Příspěvky

SRPEN 2019

➤KONTAKT     ➤Galerie Fantazie  ➤UNESENI➤Kdo má dnes svátek?  ➤➤Vzpomínka po desti letech-Anička        ➤ Deníček také na Facebook   ➤Seznam písní ➤MUZIKA   ➤Moje recepty  ➤Pony Express-VIDEO   ➤Texty texty   ➤Nalaď si kytaru ➤ Na pokračování Má cesta na západ ➤Seznam léků a jejich účinků ➤➤SEZNAM LET➤➤10. celosvětový potlach  ➤➤Pohádky, Romány, Povídky ➤➤Trampský MAGAZIn


➤Roh hojnosti
neděle 25. srpna 2019**opět léto opět horko


➤Pozvání přišlo nečekaně, vystřeleno od boku. Sobota odpoledne. Horko se vrátilo. Přidalo se i vlhko. Dusno. Ovšem pohled na prostřený stůl nám hned vylepšil náladu. Jednohubky, salátové mísy, zelenina a grilované maso, nápoje všeho druhu a krásné prostředí, vše ladilo do detailu  Úzkostlivá přesnost hospodyňky vyústila do báječného Tiramisu. Vřelé díky za ten zážitek..   



➤V Kytíně se slaví
sobota 24. srpna 2019**teplo a jasno


➤Kulturní léto v Kytíně vrcholí. Dnes se pořádá závod nostalgických stříkaček. Zároveň je též na novém prostoru „Pod vsí“ pouť, houpačky a kolotoče a vše je nové a hezké. Vůbec je Kytín nejaktivnější ves v okolí…




➤Zamyšlení nad slovem
čtvrtek 22. srpna 2019**vrací se léto


➤Žil jsem dlouhá léta v Německu a tu se občas přihodilo, že jsem nad nějakými slovy žasl. Samozřejmě absolutní vítěz bylo slovo Mehrwertsteuer což bylo v době, kdy se v Čechách o nějaké přidané hodnotě nevědělo a pakliže ano, říkalo se tomu jinak. Jak jsme mohli našim návštěvám přeložit něco, co ani po překladu nedávalo smysl? Poslední dobou si všímám, že slovo „fest“, se dostalo do českého slovníku. Do té doby jsem toto slovo, z němčiny, překládal jako „slavnost“ a dále jsem se nepídil po jiném významu stačilo mi to. Poslední dobou, a začalo to na Moravě, se podobným shlukům lidí, s gastronomickým či hudebním i pěveckým zaměřením počíná říkat „Fest“. Proč si čeština vzala toto německé slovo?? Domnívám se, že toto slovo bylo ve staročeštině již dávno, vylo tam utopeno v minulosti a nyní jen vyplavalo na povrch. A navíc se dá odvodit ze slova „Festival“, které se skládá ze slavnosti a valné hromady. Ať tedy žije Bornfest, Asiafest, Ohrada Food Fest, Potterfest a mnoho, mnoho dalších…




➤Tak si vyber…
úterý 20. srpna 2019**je pod mraky a dusno



➤Je tomu přes dva roky, co moje sestra prodělala pád při kterém si zlomila krček a byla na operaci. Nyní jí noha velmi bolí a zkracuje se.  Proto se rozhodla, že půjde do nemocnice a nechá si s tím něco udělat. Pak, po prohlídce v tunelu dostala od lékařů nález. Celá kost se jí rozpadá a bude zapotřebí nahradit celou  kyčelní kost. Avšak operace je velmi náročná a trvá čtyři a půl hodiny a nemusela by to přežít. Dali jí tento víkend na rozmyšlenou. Sestra skoro nevidí, nemůže polykat a mluvit a teď přestala chodit. No, jak se má rozhodnout? Ach, zapomněl jsem se zmínit, že je jí skoro devadesát. Kdyby ji doktoři tak nevystrašili, asi by se nechala operovat, mohla by buď chodit, nebo sladce spát. Myslím, že někdy by se člověk neměl rozhodovat nad svým životem. 




➤Salátobraní 2019
neděle 18. srpna 2019**hezky a horko


➤Včera v sobotu se konalo v Kytíně tradiční Salátobraní. Je to již zavedená instituce a vždy se jí zúčastní plno zájemců. Je to celkem jednoduché: dobrovolníci a dobrovolnice vyrobí nějaký salát a návštěvníci dávají ceny. Pak se vyhlásí vítěz. Saláty byly vesměs dobře ochuceny a vlastně sklidili amatérští kuchaři můj vřelý údiv. V restauracích po širokém okolí se tváří, jakoby se saláty a zelenina v tomto kraji nekonaly. Tím se vlastně restaurace degradují, jakoby se k nim na jídlo chodilo jen z nouze, skutečné, zdravé  stravování se koná v domácnostech. A přitom by to mělo být obráceně….


 

➤Nejprve musíš umřít
sobota 17. srpna 2019**deštivo chladněji
➤abys byl oslavován a hodně se na tebe myslelo, musíš umřít. Tak to totiž udělal  Lojza. Jak rád on tancoval a zpíval a hrál na kytaru. Ale kamarádi stárnou a už se nestačí sejít každý pátek a tak je hospoda narvaná zrovna když má Lojza nějaké výročí. Výročí úmrtí. No určitě bychom měli hocha mezi námi, ale udělal to takhle a tak mu zahrajeme do nebe. Tak Lojzo a jdeme na to v „Géčku“.



➤Čím chceš být
čtvrtek 15. srpna 2019**je chladněji

➤Když jedu na kole lesem tak vše možné pozoruji. Občas mi přeběhne srnka, veverka a tuhle i zajíc. Pokud jedu zrovna na úseku kde je pěkná a hladká asfaltová cesta, je pro zvířátka těžké dávat si pozor, protože jsem rychlý a tichý. Včera však jsem se zastavil u dubu, který zřejmě v určitém stádiu růstu nevěděl co chce být. Strom či živočich? Tak ho příroda obdarovala poprsím, za které by se nestyděla žádná žena.



➤Večer v Davli
pondělí 12. srpna 2019**po bouřlivé noci, chladno a pod marky



➤Slezina v Davli v sobotu se povedla. Pět kytar, bendžo a mandolína, občas ukulele, basa a často usedl Jarda ke klavíru. Bouřlivá nálada, filmování a nahrávání, no prostě paráda. Vlastičku bolela hlava ale tu bolest chytla jinde. Já si pak do rána lámal v nově vymyšlené posteli v autě záda až do rána. V devět jsem se přesunul do mé postele na Lhotě Stříbrné, také k nenahrazení. 



➤Zamyšlení
pátek 9. srpna 2019**teplo


➤V těchto dnech vydalo 100 vědců konečné varování ohledně situace naší země. Kácí se pralesy, které slouží jako plíce planety a bez jejich umění, pohlcovat vše co lidstvo vypouští do vzduchu, tu dlouho nebudeme. Nyní ale přišli tito chytří lidé na to, že největšímu znečišťování vděčíme tomu, že spotřebováváme a jíme hodně masa. A právě ty stáda dobytka znečistí ovzduší nejvíce. Měli bychom jíst masa méně, více pěstovat zeleninu a ovoce. Již si živě představuji, jak nějaká světová rada zakáže jeden den v týdnu prodávat a jíst maso. Toho pláče a toho nářku.
Na dalším místě je vztah večerní, západní kultury k životu. Zachránit život za každou cenu, udržovat postižené při  životě, nemocným prodlužovat život. To se neslučuje s přelidněním naší planety. Nicméně je to způsob života křesťanů a židů. Jiné je to u muslimů. Život u nich nemá takovou cenu jako ji známe v našich krajích. Mnoho lidí se rozhodne se stát sebevrahem, muži se živí hlavně bojem a vražděním a co je nám méně známo: jedí maso jen příležitostně. A tak si myslím, že přestože není tato rasa u nás oblíbena, je mnohem lépe vybavena k přežití na této planetě. A nějaké ponaučení? Nevím co bych poradil! Jezte méně masa??




➤S Kájou u Padrťských rybníků
pondělí 5. srpna 2019**celý den zamračeno ale dusno



➤Tak jsme se vypravili za tím cílem podruhé. A aby bylo něco nového, zase jsme bloudili, ale málo. Počasí bylo zamračené ale bylo teplo, ba i horko. Projeli jsme se kolem obrovských jezer a při zpáteční cestě jsme si dali oběd v restauraci „Jaro“. Smaženou kotletu ale maso bylo tuhé. U Bedřicha jsme to zalízli točenou zmrzlinu. Kája mi koupil slanečka a tak jsem měl telefon na ložený v oleji. No prostě normální. Jelikož jsem měl potíže se zadní brzdou, cukala a hlučela, stavil jsem se u kol a ejhle, měl jsem pryč zadní brzdové destičky. Také se objasnil nahnutý nosič kol, chtělo s ním jen pootočit. 



➤Něco se tu děje
sobota 3. srpna 2019**dost chladno podmračeno


 ➤Zvědavost je vlastnost, která nás žene stále dál a vpřed. Někdy je slušná, jindy sprostá, trestuhodná, ale stále tu je. Vyfotit si na dálnici mrtvolu člověka  ležící v protisměru a zdržovat v tom vlastním směru se pokutuje.  Jdeme prostě dál, otevíráme nové dveře a děláme nové věci, protože jsme zvědaví. A zvědavost nás vede po neprobádaných stezkách. Jdem prostě dál!
Zvědavost patří mezi lidské vlastnosti, buďte však opatrní při četbě lékařských knih. Kvůli tiskové chybě byste mohli umřít.“
„Nemám žádné zvláštní nadání. Jsem jen vášnivě zvědavý, napsal  Albert Einstein. Oskar Wilde zase řekl, že muži jsou unaveni, proto se žení, ženy jsou zvědavé a pak jsou obě strany rozčarovány. Když si žena prvně nasadí brýle, znamená to že zvědavost zvítězila nad ješitností.
Ve vztahu dvou lidí musí přeskočit jiskra, kterou něco vyvolává - sympatie, zvědavost, kouzlo osobnosti - něco vás prostě na tom druhém chytí. A pak se dá navázat zlatá niť, řekla   Eliška Balzerová česká herečka.
Všichni v sobě máme spoustu děr: nikdo už mi nezahladí díru, která ve mě vznikla, když mi zemřela matka. Sestry a táta. Když vám umře dítě. Když se nadosmrti s někým pohádáte. Jak jde čas chybí toho v člověku víc a víc. Lidi jsou jako ementál. řekl  Jiří Kolář. A jistě všichni víme, že zvědaví jsou i zvířata. Je jisté, že bez zvědavosti bychom to nikam nedotáhli. Ona nás totiž nutí poznávat, vzdělávat a učit  se. Takže se dá zvědavost zařadit mezi ty lepší lidské vlastnosti. Je ale důležité nedat zvědavost na sobě znát: milá sousedko, já vám s tím balíkem rád pomůžu! (co si to ta ženská zase koupila??)




➤Ve vlastní věci

Hledám děvčata a chlapce
ve věku nad 70
k výletům po Brdech a okolí Mníšku
na elektro-kolech
značka:
jedem, šlapem, nic nás nezastaví
Tel: 722090453 





➤Pražská defenestrace


➤V těchto dnech si připomínáme 600 let od pražské Defenestrace. Tamnější konšelé byli zcela stejní, jako ty dnešní. Tak kdy budou lítat z oken???