Příspěvky

DUBEN 2019



➤KONTAKT     ➤Galerie Fantazie  ➤UNESENI➤Kdo má dnes svátek?  ➤➤Vzpomínka po desti letech-Anička        ➤ Deníček také na Facebook   ➤Seznam písní ➤MUZIKA   ➤Moje recepty  ➤Pony Express-VIDEO   ➤Texty texty   ➤Nalaď si kytaru ➤ Na pokračování Má cesta na západ ➤Seznam léků a jejich účinků ➤➤SEZNAM LET➤➤10. celosvětový potlach  ➤➤Pohádky, Romány, Povídky ➤➤Trampský MAGAZI 




➤Zase čarodějnice
úterý 30. dubna 2019**zase krásně


 počasí, zase krásně, to znamená, že jsme měli ošklivo a to já jsem nic nepsal. Měl jsem náladu  „zalez do postele“ a ne na psaní. Dnes je opět od rána sluníčko a tak nám svítilo, jako vždy, do bazénu v Měříně. Jinak je vzduch plný zvuků, které prozrazují, že se staví májky a tu a tamhle obrovské hranice na pálení čarodějnic. Ano, zase pálí čarodějnice. Pamatuji si na tento zvyk, který se musel za totality dělat potají a po sametovce, jsem dlouho očekával, zda se takové podobné zvyky zase vrátí a ano, ono se mnohé vrátilo. První léta svobody se muselo makat, aby bylo vše, od stereo zařízení po pračku a televisi, domku a auta a pak se našel klid a čas, zase se vrátit k radovánkám. A to je fajn! Tady u nás mají nejslavnější hranici v Řevnicích a pochybuji, že čarodějnice takovou vysokou stavbu přeskočí ale možná že to je úmysl, je dost jisté že zdivočelé ženy nenápadně shoří aniž by vydaly hlásku. Přijde se na to až po večerním sčítání pilotek. Květa sháněla lidi s pionýrskými šátky, že bude na 1. máje průvod v bílých košilích, je to trochu nešťastné, neboť se přijde na to, koho do pionýru nevzali. A tak vám tu pro dnešek přeji klidný let a příjemné přistání. Nezapomeňte na polibek pod rozkvetlým stromem…..





➤Staré chvíle nové doby
pátek 26. dubna 2019**stále je krásně


➤Jak čas běží počnou se mísit staré chvíle s novou dobou. Staré vzdálené vzpomínky jsou najednou zcela mladé a docela nedaleko a prožité okamžiky minulých dnů jsou pryč. Jedno jediné kouzlo které stáří má je, že si pamatuješ pocity mládí a i ty toho nynějšího stáří. Tuto výhodu v mládí nemáš a proto se říká, že mládí patří svět. Mladí se mýlí, a žijí v domněnce, že bude stále tak krásně jako bylo, ale ne, tuto skutečnost si musí prožít na vlastní tělo. Dožít se mnoha let je přání mylné, lepší přání je to z Gottovi písně, „být stále mlád“. A tak, když máme štěstí, že máme přátele, scházíme se a oddáváme se nevyslovenému strachu: nespadnout z žebřiňáku taženému již ne bujnými koňmi, ale jen línými voly, být pospolu, doufat že tě kamarádi chytí kdybys měl  padat a užívat si těch několika málo požitků co nám zbývají: mluvit, jíst a pít. Protože vracet se je někdy dost bolestné, připomíná nám to chvíle pěkné i zlé a obojí je pryč. Pryč navždy… Ale tak pojďme se chlubit novým chrupem, pojďme rozdávat bláhové úsměvy, teď si to můžeme dovolit…. 



➤Cesta do Frankfurtu
středa 24. dubna 2019**krásně a teplo

➤Celou cestu jsem poslouchal rádio. No co má také člověk dělat,když jede sám. Bylo pěkně, svítilo sluníčko ale něco nebylo v pořádku. Když jsem dojel k hranicím, tam, kde je spoustu větrných elektráren, zjistil jsem, že dvě vrtule stály, tedy chtěl jsem říci se netočily a jejich třetí list, jež ukazoval do výšky nebyl vidět. Až teprve při pozorném zahledění tam byl. A tu hned hlásili v rádiu, že není vše vidět, jak by mělo, že je nad Evropou písek ze Sahary, a tudíž je takové pošmourno. Kolem Würzburgu byla strašná zácpa, ale díky, že se to týkalo jen nákladních aut. Bylo jich asi tisíce, no jednoduše neuvěřitelné. Záležitost, co jsem měl s úřady jsem vyřídil ještě dnes, měli naštěstí otevřeno. Večer jsme poseděli s přáteli v restauraci, ale játra nebyly tak dobré, jako jindy. Teď navečer se zvedl krutý vichr, vše co není přivázáno poletuje vzduchem.. A tak se zítra mohu zase vypravit na cestu domů.



➤Velikonoce 2019
pondělí 22. dubna 2019**překrásné počasí



➤Ačkoliv se naděluje až v pondělí, u nás přišel zajíček již v neděli. Babička Zuzana přijela po obědě s holčičkami Toničkou a Stázičkou a hned počal rej schovávaček na zahradě. Cílevědomě šla děvčata za ukrytými poklady a pak si poklidně se všemi vejci a čokoládami hrála. U oběda tu byl i Kája a Zdenek se svojí přítelkyní a veškeré nádobí, co tenhle dům vlastní bylo špinavé. Ale s pomocí myčky se to zvládlo. A tak ještě jednou: veselé Velikonoce. 



➤Vše o Velikonocích
čtvrtek 18.4.2019**krásné počasí





➤Velikonoce patří mezi pohyblivé křesťanské svátky.

Křesťané se na tyto svátky připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Samotný svatý týden pak začíná Květnou nedělí a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí (2. velikonoční nedělí - 28. 4.).

➤Květná neděle (letos 14. dubna)

Květná neděle bezprostředně předchází Velikonocům. Oslavuje Kristův triumfální vjezd do Jeruzaléma několik dnů před jeho umučením.
V liturgii svátku jsou význačné tři momenty: požehnání ratolestí, jež se odehrává mimo chrám, s průvodem celého společenství; čtení pašijí; slavnost mše svaté. Na tuto neděli se za papeže Jana Pavla II. začal slavit Světový den mládeže.

➤Sazometná (škaredá) středa (letos 17. dubna)

Tento den se vymetají saze z příbytků, tj. domy se čistí a připravují na svátky.

➤Zelený čtvrtek (letos 18. dubna)

Název vznikl pravděpodobně z toho, že se v dřívějších dobách v tento den měla jíst jen zelená strava (zelenina).
➤Zvyky pojící se k Zelenému čtvrtku
Lidé v tento den vstávali velice časně, omyli se rosou, protože bránila onemocnění šíje a dalším nemocem, rodina se pomodlila.
Hospodyně vstávaly časně, aby zametly dům ještě před východem slunce. Smetí se odneslo na křižovatku cest, aby se v domě nedržely blechy.
Kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a před žihadly vos.
V Orlických horách házeli lidé do studny chleba namazaný medem, aby se v ní držela po celý rok voda.
Odpoledne se nepracovalo. Pekly se jidáše, zvláštně tvarované obřadní pečivo z kynutého těsta. Pokud se jedly potřené medem, opět měly prospívat zdraví.
Ranní mše se koná pouze v biskupských chrámech. Při této mši se světí svaté oleje (olej křtěnců, svaté křižmo a olej pro nemocné).
Při večerní mši naposledy zvoní zvony, pak „odlétají do Říma” až do Bílé soboty - po tuto dobu jsou nahrazovány řehtačkami a klapačkami.
Podle tradice, když zazní zvony naposledy, si máte zacinkat penězi, aby se vás držely celý rok. Někde se zvoní paličkou o hmoždíř, aby stavení opustil hmyz a myši.
V tento den se také koná obřad mytí nohou.

➤Velký pátek (letos 19. dubna)

Název byl odvozen od velkého tajemství. Velký pátek je připomínkou dne smrti a ukřižování Ježíše Krista, proto je prožíván jako den postu ve znamení smutku, ticha a rozjímání.
Podle evangelií zemřel Ježíš na kříži ve tři hodiny odpoledne. Proto se přibližně v tento čas věřící scházejí ke zvláštní bohoslužbě - není to běžná mše, otvírá se tím smysl utrpení a smrti Krista při čtení Bible, připomíná se pokleknutím před křížem, přednáší se modlitby za velké bolesti celého světa (rozdělení, války, špatné vztahy, nejednota křesťanů...).
V mnohých kostelech se koná tento den ještě pobožnost křížové cesty. Součástí pobožností bylo také odhalení a uctění svatého kříže.
➤Zvyky a pověry spojené s Velkým pátkem
K tomuto dni se pojí mnoho pověr a zvyků. Věřilo se např. v magickou sílu země, která se na Velký pátek otvírala a na krátkou dobu zpřístupňovala poklady. Poklad označovalo světýlko nebo kvetoucí nebo zářící kapradí, otvor ve skále, ze kterého vycházela záře. Na souš vycházeli vodníci a proháněli se na koních. Podle pověsti se na chvíli otevřela hora Blaník.
Velký pátek je také postním dnem - lidé omezují maso, nastává újma v jídle.
Lidé vstávali před východem slunce, chodili se mýt do potoka, aby se chránili před nemocemi.
Někde se chlapci potápěli a snažili se ústy vytáhnout kamínek, který pak hodili levačkou za hlavu, to je mělo ochránit před bolením zubů.
V krajích s plátenickou výrobou se předly pašijové nitě, pak se udělalo na šatech několik stehů, což mělo ochránit před uhranutím a zlými duchy. Košile ušitá z plátna pašijových nití chránila před bleskem.
V tento den se nesmělo nic půjčovat, protože půjčená věc by se mohla očarovat. Věřilo se hodně na čarodějnice a uhranutí.
Nepracovalo se na poli ani v sadu, aby se nehýbalo zemí.
Nepralo se prádlo, protože by se namáčelo do Kristovy krve místo vody.
Chodilo se dům od domu, za zvuku řehtaček a různých říkaček se oznamovalo poledne a ranní i večerní klekání. Hospodyně připravovala obdarování v podobě sušeného ovoce, pečiva, vajec a někdy také drobných peněz.

➤Bílá sobota (letos 20. dubna)

Bílá sobota je tzv. aliturgickým dnem, neboť se tento den zásadně neslaví mše svatá a další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Skončením Bílé soboty skoncoval také dlouhotrvající půst.
➤Bílá sobota - zvyky a tradice
Z ohořelých dřívek se vytvářely křížky a nosily se do pole, aby bylo úrodné. Popelem z posvěceného ohně se posypaly louky.
Někde se uhlíky dávaly za trám do domu, aby ho chránily před požárem.
V sobotu se také uklízelo, bílilo.
Připravovalo se a chystalo. Na slavné Vzkříšení, na Hod boží velikonoční, připravovaly se obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance i velikonoční beránci, pletly se pomlázky z vrbového proutí anebo vázaly březové metličky a zdobila se vajíčka.

➤Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční (letos 21. dubna)

Kristus vstal z mrtvých za svítání „prvního dne v týdnu” neboli „prvního dne po sobotě” (která byla podle židovského kalendáře posledním dnem týdne). Svým zmrtvýchvstáním dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto se křesťané v tento den začali pravidelně scházet k eucharistickému „lámání chleba” a tento den nazvali „dnem Páně”.
➤Boží hod velikonoční
Provádělo se svěcení velikonočních pokrmů - beránek, mazanec, vejce, chleba, víno.
Na Chodsku se posvěcené jídlo jedlo v kostele vestoje.
Každá návštěva dostala kousek z posvěceného jídla.
Ve východních Čechách dal hospodář kus svěceného mazance, vejce a víno poli, zahradě a studni, aby byla úroda, voda a dostatek ovoce.
Pečou se velikonoční beránci.

➤Velikonoční (červené) pondělí (letos 22. dubna)

Tento den je pomlázka, velikonoční hodování, mrskut. Chlapci chodí dům od domu za děvčaty se spletenými pomlázkami, většinou z vrbového proutí, zdobenými stuhami. Šlehají dívky a vinšují. Za to dostanou malovaná vajíčka.
Někde je zvykem, že v úterý chodí s pomlázkou děvčata, jinde polévají chlapce vodou. V mnoha vsích bylo zvykem číhat na děvčata ráno, když šla do kostela.

➤➤2. Velikonoční neděle neboli Bílá neděle (letos 28. dubna)

Druhá neděle velikonoční - novokřtěnci nosili v tento den naposledy bílé křestní roucho. Dnes je často dnem slavnostního prvního sv. přijímání.
Po Velikonocích nastává velikonoční doba, která trvá 50 dnů do svátků „Seslání Ducha svatého”.




➤Irena Tyrkysová
úterý 16. dubna 2019**zase máme krásné jaro


➤Dnes slaví naše Irenka svátek. Má v pražské ZOO jmenovkyni. Je to ptáček a protože ještě neměl jméno, tak mu dali to Irena Tyrkysová. Vzpomínám si na tu senzaci, když  byli tehdy Robert a Irenka v ZOO a pak nám holčina, rudá v obličeji zvěstovala, že má ptáka. Řekl jsem tehdy, že jsem to již dávno věděl a významně jsem koukal na Roberta a Irena mi řekla, že jsem prase. No, měla pravdu….



➤Pátek 12.4.2019
sobota 13. dubna 2019**je zima



➤Zase se sešli kamarádi v hospodě a věru, letos jsou jejich řady pěkně prořídlé. Takový trochu hořký vzdech, když si vzpomeneme na ty co nás předešli. Ale nic se s tím nenadělá, takový je život a čekat v našem věku na zázraky je trochu naivní. Ale přesto je tu život, který rádi žijeme a již od mládí víme, že jednou skončí a tak na plný plyn jedeme dále, protože nevíme ani dne ani hodiny. A je docela možné, že máme před námi ještě řadu let a tak je potřeba vyhrnout si rukávy a dát se do práce: dříví naštípat, trávu posekat, hlínu a kytky koupit a nezapomenout jít do hospody. Jedině tak se ti ostatní dozvědí, že jsme ještě tady…..





➤Jezdilo se vlevo…
sobota 13. dubna 2019**tak je tu pořádná zima

➤Jistě je hodně lidí, kteří si to pamatují. Auta jezdila vlevo. Já si to pamatuji dobře, protože starý otcův velkoobchod, který komunisti znárodnili, sloužil jako  úschovna starých aut. Byly to vesměs malý nákladní auta, dnes by se jim říkalo pick App a ve své době pomáhali malým prvorepublikovým podnikatelům dopravit zboží k zákazníkovi.  Já byl v té době malý kluk a rád jsem jezdil po Praze nebo cestoval jako Hanzelka a Zikmund. Protože auta byla částečně bez kol, nebo i bez motorů, musel jsem si vrčet rty, jednoduše frrrrrrrrrr brrrrrrr a již jsem byl třeba i v Africe. A ta auta měla všechna volant na pravé straně. Tenkrát mi to nedělalo potíže, měl jsem svět pro sebe v tom bolestmi a bezprávím opředeném dvoře tatínkovi prohry a zoufalství. Jedno velké auto otec ještě vlastnil, byl to Opel Admiral a ten měl volant již vlevo. Ale velmi brzo ho musel prodat.  A uběhl skoro celý život, kdy jsem na ostrově Malta zažil to Anglické ježdění vlevo. Jako chodci na přechodu, když jsme vstupovali do vozovky  jsme se museli dívat nejprve doprava, a bylo to skoro všude na asfaltu napsáno. Myslel jsem, že si půjčím auto, ale neměl jsem dobrý pocit. Ale jednou jsme si objednali taxíka a když přijel sedl jsem si automaticky na pravou stranu a před sebou jsem měl volant. Taxikář se mohl počůrat smíchy. Ale dostal se mi starý záznam z doby, kdy se v Praze jezdilo vlevo, podívejte se ….







➤Kam s ní??
středa 10. dubna 2019**počasí se kazí, má prý zase padat sníh



➤Tady ve Stříbrné Lhotě se u křížku musela porazit stará lípa. Hrozila, že na někoho spadne. Tak si někdo vzpomněl, že by se z kmene mohla nechat udělat socha. A tak sochař vytvořil Máří Magdalénu. Teď je socha hotová a prý se musí někde postavit, tam u toho křížku nemůže stát to se prý nehodí. Je to snad tím že byla Magdaléna hříšnice? Vždyť podle pověsti Ježíši při jeho poslední pouti vlasy utřela nohy, či co? A tak tu máme problém, že se neví, kam by se měla socha postavit. V hospodách se neřeší nic jiného, než kam s tou ženskou dřevěnou! Takže kdyby jste věděli kde by se dala postavit, hlaste to paní starostové.




➤Sláva nazdar výletu…
úterý 9. dubna 2019**stále jaro a sucho


➤V týdnu povídala Arnoštka, že by jela v neděli na výlet, aby si užila toho nového auta. Jen chvilku jsem přemýšlel, kde že má to nové auto až mi došlo, že myslí to moje. Naplánoval jsem pak výlet ku svatému Janu pod Skálou, byli jsme tam v loni, je to krásné místo. Zavčas jsem naladil navigaci a ta okamžitě pochopila kam chci jet, dobrý, pomyslel jsem si, je to již nová navigační generace, avšak požadovala holka abych si vybral trasu a dala  tu tři možnosti. Tak jsem, nemaje brýle na nose, zadal tu prví a už nás hnala na plzeňskou dálnici, teda na tu pětku. Nadjezdy a podjezdy byly ještě pražské a už jsme stáli. A stáli. A stáli. Stáli jsme tam dvě hodiny a nic se nehýbalo.  Sestra počala pět písničky, pak se počala naštvávat, co že to mám za blbý auto, pak počala odříkávat básničky a já si připadal jako v pojízdném Jedličkově ústavu. Navigace nám hlásila, že další výjezd z pasti je až za osm kilometrů, nálada se v přetlakovém kotli  chystala k výbuchu a pak jsme přece jen opustili dálnici. A tady začalo pravé divadlo. Navigace nás hnala doleva doprava a pořád jsme jezdili v jedné dědině a já nemohl pochopit, jak se může navigace nové generace takhle chovat. Nakonec jsem ji neposlechl a jel cestou beze jména a pak jsme byli nečekaně u Velké Ameriky. Jak jsi se sem dostal pěšky, chtěla najednou vědět Arnoštka a já marně pátral v mysli, co tím míní. Posléze jsem pochopil, že myslí léta, když mi ještě nebylo dvacet a já tady čundroval. I to jsem jel až do Srbska pak jsme šli pěšky. Od tohohle bodu převzala sestra vedení a říkala kam mám jet. Mávala rukama na všechny strany, že jsem jen zřídka kdy viděl na silnici. Nakonec jsme našli cestu domů a u Maříku v hospodě jsme si dali oběd. ..no nezmokli jsme a už jsme tam…..




➤737 max a A-klase
pátek 5. dubna 2019**stále hezké jaro

Boeing  737 max 

➤Je to velice podobná věc. A-klase byl mercedes, model kde se továrna rozhodla, že splní požadavek vlády aby v paletě modelů byl i vůz s malou spotřebou a vznikl z toho skandál. Není divu, konstruktéři od mercedesu byli zvyklí stavět velká, klasická a silná auta. Tedy auta s velkou spotřebou. Proto přinesli na trh A-klase a bylo z toho malér. Auta měla ve zvyku sednout si na zadek, tedy všechny čtyři kola ve vzduchu a vůz odpočíval na kufru. Někde ve Finsku nové modely plnily tak zvaný Elch-test, to jezní vozy rychle po zasněžené cestě a když vběhnou soby na vozovku, dokáží se rychle a bravurně vyhnout. To A-klase nedokázala. Nestálo tenkrát v novinách nic jiného, byl to jen posměch mercedesu, který se rozhodl stavět malá auta. Tenkrát se ještě ve Východním Německu stavěl Trabant a ten tento Elch-test bravurně obstál. A tak hledal tým mercedesu jak vyjít z toho průšvihu a nacpal vůz několika softwarovými programy. Zachránit se stejnak nic nedalo.
A ten letoun od Boeing  737 Max byl zoufalá akce dohnat Airbus letadly nového typu. Airbus vsadil tenkrát na obrovská letadla která pojmou skoro tisíc lidí a Boeing na malá a rychlá lehká s malou spotřebou. Pohořely obě společnosti. Perfektní A-380 se přestal vyrábět, protože tak veliká letadla se zřídka naplní cestujícími celá a Boeing udělal konstrukční chybu a letadla se samovolně rvala kolmo do vzduchu. Tak do nich napumpovali softwarové programy, které tlačí letadlo do roviny a ty stlačily letouny přídí k zemi a nedaly se ovládat, či vypnout. A tak tu máme názorný příklad, že není vždy konkurence ku prospěchu lidí, někdy se to nevyvede, obzvláště, když se musí spěchat ….


Mercedes A-klasse


Airbus A 380


➤Duben
úterý 2. dubna 2019**krásné jarní počasí

Kdyby ve Stříbrné Lhotě neporazili strom, neměli bychom Máří Magdalénu

➽VIDEO Horká chvíle
➤Dny jdou, dny se plouží jednou tak a jednou jinak. Když člověk nespěchá, tak to čas ubývá a když spěchá, tak se dny táhnou. Proč to tak je na to aby byl člověk studovanej. Jako třeba ta teorie té relativity, co to tenkrát bylo?? Ono, když se to tak vezme, tak je vše relativní. Vezmeme-li si třeba osobnost Albert Einstein. To byla hlava chytrá, že jo, ale kdyby se nenarodil do bohaté židovské rodiny, která mu umožnila studie ve skoro všech velkých městech Evropy, mimo jiné působil v roce 1911-1912 na Pražské, německé univerzitě, kdo ví, kdo by si tu teorii vymyslel. A hlavně, jak dlouho by zůstala lidem utajena. On to byl, Einstein, který psal americkému prezidentovi F. D. Rooseveltovi , že jaderná energie by se dala použít ve válčení, o vývoj bomby se však nijak nezasloužil. Ba naopak, pak se veřejně stavěl proti atomovým zbraním a stát se Izraelským presidentem, což mu bylo nabídnuto, to nechtěl. Tak abych se tady trochu vypletl z toho mého psaní, kdybychom neměli březen, neměli bychom dnes duben. Tak, je to ale chytrost, že by na Nobelovu cenu?? No a proč ne, myslíte že by na tom nemohlo být nic nobelistického? Ale jo, vemněte si třeba čínský kalendář, tam se bez březnu obejdou a co mají dnes?? No určitě ne duben. Tak mám dojem že jsem projel celým světem abych se tady na Deníčku přivítal s jarem a k tomu patří duben, a k tomu udílím všem čtenářům noblíkovu, to je takový malý diblík, cenu…..
Kdyby v Mladé Boleslavi nevynalezli Kodiaq, měl bych ještě Tiguana