Příspěvky

KVĚTEN 2019


➤KONTAKT     ➤Galerie Fantazie  ➤UNESENI➤Kdo má dnes svátek?  ➤➤Vzpomínka po desti letech-Anička        ➤ Deníček také na Facebook   ➤Seznam písní ➤MUZIKA   ➤Moje recepty  ➤Pony Express-VIDEO   ➤Texty texty   ➤Nalaď si kytaru ➤ Na pokračování Má cesta na západ ➤Seznam léků a jejich účinků ➤➤SEZNAM LET➤➤10. celosvětový potlach  ➤➤Pohádky, Romány, Povídky ➤➤Trampský MAGAZI 


Návštěva z Holandska
➤Nyní pro změnu jsem tu měl návštěvu z Holandska. Vlastička má dceru, co žije v Holandsku a za muže má Holanďana. No a ti přijeli navštívit maminku, tedy naši Vlastu. Tak jsme byli v sobotu v Davli, kde Jwam hrála prakticky neustále, protože ráda hraje a zpívá a Jarda byl nějaký unavený, tak byl rád, že nás odbyl dvěma písničkami. Jo vám dělá potíže vyslovování jména  Vlastiččiny dcery? Hned to napravíme: čte se to Žoan. Tak, docela snadné, že? Jo a abych nezapomněl co jsem chtěl psát! V neděli jsme byli na výletě na kolech, Vlastička jela po třech letech na kole a navíc elektrickém, prvně a hrdinně dvakrát při přistávání upadla, ale velice elegantně.Podobně startují  a přistávají Albatrosy. Jinak byl výlet velice krásný, akorát naši holandští hosté postrádali holandskou rovinu, kopce nahoru a kopce dolů byly prý jen napohled hezké. Z těch našich, českých, je bolely nohy….

VIDEO Výlet po Brdech


Návštěva z Bavorska
sobota 1. června 2019**zase svítí slunce
Doris a Jakob jsou přátelé mého bratra. Ve čtvrtek, na den otců přijeli do Voznice a tráví tu pár dní. Vatertag se slaví v den, na nebe vstoupení Ježíše Krista, což je v Čechách dost neznámé, ale mít volno na Velký Pátek se také neznalo. Ono vše přijde, časem. Tak na tento den otců je stará tradice v Německu, že jdou otcové a dospívající synové popíjet do přírody, navštěvují zahradní hospody a pivní zahrady a v jisté době přiváděli  syny do pochybných podniků, aby je tamní dámy naučily lásce. Tady se opět potvrzuje, že prodejná láska patří do naší posvátné víry i do  života, že tomu tak vždy bylo. Ještě k tomu grilování ve Voznici: bratr si vymyslel opékání buřtů, jako hřeb večera, protože to Němci neznají, ale nikdo železné pruty s buřtem nad ohníčkem držet nechtěl. Zklamání….



➤Koncert trampských osad
středa 29. května 2019**celý den lije



➤V pondělí večer jsem se vypravil s Brdskou osvobozeneckou  armádou do Prahy, kde v domě Barikádníků vystupovali Kamarádi staré řeky s Baronem, Eldorado s Tomášem Perglem a naše Vlaďka Bouřka. Celý večer byl povedený od odjezdu po dobré místo na sále až do příjezdu na Lhotu Stříbrnou. Zpěvy a vystoupení bylo špičkové. Později večer se dalo do deště a lilo jako z konve, což nám náladu nezkazilo, ba naopak vylepšilo. Včera tedy lilo pořád a dnes už nás to nervuje, samá voda….





➤Byli jsme tři- tři bratři…
středa 22. května 2019**zase prší a dělají se mraky


➤Dnes jsme měl v poledne hosty. Uvařil jsem segedinský guláš a Kája koupil knedlík. Byl jsem tu já, Karel a Arnoštka. Měl jsem zamražené maliny a tak byly se šlehačkou. Ten poměrně velký stůl, co mám v jídelně zažil již větší společnost….











➤Noc plná zpěvu
neděle 26. května 2019**mraky, slunce, teplo



➤Tentokrát si dali kamarádi  dva pátky na čas a  beze zpěvu. Nicméně to pak vždy dohoní. Jedna věc však nám nemůže ucházet, že se naše řady tenčí. Každý jedinec co se odebere do věčných lovišť zanechá po sobě někoho, co k nám pak nechodí. Ale co věšet hlavy, dokud se občas sejdeme a jak to říká píseň: dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Počasí nás tento rok také dost trápí, celý květen uběhl a nic moc. Zato jezírko u mého domu je plné vody a reservoár na dešťovou vodu také. Za pomoci silných paží jsem odstranil na letní kuchyni  zahradní svlačec a naplnil 28 pytlů, abych je mohl odvést a všechny se mi vešli do Kodiaqa, uf to byla fuška. Dnes jsem vařil Segedín a měl jsem hosty, tak říkajíc „prostřeno“ sestru a bratra. Ach jo, tím pádem jsme byli tři-bratři…..


➤Budeš si muset pořídit autobus,
středa 22. května 2019**zase prší a dělají se mraky




➤…řekla Květa, když ráno nastupovala do mého auta. Odjede do Frankfurtu a vrátí se takovým malým autem, přihodila si do legrácek všedního rána Jaruška. A proč to všechno? Brdské plavkyně jely plavat a musely jednu zájemkyni nechat na suchu, nevešla se do auta. Anděla ze Řitky zůstala dnes doma. A tak jsme se rozhodly hledat sponzora na autobus, aby nás jezdilo více. Velké překvapení nás čekalo v Měříně, když nám sdělili, že mají otevřeno až od jedenácti. Tak jsme se na hodinu šli podívat po areálu, dohadovali se kterým směrem teče řeka, obdivovali jsme upravené kurty a neuspořádané lavičky na břehu Vltavy. Pak jsme se krásně vykoupali a dobře najedli a těšíme se na příště!





➤Režisér Jiří Mádl se v rozhovoru... 
pondělí 20.5.2019**dnes prší


➤Režisér Jiří Mádl se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz rozepsal o tom, jak je nutné trestat nenávist na Facebooku.

bojíte se cizích kultur, zranitelní Češi…

Jiří Mádl o „mazání nenávisti“ na internetu

Mádl kromě svého filmu Na střeše hovořil také o Češích. „Určitě jsou v Česku lidé, kteří navenek ukazují jenom tvrdou slupku, aby zakryli svoje zranitelné dobré srdce. Často se tak chovají proto, že jiné kultury neznají, a tak se jich bojí. K tomu v nich někdo negativní postoje ještě podněcuje a ta tvrdá slupka pak jenom sílí. Vinu za to nesou ale spíš ti, kteří obav z jinakosti zneužívají, než ti, kteří mají strach,“ poznamenal Mádl.

A následně se rozhovořil o tom, že by dle jeho názoru měli být lidé trestně odpovědní za psaní, nebo šíření, nenávistných komentářů na sociálních sítích. „Pořád trvám na tom, že by lidi měli být trestně odpovědní za to, co na Facebooku říkají. Internet už je dnes prostor, kde figurujeme pod svými jmény, máme tam naše finance, nakupujeme tam a odehrává se tam nemalá část našeho sociálního života, takže by na něm měla platit stejná pravidla jako v prostoru nevirtuálním,“ zmínil.

Tématem rozhovoru pak byl mimo jiné i zákaz dezinformačních webů. Jak Mádl uvedl, ani v novinách není možné psát beztrestně něco, co není pravda. „A když už se to stane, můžou se s vámi lidi soudit. Nevidím jediný důvod, proč by se tahle pravidla neměla vztahovat i na internet,“ poznamenal jasně Mádl.



 

➤LIVE - Duncan Laurence - Arcade - Grand Final - Eurovision 2019

➤ Ano souhlasím s vámi, té hudbě asi nerozumíme. Hlavní zpěvák je sotva slyšet, instrumenty bouří, že je z toho plechový chaos, a každý rok to samé, nakonec vyzraje zem, která do soutěže pošle romantickou baladu a vyhraje, je to každý rok to samé a nikdo si toho nevšímá. Česká republika se chvilkami držela na druhém místě s písní Lake Malawi Friend of a Friend , byla to také docela hezká balada, ovšem ta Holandská se asi líbila více.
Jak jsem se již zmínil, asi tomu již nerozumíme…



➤Srdce nehasnou
čtvrtek 16. května 2019**stále je ošklivé počasí a zima


➤Je neustále pod marky a zima, místy i mráz a sněžení. Tak mě napadá jen jedno kladné přísloví: studený máj, v stodole ráj. Krásné přísloví, ale nevím jak se mám tvářit, když nemám tu stodolu.? Mluvil jsme včera s mou nejstarší kamarádkou a ta se zmínila o nové písni Karla Gotta. Abych upřesnil proč se o tom zmiňuji: ona nežije v Čechách, ale ve Frankfurtu a je, jak se říká integrovaná a to v Německu mezi přáteli znamená, že nemají žádné povědomí o Česku ani politické a ani kulturní. Prostě mezi těmi lidmi je Česko pouze ve vzdáleném horizontu. Proto mne Miluška překvapila, když sama počala mluvit o té písni. Pro mně je to píseň o které se dá uvažovat. Hudební kvalitou je pod úrovní mistra Gotta. On již značně šišlá a dcera nemá ani zlomek toho, co předvedla kdysi dávno Darinka ve „Zvoncích štěstí“.  Nicméně umí zpívat a držet rytmus, ale je to průměrné. Ale osobní situace mistra Gotta, jeho dcerka která ví, že Bůh něco chystá, smysl textu který je ušit na míru, přestože je textařsky trochu kostrbatý, dokáže dojmout. Otec bude, až když ho sprint času udolá, na její cesty svítit dál. Oba otec i dcera se shodnou, že hudba je jedna z těch krás, co nechává běhat mráz po zádech a oči zaplaví  slzami.  Ona se třeba bude bát, ale vor z vavřínového listí ji ponese dál, jen tehdy, když na něm neusne. Snad právě pro svoji naivitu a upřímnost Karlova šišlání a vroucích dětských pohledů, kterými dcerka laská svého otce, co by mohl být dědečkem, je pro mne tato píseň dojemná. A ani se nebráním slzám. Také ne proto, že hudební aranžování   je vskutku skvělé a smyčcový doprovod je úžasný. Je to prostě naivně, ochotnické,  profesionální veledílo. Srdce nehasnou….








➤Kraj tří rybníků
čtvrtek 9. května 2019**zase je chladno



➤Skoro denně projíždím ten kraj co mi přirostl k srdci, co mi byl dán do vínku, a který mi odpuštil, že jsem ho tu na tak dlouhou dobu při mých toulkách světem zanechal. Projíždět tímto krajem je jako kdybys vstoupil do kuchyně ve které tvá maminka oživla a peče voňavý koláč. Zcela přirozeně  tě okouzlí vůně skořice a za oknem spatříš květy barvy medu a zaslechneš bzukot hmyzu, který se v dnešní době poděl Bůh ví kam. Většinou protkávám kraj toulavou stužkou na kole, cítím, jak skryté kouty voní suchem či tůně vlhkým lesním oparem žabích skřetů či starých stromů, na jejichž  kmenech se třpytí slzy  pryskyřice. Kouzelné cesty se  střechou z listí nabádají  filozofy k dlouhým procházkám vášnivých rozhovorů, rozhovorů o kráse, o lásce o životě i o smrti.  Hluboké rokle jež tu svědčí o staleté práci bublavých potůčků, ztvárňující kraj dle zákona přírody avšak ponechané ve své divoké i skromné kráse, kraj jež tu na prahu kopců, Brdských lesů  nabízí jako vstupní bránu: Mníšek jeho zámek s areálem Skalky se svým klášterem, kapličkou i  křížovou cestou jakož i Poustevnu. Přijď, rozhlédni se a nadechni se…






➤Děvče v květinách
středa 8. května 2019**dnes je hezky


➤ Vladimir Volegov se Narodil v ruském Chabarovsku,                    s malováním začal ve třech letech.                 Po absolvování umělecké školy Krivoj Rog       a službě v armádě byl přijat do Polygrafického institutu ve Lvově. Začátkem roku 1984 se zúčastnil a zvítězil v mezinárodní soutěži plakátového umění. Do Moskvy se Vladimír odstěhoval v roce 1988, pro významná ruská nakladatelství navrhoval plakáty, obaly na CD     a kazety pro hudební skupiny. Při práci             s nakladatelstvími pokračoval v práci na obrazech a účastnil se výstav






➤Příběh dvou kachen
pátek 3. května 2019**je zima a prší


➤Život dvou kachen ukončili jiní lidé. Ovšem my jsme byli ti, co je snědli. Někde v Maďarské pustě se pokojně vyklubaly z vajec a pilně zobali, aby byly brzo připraveni o krk, zamraženy a poslány do světa, kde se přičinili Slávkové a jemu podobní, aby je upekli. Součastně a paralelně vypěstoval sedlák červené a bílé zelí, mlynář semlel zrní, aby byla mouka na knedlíky a aby se to sešlo v jeden den, v hodinu určenou na jednom stole v jedné hospodě. Kachny byly chutné a zelí bylo dobré a nikdo si nevzpomněl na ty dlouhé cesty, co měly potraviny jedné večeře za sebou. Zelí určitě cestovalo ze Španělska, mouka možná z Moravy ale jisté to není a ty kachny z toho Maďarska, ale to ještě nevíme, odkud přicestovalo krmivo, které ty kachny, aby se hodily k podříznutí, sezobaly. A odkud přišla sůl a kmín, to se asi nikdy nedovíme. Je zajímavé si domýšlet, co vše ty dvě kachny způsobily, aby se nakonec našly v našich žaludcích prolétly trávícím systémem a nakonec skončily tam, o čem se nám nechce ani psát ani přemýšlet. Pak to sedlák vylije po polích a koloběh života dvou kachen počne znovu. A tak jsme dali této příhodě pracovní titulek: Nekonečný kachní příběh o cestování světem…..



➤Májka

středa 1. května 2019**je pod mraky a zima
VIDEO Jarní hrdinové






➤Naši kluci kolem hasičů jsou frajeři. Zase obhájili přes noc krásnou májku, kterou v podvečer májový postavili. Ani jsem to nestihl fotit když jí páčili pomocí jeřábu do výše. Milý soused mi o tom vyprávěl. Točilo se při tom pivo a opékali buřty. Byl jsem přívětivě donucen si jednoho buřta dát, přestože jsem byl pozván na kachnu. Irenka měla hosty. Slávkovi se kachna povedla a Miloš zazpíval písničku, (tady ťukni) ke které se přidal i Míla. Kolem hospody se dělal oheň, ale nikdo tam dlouho nevydržel, protože byla dost zima. Sirény nebyly po celou noc po kraji slyšet a tak se asi nic vážného při přeletech čarodějnických novicek nestalo. Ještě že máme tady na Stříbrné Lhotě zástup zkušených čarodějnických pilotek. Stromy jsou v kraji početně rozkvetlé a tak není a nebyla ani nebude nouze o  místa k líbání.. a tak milý drazí, líbejte dlouze a vášnivě je máj, je lásky čas….