  Nathalie a Tolga

Bitte senden Sie diese Karte an das Brautpaar zuruck 




➤Všude pozdě
sobota 22. září 2018**zima a vítr




➤Včera večer nás překvapilo počasí. Z ničeho nic se rozfoukal vítr, přivalil se désť s kroupami a pak bylo ticho. Byl jsem z toho zcela vyvedený z míry, že se mi ani do hospody nechtělo. Nakonec jsme šli a tu se mi Mařenka přiznala, že by také nešla, kdyby byla ještě doma. No dnes jsme se zúčastnili traktoriady 2018 a přišli jsme dvakrát pozdě: na ranní zápasy motorek a poledních průjezdů traktorů bahnem. No alespoň jsem vyfotil ty davy lidí, kteří se nacpali do lesů.





➤Večer na Pískách
pátek 21. září 2018**teplo a horko


➤Zase jsme se sešli na Pískách. V plné polní. Počasí se letos započítá do dějin. Stále máme slunce, stále teplo avšak to neslavné sucho tu náladu kazí. Ovšem náladu, když jsme se sešli, abychom oslavili Janiny narozeniny a dodatečně i Zdeňkovi nám nikdo nekazil. Však to vůbec nešlo, jídlo bylo výborné, pití také a tak jsme klábosili dlouho do noci. Dodatečně a ještě jednou díky za skvělé pohoštění, přejeme ještě jednou z tohoto místa.



➤Les plný zpěvu
pátek 21. září 2018**slunečně a horko


➤Dostalo se mi do ruky toto video, které tu přikládám. Je plné lahodné hudby, tak krásné, že ji ani nevnímáme. A tak si žijeme život, který je prý tak krátký, že se ani nestačíme ohlédnout. Když jsme koupili chalupu ve Stříbrné Lhotě, našli jsme po bývalém majiteli místo, kde si držel králíky a slepice. Tímto směrem jsme nechtěli hospodařit a tak jsme kurníky a kotce  zlikvidovali. To však asi nepostřehly mouchy a každé léto znovu a znovu tento zdroj obživy hledaly. Ve  stromech nám tu hnízdilo a  lítalo plno ptáků a hlavně vlašťovek co si v podkroví  stavěly hnízda. Pak mouchy zmizely a s nimi ptáci. I louky plné květin (plevele) vzaly za své, pole se počaly vydatně hnojit a zmizely i včely, motýli a i jiná havěť tohoto druhu. Pak si lidé všimli, že ve vyvážené ekologii tohle vše chybí. Počali chodit lesem hlubokého ticha. Smutného ticha. Jaké to bylo dříve? To si poslechněte na videu!!




➤Konečně pool
středa 19. září 2018**stále horké počasí



➤Přestože si Marek objednal bazén již v únoru, dovezli ho na začátku září. A to jsme měli takové horké léto! Naštěstí to dobře dopadlo, první poolpárty v novém bazénu se mohla konat a i zahajovací mejdan v novém domě. Všechno dobře dopadlo. Teď ještě musí vyrůst trávníl.


➤To jsme dopadli!
pondělí 17. září 2018**je horko a slunce



➤To jsme dopadli, bezděčně jsem ze sebe vypravil, když jsem viděl sestru, jak pomalu vychází z budovy, opírajíc se o chodítko. Byly doby, kdy z domu nevyšla ani o holi. Zhubla nejméně deset kil, je líná artikulovat a tak šišlá, že jí není rozumět ani slovo. Jo byla to sokolka pohledná a namyšlená. Teď už nemá žádnou vlastnost. Ale muším říci, že s současností smířila lépe jak já. Chodí do kroužků, cvičit a vede debaty s panem farářem. A sbírá drby i když často nejsou pravdivé, ale ano, jsou to drby…



➤Dnes by slavil Václav Hanzlík
neděle 16. září 2018**je teplo a slunce svítí celý den


➤Dnes je tomu 85 let, co se narodil náš milý soused, kamarád, manžel, otec, dědeček, Václav Hanzlík. Za pár dní tomu bude zase 5 let co nás opustil. Vzpomínáme na něj, místo po něm zůstalo prázdné, nezaplněné. V tiché vzpomínce mu zapálíme svíčku….

➤To bylo zase v pátek
sobota 15. září 2018**slunce hřeje ale vzduch je studený



➤Včera jsme měli opět pátek jaký tu býval dříve. Tenkrát nás ještě mnoho žilo a jelikož nás volá spravedlivost jediná, naše řady řídnou. A tak se stává, že se třeba tři pátky v řadě nic neděje. Proto to bylo včera takové výjimečné. Hanka ze sídliště si vehementně stěžovala, že když ji filmuji, tak má velkou hlavu. No nic jsem nenamítal, nebo jsem měl říci že je nejkrásnější ze všech? Že je fotogenická a všem se líbí? Ne, neřekl jsem jí to, ona jí totiž ta skromnost moc sluší! A mám dojem, že jsem ji včera nenafilmoval. Promiňte mi tu troufalost, kytary bez Hanky to nikdo nezná… Kluci hráli jako za peníze, víno pivo teklo a zpěv se ztrácel až v hlubokých hvozdech Brdských.  



Péťa a Míša
14. září 2018**dnes je chladno a prší
Máme tady v kraji šťastnou a radostnou zprávu.Přibyl nám tu jeden překrásný a sladký klučina, jménem Péťa. Narodil se 1. září a bude teď napořád slavit své narozeniny v první školní den. Obšťastnil své rodiče, i prarodiče a u pra, pra babičky mají zase nového pejska, Míšu. Je to skoro hodně štěstí  na náš podbrdský kraj, ale my si tu poradíme a to štěstí nikam nepustíme.
No posuďte sami:









➤Když se zasypává bazén
čtvrtek 13. září 2018**je chladno a pod mraky



➤Již skoro rok zeje na zahradě díra po bazénu. Byl jsem bláhové mysli, že se díra naplní organickými odpady, které se tam svážely od všech sousedů. Díra byla snad pořád větší. A tak se toho syn Adrian chytl a objednal někde suť a jak se divím, ani třetí náklaďák díru nezaplnil. Já tomu mohu jen z povzdálí fandit. Až si to vše do jara sedne, navozí se ještě kyprá ornice… 



Co tomu říkáte?



Zdroj Internet



➤Vzpomínáme na 11. ZÁŘÍ 2001


➤Teroristický útok na cíle ve Spojených státech, který 11. září 2001 spáchala skupina islámských radikálů a jenž si vyžádal téměř 3000 mrtvých, výrazně ovlivnil světové dějiny. Následná Američany vyhlášená válka proti terorismu sice rychle svrhla konzervativní režim v Afghánistánu, který ukrýval organizátory útoku, zároveň ale v řadě muslimských zemí zesílila protizápadní nálady. S jejich dopady se Spojené státy i jejich spojenci potýkají dodnes.
Skupina 19 sebevražedných útočníků, z nichž většina pocházela ze Saúdské Arábie, unesla onoho úterního rána čtveřici letadel, aby je následně použila k útoku na několik symbolů Ameriky. Prvním cílem se v 8:46 stala severní věž newyorského Světového obchodního střediska (WTC), o 17 minut později v přímém přenosu narazil druhý letoun do jižní věže. Oba mrakodrapy, které byly ikonami města, se poté zřítily. Bez únosců zemřelo 2606 lidí, dalších 147 zahynulo na palubách letadel.
Třetím terčem teroristické buňky se stala budova Pentagonu ve Washingtonu, do které narazilo unesené letadlo v 9:43. Zemřelo 125 lidí v sídle amerického ministerstva obrany a 77 v letadle. Čtvrtý unesený stroj, jehož cílem měl být nejspíše Bílý dům nebo sídlo amerického Kongresu, se zřítil v 10:10 v polích u Shanksville v Pensylvánii po potyčce cestujících a posádky, kteří v tu chvíli již věděli o předchozích útocích v New Yorku a Washingtonu, s únosci.

K bezprecedentním útokům na Spojené státy se přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin, který se skrýval pod ochranou afghánského radikálního hnutí Tálibán, a jeho teroristická organizace Al-Káida. Následná americká invaze do Afghánistánu sice přinesla rychlý pád tálibánského režimu, bin Ládinovi se ale podařilo uniknout a úspěšně se skrýval ještě téměř deset let. Nejhledanější terorista světa byl dopaden a zabit v květnu 2011 v Pákistánu.



➤Výlet k Padrťským rybníkům se vydařil
úterý 11. září 2018**krásný indiánský léto



➤Pozdrav z dovolené v Řecku posílají kamarádi










➽VIDEO První poolparty






➤Mohamedanismus je militantní
pondělí 10. září 2018**krásné babí léto
➤"Individuální muslimové mohou mít vynikající kvality. Tisíce se staly statečnými a věrnými vojáky královny: všichni vědí jak zemřít: ale vliv tohoto náboženství paralyzuje společenský vývoj těch kdo je následují. Na světě neexistuje zpátečničtější síly. Daleko od toho že by skomíral, mohamedanismus je militantní a snaží se obracet lidi na svou víru. Rozprostřel se již ve Střední Africe při každém jeho kroku vstávají noví válečníci bez bázně; a kdyby nebylo toho že křesťanství je chráněno silnými pažemi vědy, vědy se kterou marně dříve bojovalo, civilizace moderní Evropy by mohla padnout, stejně jako padla civilizace antického Říma."
Podle Winstona Churchilla





➤Světový jazyk


➤No a co?


➤Toulky krajem
sobota 8. září 2018**počasí je teplé a sluníčko svítí


➤Ve středu jsme si udělali dlouhou cestu na kole. Nejprve jsme se střetli s Kájou u Dernerů na oběd. Protože se Kája trochu zpozdil, museli nám jídlo v kuchyni hlídat. Pal jsme jeli na Rachoty, ale tam měli zavřeno, nějaký technický problém. Ono to s těmi problémy není jednoduché: když není šéf, nebo ty jsi sám šéf, tak je snadné zavřít zrovna když se to hodí. Ale není pak divu, když chceš aby přišli hosté, že nikdo nepřijde. Tak jsme jeli dále, vrátili jsme se na naší stranu Brd a jeli kolem Obory až na okraj Dobříše do naší hospůdky. Dali jsme si čaj a kávu a takový divný dort. Při návratu mi došel na posledních pár metrů před domem, proud. Musel jsme šlapat.






➤Nešel proud
středa 5. září 2018**dnes je hezky a je teplo





➤Že vypnou proud, to jsme věděli včas. Tak jsme si každý udělali nějaký program. My jsme jeli plavat a Mařenka s Láďou se vypravili do ZOO v Praze, Milena jela do tržnice a paní ze zeleného domku nám ohlásila novinu: Před hospodou se pije lahvové pivo. No co by se mělo pít, když netekla pípa? Když pak zapnuli proud, nešel internet, ale to bylo tím, říkali, že byl vysílač bez napětí. No kdy by se mohl jinak porouchat? Dnes jsme počali vypouštět bazén. Už není tolik tepla, na to abychom tam lezli ale užili jsme si ho dost. Jednoduše jsem ho přetočil do jezírka a z jezírka přetéká do podzemní nádrže na užitkovou vodu. Paráda, co? Včera jsme také udělali velkou túru, že nás všechny bolely nohy. Byli jsme až na Dobříši,, dali si pivo a ujeli jsme asi 26 KM. V jednou momentě, když jsme jeli lesem volali na mně Hanka a Kája: stůj, bolí nás nohy a toho druhého ruce. Tak povídám: spojit díly funkční a pokračovat. Ostatek nechat ležet u cesty.



➤Jsi ve středu pozornosti


neděle 2. září 2018**zataženo a zima

➤Dnešní situace je taková jiná, než bývala ještě před pár lety. Dříve se lidi fotili aby si zviditelnili události, aby si mohli vzpomínat na zážitky, které za nimi leží. Dnes se fotky fotí skoro sami a automaticky a lidé neustále proti těm fotkám protestují a bojují. Na jedné straně chtějí lidé soukromí a choulostivě si ho chrání, na druhé straně se pak zúčastní koncertů a demonstrací. Ale nemusí to být demonstrace, stačí si skočit naproti do LIDL a už o tom pokladny vědí, stačí se projít s telefonem v kapse po obchodě a zaručeně anonymní elektronický pozorovatel ví, kde jsi se stavil a u kterého regálu jsi se zamyslel. To prý, aby věděli co v čas dokoupit. A je to tak: to že nás za minulého režimu otravovali pětiletkou komunistického hospodářství, bylo velmi směšné. Dnes se o plánování nemluví, zato se výzkumem, co se ti bude líbit za pět let, zabývají věhlasné instituce, kterým je z poplatků daňových poplatníků věnovaná značná částka. Na jedné straně je docela výhodné když se ví co se bude vyrábět a i situace, že prakticky neexistují na něco „fronty“ , je docela chvályhodná, kdyby nebylo zneužívání těchto dat. Představme si situaci, že by každému narozenému dítěti vzali DNA a vše zanesli do rodného listu. Každá vražda by se objasnila během několika minut! Bylo by to rychlé, jenže to my nechceme. Musíme se nejprve s tou myšlenkou smířit. Také se smířit s tím, že by nebyli nevinně odsouzení ve vazbě! A tak se naskytuje otázka, proč? Chceme spáchat zločin, tedy někdy v budoucnu, a zatím ale nemáme zdání  koho bychom chtěli zabít? Ne samozřejmě ne, ale proč se tomu tak bráníme? Je prostě v lidské povaze ututlával pravdu, mít nějaké tajemství, svoje soukromí. Jenže toho soukromí jsme se vzdali hlavně na internetu a ve všech vyhledávajících mašinách. Takže je vše boj Don Quijote  s jeho větrnými mlýny. Chceme to a nechceme, chceme se vydávat na pospas,  být ve středu pozornosti, tak jak si to přejeme my,  nakreslit naši podobiznu tak, jak by se nám samotným líbila. Možná, že to do jisté míry jde, ale jednou stejně vše praskne. A ostatně, takto vykreslené osobnosti by pak přestali být lidmi. Vezměte si třeba herce: takoví jako jsou ve filmech často v soukromí nejsou. Bývá u nich do detailů vypracovaná osobnost, která se skutečným člověkem nemá často nic společného. A tak asi budeme v době digitální fotografie ještě dlouho nerozhodní jak to bude dál! Ale i toto období se přejde a jednoho dne nebudeme brát  naši osobnost tolik vážně. A nebo se naučíme naše „já“ na tolik zfalšovat, že se procesory našich elektronických pozorovatelů zavaří a přiznají nad námi lidmi, že prohrály….






➤Nadšení a romantika
pátek 31. srpna 2018**slunečně a chladný vzduch


➤Kde jsou ty city které jsem znal když mi bylo  ..náct? vzpomínám si, jak mě fascinovala cesta Andělskými schody, když se míjely uzavřené palouky, lesní mýtiny, které jsou tam ještě dnes k rozeznání. Jak na mne hluboko zapůsobili trampové kteří seděli pokojně ve vlaku a zpívali a jeden mlátil ozembuchem, že duněla celá vlaková souprava. 


Hned jsem doma zkonfiskoval kytaru, která od nepaměti vysela na stěně a začal se učit hrát. Obyčejná pohlednice mořského zálivu, která nějakou shodou náhod prorazila železnou oponu ve mně vzbuzovala skoro fyzickou touhu po dálkách. Obrázky indiánů na lovu z knih Karla Maye ve mně vzbuzovalo překrásné a dokonalé hrdinství, neboť jsem se stal jedním z nich. Na všechny tyto city, kterých jsem byl pln jako konev vody připravená k zalévání, se najednou vytratily.. ale kam? Dostalo se mi nedávno pár pěkných fotografií do počítače a já jsem si uvědomil, že mít takové obrázky v době kdy mi bylo  …náct, bych byl touhou po celou noc neusnul. 


Fotky tu byly ale moje pocity ne! Kam se ztratila romantika? Vyléčily bolavá kolena a plotýnky její horečnatý průběh? Romantika byla nemoc která vždy zvítězila nade vším, zdolala každou horu a všechny opuštěné štoly kolem kaňonu velké Ameriky, které jsem procházel hrdě jak nějaký Apač, který nedbá na nebezpečí, zákazů vstupu a  pověsti, jež kolovaly kolem táborových ohňů co vyprávěly o úmrtí trampů v těchto uzavřených podzemních cestách. Vím, že bych tam dnes již nevlezl, a určitě by se mi srdce romantikou nezachvělo. Proč vadne tato květina co mi dávala dříve tolik krásných pocitů, tolik touhy o dobru a zdolání každé dálky? Asi jsou to léta, které nás poučí o tom, že romantika je pouze závan voňavého přeludu. 


Když mě kdysi pohled na chýši na skále nad řekou zrychlil tep srdce, úplně ten samý pohled dnes, mi připomíná jak složité je dostat tam na tu skálu něco k jídlu či basu piva! A tak mi fotky, které jsem obdržel a se kterými se ti s vámi podělím, připomněly pouze to, co ve mně kdysi vzbuzovaly: touhu po dálkách, po kráse, po hrdinství, po dobru a po nekonečnu. A v této souvislosti tu napíši větu, které jsem dlouho nerozuměl a kterou dnes již chápu: svět patří mladým a nebo mládí patří svět…