Příspěvky

ŘÍJEN 2022

                                          K ONTAKT ⧭Galerie Fantazie  ⧭UNESENI ⧭Kdo KDO má dnes svátek?  Vzpomínka po Deseti letech-Anička   ⧭ Deníček také na Facebook  ⧭Seznampísní ⧭MUZIKA ⧭Nalaď si kytaru ⧭Seznam léků a jejich účinků  Pohádky,Romány,Povídky    IT WAS MY LIVE  Vánoční pohádka 2020    komunistický psi  ➽➽Deníček seznam let a měsíců

►Zase se hrálo

Pátek 22.10.2022#docela pěkné počasí

VIDEO : zase se hrálo►►

 ►zase se po čase hrálo. Kluci přišli a bylo to do jisté míry hrdinství, protože buď museli dlouhou cestu pěšky, nebo se odvážit jet po rozpracované silnici autem. Ano, budeme mít novou silnici a jestliže jsme všichni nadávali že musíme jezdit děrami, budeme teď nadávat, že tu budou jezdit stovkou. No nechme se překvapit.

 

►Staví se silnice

pátek 14. října 2022#dnes se počasí trochu uklidnilo

VIDEO: Staví se silnice►►►

►tak jsme s tím již ani nepočítali, ale od úterka se opravuje silnice na Stříbrnou Lhotu. Rozhodili po domech plány jak se budou konat objížďky a jedou. Nechávají mezi tím zmatkem projíždět auta, jezdí se kolem Zámečáku a bude to moooooc pěkné.





Miluju Prahu

Zdroj: Internet

POHŘEBIŠTĚ ZVONŮ NA PRAŽSKÝCH MANINÁCH V ROCE 1942. 

Během světových válek bylo v českých zemích zabaveno a roztaveno pro potřeby válečného průmyslu více než 10 000 zvonů. Za první války se začaly zvony zabavovat 8. srpna 1916.

Některé zvony zabavené za první světové války nedošly k úhoně a byly vráceny do zvonic. Mnoho zvonů ale bylo poškozeno, protože vojáci často zvony při sundávání jen shazovali z věže. Mezi válkami bylo vyrobeno mnoho zvonů, které však padly za oběť rozsáhlé rekvizici za druhé světové války v letech 1941-1942. V době od července 1942 do srpna 1942 odplulo z přístaviště Praha-Maniny pět lodí s nákladem 9801 zvonů o celkové hmotnosti 1562,926 tuny.

Přesný počet zničených zvonů v českých zvonicích během světových válek není znám. Podle Vojenského historického ústavu se odhaduje, že bylo roztaveno od 10 000 zvonů za obou válek nebo až 13-14 000 zvonů jen během druhé války.


 






►Hledej krásu i v bahně

pondělí 3. října 2022#zima, vítr, déšť a horké slunce

►Je to jako ve válce. Jakoby se počasí neustále pralo s katastrofickou změnou klimatu proti  ze starých zákonů ustanoveného práva  babího léta s pokojnou líbivou kulisou barevných stromů a příjemných teplot. Ne, vše je neustále v pohybu, těžké vodou  nacucané mraky zdánlivě nevědí  kam se přesunout a  v početných místech kde prokoukne nebe pálí slunce jako o závod. Není vůbec zřejmé, kdo tento boj vyhraje. Je to jako bychom stáli u nemocničního  lůžka a pozorovali, jak svět umírá. Dnes jsem jel na kole kolem Zámeckého rybníka a spatřil jsem svět když byl ještě zdravý… 




►Poskočil čas

sobota 1. října 2022#stále zima a zataženo

VIDEO: poskočil čas►►►

►Dnes se již nehraje každý pátek, je to podle dohody. Mělo to být jednou za měsíc ale včera se sešla celá parta, dalo by se říci, znenadání. A tak se rokovalo, popíjelo a zpívalo, a tak jsme si ani nevšimli, jak poskočil čas. Máme tu zase říjen. Putin zahájil mobilizaci a válka se rozjede naplno a nebo skončí. Také se vyhrožuje atomovkou….